Частните уроци – двойно по-скъпи, родители броят до 2 бона

Те са предупредителен сигнал за образователната система
13 сеп 2017 07:10, Александър Попов
28
Частните уроци – двойно по-скъпи, родители броят до 2 бона
Снимка: Pixabay

Само за последните две години частните уроци по български език и математика са поскъпнали двойно, показва проверка на "Труд". Ако през предстоящата учебна година родителите предпочетат да запишат децата си на индивидуални уроци ще трябва да платят между 15 до 45 лева на учебен час. За сравнение – преди две години един астрономически час по математика е струвал средно 12 лева.

Още по темата

Целогодишното обучение в частна школа пък излиза между 1500 и 2000 лева. През 2015 година същата услуга, за подготовка в група за матура след 7 клас е можело да се намери пъти по-евтино – между 300 и 400 лева за целогодишен курс.

"Нуждата от допълни занятия е предупредителен сигнал за образователната система. Частният урок трябва да спре да съществува такъв, какъвто е", заяви пред изданието Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

"Системата е направена така, че самостоятелната подготовка на децата да се окаже невъзможна и те да бъдат принудени да търсят извънкласна помощ. Учителите масово подтикват към частни занятия, като насаждат идеята, че без тях усвояването на материала е непосилно", казва Ана Иванова, родител на седмокласник.

"Всеки учител има ангажимента да прави консултации. От две години насам по програма "Твоят час" учениците имат възможността да наваксат с неусвоените знания напълно безплатно", посочи Диян Стаматов, директор на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме и рекета от катаджиите по пътя. Такива хора искат още пари от държавата, т.е. от данъците ни
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янкеее, Такееееа, къде си ***? И за тия хора ще лобираш да им пълниш гушките още ли? Позор!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валери да ги таксува с касов бон по ДДС и да се закрият всички училища, само харчим на вятъра народна пара. спестените пари - към бюджета за дронове - вече и 6-годишните нощна вахта стрелят професионално преди да напишат "АБе..."
22
2
 
6
 
! Отговори
фактограф преди 6 години
сега не достигат три хиляди учители, след пет години 39 хиляди.За толкова пари-колкото на сервитьорката с осми клас никой не иска да става даскал.Частните уроци са за да придо- биеш големи знания и да завършиш качествено висше училище.Учителят предава урока за 45 минути, а допълнителни знания ученика да усвои от книгите.Няма държава в света с такова лошо отношение към учителя, но ще учите децата си в килийни училища.
21
1
 
2
 
! Отговори
до Яна Алексиева преди 6 години
Познавам една Яна от Варна на която друг е написал стихосбирката й, но тя твърди че е поетеса.Който иска да е пръв и да може да влезе да учи /но не в калпави , т.н.свободни университети/ трядва да взема частни уроци.Частни уроци не само ще има, но трябва да се създадат много частни училища и да се плаша много добре на даскала.Скоро българитеняма да имате учители и ще загинете като народ именно поради това.
20
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Тати сака да джасне странично, мама и тя в гепниме и роши храсталака... Малкото при гаспажа Иванчева, тя му се пени, че е функционален инвалид у главата, то полудява, щото пикачу минава отсреща и тая дрта чyмa го цака отсекъде с тия системи... Но, тати и платил, ше мине нашто гарджи, че и за вишу тескере ше има... Алес чок гюзел, Бyлгaристан...
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдолу има реплики за воя за заплати. Да, ина такъв. Всеки месец медиите тиражират как щели да се увеличат заплатите в образованието. Коя медия отрази, че това или изобщо не се случва, или се случва, ама само някъде и не в тирижираните размери? Докато има делигирани бюджети, образованието ще е такова
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам какво лошо има в частните учители? Всички гении по света са взимали частни уроци като малки, а не са разчитали само на училището.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като автоинструкторите. За 500 лева не си правят труда да те научат на нищо, за да може после да имаш нужда да си платиш за допълнителните часове, от които печелят много повече.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родителите плащат за: частни уроци, за да се усвои материалът от часовете; учебни пособия и помагала, различни от учебниците, но пожелателно-задължителни; ремонти и обзавеждане в училище. Пита се тогава: защо плащат данъци?!?
15
1
 
28
 
! Отговори
mnenie преди 6 години
Аз давам частни уроци. Регистриран съм като учител на свободна практика. Не преподавам в училище, заради смешните заплати и заради отношението към учителите. Плащам си данъци и осигуровки.Това прави ли ме престъпник?За мен това си е бизнес. Само с това се занимавам. Който не си плаща данъци за това, да си отговаря.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частни уроци, та частни уроци-и по колко предмета могат да се дават частни уроци , за да приравнявате всички учители.По български, математика и още 2-3 предмета.
13
0
 
16
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Всеки, който е отварял учебника по история за 5-ти или 6-ти клас веднага ще разбере какъв е проблема. Не може едно дете, което все още си играе с колички или кукли, да чете този академичен език със сухо поднесени факти, че и да запомни и научи нещо. Тотално грешна система и материал, тотално погрешен начин на преподаване, стари методики. Не сме мръднали и на 1 сантиметър сравнение с начина на преподаване отпреди 30 години.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен12Очевидно има проблем в стила на преподаване-поднасянето на информацията към учениците, а със старомодни подходи в едно модерно и технологично общество до нищо хубаво не води старомодните начини на преподаване и масово застаряващи учители повечето на 55+ години.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой трябва да го плати и това е резултатът след като държавата е зарязала от много години образованието. Не са малко училищата, в които много, ама наистина много ученици ходят не за да учат, а да си вземат дипломата. В 40 минути преподавателят е длъжен да е звероукротител, да научи на нещо едни (щях да напиша шимпанзета, но те поне възприемат) и не остава време за тези, които наистина имат необходимост да бъдат научени. Тези 15% няма да спрат търсенето на втора/друга работа
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не криминализират частните уроци давани на деца. Който не знаят учителят остава след часовете напълно безплатно да се занимава с децата доброволно.
9
2
 
11
 
! Отговори
майка преди 6 години
До моноМи те уроците им са незаконни,нерегламентирани,не обявени,ходи се по домовете на учителите!
8
5
 
24
 
! Отговори
моно преди 6 години
Искат увеличение на заплатите на даскалите, непрекъснато се говори за това, а защо никой не казва колко изкарват от частни уроци и плащат ли данъци за това -сигурно не. И защо не си вършат работата в училище ......претупват урока, нищо ново в преподаването на материала / там където има ново учениците сами отиват / След като преподаваш в училище не трябва да имаш право да на частни уроци- конфликт на интереси..........
7
2
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
но вой за заплати ,постоянно.Що бе, те сервитьорите са на мин заплата ама с бакшишите до два бона стигат на Слънчака.
6
1
 
7
 
! Отговори
ДО ДИМО преди 6 години
До Бай ДимоДимо,на бас ,че си от системата на образованието!Защо отклоняваш темата,нещо не ти отърва......