Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.

Ще се привличат учители в пенсионна възраст и хора с различно образование
30 авг 2017 16:15, Анисия Иванова
80
Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.
Снимка: МОН

В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование, каза пред журналисти в Арбанаси, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. Според него този недостиг е различен за отделните региони.

Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, прогнозира той.

Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември. Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование.

Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.

На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата. Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас, каза Вълчев. Една от мерките е да разшири размерът на помощите, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, при редовно посещение на учебните занятия.

С промени в правилника за прилагането на семейните помощи за деца учителят ще може да предлага помощите да се изплащат в натура, в зависимост от конкретните нужди на всяко дете.

Новият проект за приобщаващото образование, с който се облекчава административната тежест за училищните директори, създаването на основни училища до VII клас, както и разкриването на обединени училища просветният министър определи като новости за учебната 2017/18 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Стачкаджия преди 6 години
Тарикат Д.Вълчев - Той,точно той и Орешарски провалиха едни добри идеи,по време на учителската стачка!!! Също и сегашната Я.Такева.,несменяемата! Всички те първо! След тях и онези от парламента които толкова години не искат да разберат че освен парите трябва да делегират ПРАВА на учителя! И след няколко години ще преквалифицират помощен персонал за учители! Все едно санитар да ви ликува!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕленаНавсякъде е така - даже трябва да дадеш "дарение"....
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030 година ромите ще ни лекуват, управляват и учат, а ние ще сме на помощи за малцинство.
10
0
 
21
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Заради недостига на БЪЛГАРИ държавата си отива, а ги няма защото ни гонят с обидно ниските никарагуански заплати
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, а веднъж защо не напишат и сметнат колко безработни учители има???
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега назначете ромите за учители, защото никой друг няма да ви се хване на ***. Шведите не можаха да завършат средно образование, но за учители стават.
7
3
 
9
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Не мога да разбера каква е тая истерия след като от собствен опит знам,че не е вярно.Аз напуснах системата преди десет години,след двадесет и пет годишен стаж.Но нали вдигнаха стажа за ранно учителско пенсиониране,от миналата година търся и не мога да намеря място в Бургас и близките села.На интервютата гледам как за едно място се изсипват един куп млади хора.Същевременно във всяко бургаско училище има учители ,които са пенсионери и получават и заплати,а бюджета се точи двойно...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна се говореше, че докато се подценява тази професия, кандидатите ще намаляват. И ще изчезнат. Така ще стане и с лекарите. Ще останат гепачите от ГРОБ и техните слуги. Но няма да има кой да ги лекува и учи. За ученето е ясно, не си падат и им личи. Ще останат само най-лакомите доктори но и те ще изпукат. И кой ще остане, ааааа, шведите. А тях кой ще храни и лекува, никой. И ще заминат при Танте Меркел. Изобщо бъдещето е светло и ясно но ....в някоя друга държава.
5
0
 
11
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Аха 15 000 нови ученици.. кандидати за помощи
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да увеличат заплатите, защото един 25 годишен нормален човек с висшУ не би бачкал за 600лв. Тя чистачката с 10 години стаж сигурно взима 480лв. Не само че е смешно, а и жалко. Трбява да направиш огромен компромис със себе си и излиза по-добре да си на полето в Англия.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опа! Ще "разширяват размера на помощите при редовно посещение на учебните занятия"?! Пак за ромите, всичко за ромите, докога, бе???????? Абсолютна дискриминация към всички останали деца!
2
0
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
И аз да ви го сметна като цяло . ако един набор е средно 50 60 хил души то поне 15 хил ще избягат на вънка да живеят още 20 хил само ще бачкат навтнка 10 хил нормални да останат в бг и останалите от така наречено малцинство ще ядат и пият на аванта . незнам защо всеки ден сходни статии чета а такива проблеми се знае че ще има от 30 г. Кво се праят на изненадани всички
1
2
 
40
 
! Отговори
Косьо преди 6 години
Еми ще има недостиг. Докато заплатата не един учител е 600-700 лв и той не влиза в стая с ученици където да ги научи на нещи, а с ДЗВЕРОВЕ и напушеняци които ги укротява по цял час така ще е. Учителите в днешно време са по скоро дзвероукротители, отколкото учители...

Спонсорирани публикации