300 са незаетите учителски места в София, над 3000 - в страната

Синдикалист: Интересът към професията не се е повишил!
Обновена: 12 сеп 2017 19:39 | 12 сеп 2017 19:25, Анисия Иванова
23
300 са незаетите учителски места в София, над 3000 - в страната
Снимка: МОН

В София незаетите учителски места са около 300, а за страната минават 3000. Това каза Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му интересът към учителската професия не се е повишил.

"Трябва да минат години студентите да усетят, че учителската професия е перспективна, търсена, авторитетна. Няма богати учители по света, учители стават тези, които носят призванието за учител в душата си, отиват и заради авторитета на учител са в системата", каза още той.

Според него само с атрактивно заплащане младите няма да бъдат привлечени към професията.

"Трябва да вкараме и авторитета на професията, доверието на родителите, трябва да им кажем, че има национална политика за борба срещу агресията в училище, срещу стреса, на който е подложен един учител", обясни Петров пред БНР.

Министерството на здравеопазването се отказа от въвеждането на задължителни ежегодни психотестове за учителите. Това се случи, след като от Синдикат "Подкрепа" обявиха, че учителите ще излязат на протест с искане оставката на здравния министър, ако психотестовете не бъдат отменени.

От МЗ предлагат да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учителите, а оставят на директорите на училища да преценяват необходимостта от медицински прегледи.

"Отпада периодичността, т.е. всяка година учителите да минават на задължителни прегледи, не само на психотест и оттам нататък те да доказват, че са физически здрави и не са опасни за своите ученици. Този член кореспондираше към разлюляването на доверието в учителите по отношение на техни евентуални заболявания. Това до голяма степен катализира едно недоверие и към професията "учител", подобно се шири и към професията "лекар". Ако няма доверие между лекар и пациент, няма как да стане лечението. Няма как да стане и образованието, ако няма доверие между родителя и учителя. Ние трябва да вървим към възраждане на това доверие", смята синдикалистът.
 


23
Още от Образование
Девиз: Черно-бели учебници - цветно училище
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
nerealist преди 1 седмица
До мдаааа
Да! Ще назначават хора с курсове за учители, защото са хора на някого. А дипломираните учители ще работят като шофьори, продавачи, шивачки, защото не са хора на никого.

По темата- Кажете от какви учители имате нужда! Ще ви изпратя най- малкото 5 безработни и дипломирани, за които разстоянията нямат значение.
21
2
 
13
 
! Отговори
учител преди 1 седмица
Истината е че всеки работи за пари понеже живеем в стоково парична система. А лафа за призванието е изкривяване на психиката. Просто търсят балами да работят за малко пари.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До БПФ 18
Ами това ни завещаха в наследство червените фараони и онзи с ракията в джоба, 'дето го вардеха в пирамидата на жълтите павета да се не вмирише, и да не го отмъкнат разбойници, като заради него насилваха природата та да не се разложи! Едно здраво и пълноценно поколение се гради с векове! А при нас дерибейщината, парвенющината, лакейството, и суетите ни тласкаха точно в обратна посока и сега се радваме на изграденото!
19
0
 
6
 
! Отговори
чистачката преди 1 седмица
До 700лв

вземам 460лв
след данъци 441,74лв
имам 32 г стаж
спрете да лъжете!!!ставам в 5 за първа смяна,не съм неграмотна!!!
18
0
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
Право казано е всичко надолу, за неграмотните, минаващи от клас в клас, за липсата на елементарно уважение и дисциплина, за пълната безнаказаност на гамените, в замяна - ниско заплащане. Но има и друг проблем, който ескалира в последните години - чудовищната бюрокрация, планините безмислени документи, с които емоционално увредени чиновници мачкат и тероризират учителите, които са в училище за да ПРЕПОДАВАТ, а не да стават зомбирани чиновници. Тия от МОН и РУО трябва да чукат камъни някъде.
17
2
 
4
 
! Отговори
700лв преди 1 седмица
Е как като чистачката взима повече:) ще има интерес?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 14
Няма малки негодници които да са такива от самосебе си! Примерът е от голямите които ги препроектират! Повечето от родителите са също част от доктрината на тяхните родители - баби и бябовци на децата им! Българинът винаги е бил плиткомислещ но се има за Гуру! Българското мислене цена няма!
15
1
 
12
 
! Отговори
фасулски преди 1 седмица
с тия заплати, няма да има учители.Учиш пет години и получаваш пари колкото сервитьорката, няма как.Идва времето когато ще се откриват частни училища, но
с високо платени учители.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При домашното възпитание на днешните деца, и при голямите права които имат в училище, няма да има учители които да си съсипват нервите и психиката с малки негодници.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

9 нещо като масовите курсове за програмисти :DDD
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кукувицата Кунева изгони много за да даде път на младите учители. Оказа се, че млади просто .......нямаааааа!!! Къде е днес това животно което разби образователна система? Скри се в Брюксел и нищо. А трябва да се съди и и се конфискуват имотите и парите пи сметките.
11
0
 
18
 
! Отговори
мдаааа преди 1 седмица
Предполагам , че след време ще се изкарва двумесечен курс , и ще се става учител
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От МОН има проверка в Симитли, но няма санкция за кмета, как на свой кмет да дърпаш ушите?
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз лично съм на мнението че ако се създадат обучителни центрове за учители по спешност то тогава всеки разсилен или каруцар би могъл да стане "спешен" учител! (Както си беше едно време при фараона Тошу Жив Н'а Трон!)
Всяко дете би могло да се възползва от едно ефикастно общуване на много високо ниво чист български език без никакви чуждици и междуметия!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 2

Те понеже и отиват, после учителите са длъжни да пишат 3-ки на деца не можещи да си напишат името пълна подигравка.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1

Да ми една причина поради, която грамотен човек от Молдова и Украйна ще дойде в София за да учи роми за 700-800 лв? Вместо да иде на запад като мияч, но да живее по-добре?
6
13
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Да внесем учители от Украйна и Молдова...Нали именно хора от там спасиха Летният сезон.
5
0
 
36
 
! Отговори
Бивш учител преди 1 седмица
Истината се крие в изречението "Няма богати учители по света...."
С това ви подготвят, че щом е така по света, при "началниците" на Бойко, и тук трябва да е така.Другото, което не казват, е че там учителя получава доста над средната заплата, има уважението и на учители и ученици, и със заплатата си може да издържа семейство. Третото, което не ви казват, е че някъде , в няколко държави, на 2-3 години стаж, се полага 1 година платена отпуска.
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
SUPER novina Radvashta
3
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ясно, че няма да има млади учители. Със сегашните ученици само нерви и тормоз получаваш и...подигравки. Все пак човек трябва да мисли и за здравето си. Много поздрави на българското образование