Вредни храни, дизайнерска дрога... Какво трови децата ни?

Продават "весел чай" близо до училищата, отбелязват специалисти
6 окт 2017 09:33, Петя Славова
9
Вредни храни, дизайнерска дрога... Какво трови децата ни?
Снимка: архив, Reuters

Продават ли се продукти с психотропни вещества като "веселия чай" близо до училищата? Върховната административна прокуратура назначи проверка за установяване на проблема, която е провокирана от множество публикации в медиите от последните няколко месеца, а и от резултатите, които ВАП има от предходното подобно разследване от 2016 г.

Още по темата

"Проверката е разпоредена на територията на цялата страна. Ангажирани са регионалните дирекции по безопасност на храните и съответните поделения на МВР, като целта е всяко училище и районът около него да бъдат подложени на този мониторинг", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Тази проверка ми се струва като "манджа с грозде" - много различни неща, които са смесени заедно. Продава ли се алкохол на децата, продават ли се опасни храни или се продават наркотици? Тези неща са прекалено различни. За всичките химически тестове, които трябва ВАП да проведе, е нужна колосална сума пари – вероятно проблемът няма да се реши. Такива проверки трябва да се правят по-често, а не кампанийно", посочи неправителственият експерт по наркотици д-р Юлиян Караджов.

В студиото на "България сутрин" адвокатът Николай Хаджигенов отбеляза, че търговците на "дизайнерска дрога" са забележително иновативни и адаптивни, а законодателството винаги е с една крачка назад от тях.

"Самите търговци на наркотици са изключително иновативни. Проверките на прокуратурата трябва да се правят постоянно, а не така на принципа "елате ни вижте". Онзи ден видях в лавка пред училище да се продават легални наркотици като цигари и алкохол, което е абсолютно забранено… а прокуратурата разследва "дизайнерски дроги". Не знам за какво им плащаме заплатите изобщо", подчерта още той.

И добави, че не е роля на ВАП да разследва "дизайнерските дроги" и продажбата на легалните наркотици в периметрите на училищата. Според него и полицията ни изостава, тъй като търговците на "дизайнерска дрога" са изключително адаптивни, упорити и иновативни, а органите на реда - далеч не толкова.

За финал на разговора, Караджов добави, че ако родителят има здравословно душевно отношение към децата си, то това драстично намалява риска децата да се обърнат към каквито и да са наркотици.

"Ако младите майки и бащи смятат, че някой друг ще им свърши работата в отглеждането на децата, по-добре да не стават родители", каза неправителственият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам познат асистент във един от водешите ВУЗ-ове и директно му заявиха, че ако не доведе 10-15 студента, редовна/дистанционна форма тази академична година, от нова година да си търси друга работа.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се тръби за такава акция си е чист PR. Този, който продава, ще се скатае до момента в който акцията приключи и след това ще си продължи да си продава необезпокояван.
5
5
 
3
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
По спешност трябва да се легализира продажбата на марихуана защото ще се контролира да е чиста на улиците се продават всякви друсалки които правят децата зависими и после само Господ може да помогне пък защо да не печели държавата
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като системно предрусват,препиват и преяждат ще се тровят така е.Никой не е виновен,че са лакоми прасенца.Истината боли ама си е истина През 18 век са живяли по 30-40 години ни наркотици е имало ни вредна храна.Защо така.
3
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До ТялотоПрави си , не е правилния метод , не е точния , не е хуманния но е единствения който е давал резултати до сега!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не те учи в училище, че германските храни за източноевропейския пазар са си отровни. Млада майка няма начин да го научи това преди да се сблъска с прблема. Това е държавен проблем и трябва да се проведе осъзната държавна информационна кампания. Трябва и в училищата да се учи, че немските храни за източно европейския пазар са отрова.
1
2
 
31
 
! Отговори
Тялото преди 6 години
"Ако младите майки и бащи смятат, че някой друг ще им свърши работата в отглеждането на децата, по-добре да не стават родители" - Ето с това съм съгласен на 100%. Децата пушат и пия защото родителите им позволяват или са твъде неавторитетни да им забранят. Едно време ни биеха - вкъщи, в училище, на улицата непознати ако направим някоя простотия. Имаше ефект. Имаше дисциплина.