Годината започна, много университети - пустеят

Над 40% от местата за първокурсници са незаети
23 окт 2017 08:32, Александър Попов
131
Годината започна, много университети - пустеят
Снимка: Булфото

Независимо че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това сочи справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, цитирана от "Сега".

Доста по-сериозно е положението при частните вузове - цели 62% от местата са незаети, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6% - близо 5% по-малко от миналата година.

От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на приетите за 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. При частните университети картината е доста тревожна - 6275 приети студенти, или едва 38.83% изпълнение на приема.

Осем от 37-те държавни университета са "отличници", изпълнили на 100% приема си. Това са главно специализирани висши училища - Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов.

Към тази група могат да се отличат още Великотърновският университет (97% реализиран прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и др.

Три от държавните университети, подготвящи специализирани кадри, особено нужни за икономиката ни - като инженери, металурзи, архитекти и др., - засега не са успели да запълнят дори наполовина отпуснатите им бройки. Най-зле е положението в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха намалени с 67 (от 997 на 930), вузът към момента е успял да привлече едва 25 души - доста странно, имайки предвид, че миналата година той успя да изпълни план-приема си на 96%.
Студенти все още търси УАСГ - засега там са записани 547 първокурсници, което е едва 56% реализиран прием. Малко "по-добре" е положението във Висшето строително училище "Л. Каравелов", където засега приемът е оползотворен на близо 60%. Няма особен наплив и за Минно-геоложкия университет, в който засега са започнали да учат 395 души (62%) при възможност за 679 души. УНСС засега е със 77% изпълнен прием - а миналата година бе запълнил всички бройки.

От МОН все още не са събрали окончателни данни за приема по професионални направления. Просветният министър Красимир Вълчев обаче коментира, че засега е известно, че само 4 от 36-те направления, обявени от кабинета за приоритетни и съответно получаващи повече средства, са успели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са теория и управление на образованието, военно дело, теория на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 приоритетни направления, сред които математика, аграрни и инженерни науки, металургия, транспорт, електротехника и т.н., вероятно ще се обучават по-малко студенти, отколкото миналата година.

От МОН тепърва ще анализират резултатите, но вече обмислят провеждане на информационна кампания за популяризиране на важните специалности, за които няма кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47Ти да не си завършил Шуменския Уни, та си толкова злобен?
69
4
 
7
 
! Отговори
zainteresowan преди 6 години
До АнонименОтношението Ви към икономическите, учителски и философски специалности ми е достатъчно да приема, че няма какво да дискутирам с Вас. Бъдете здрав!
68
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази история с т.н. университети е същата като с болниците. Необходимите университети са 10 , а ние имаме над 70 , необходимите боници са 30 , а ние имаме 300 . Иначе всеки има свое мнение , но живота налага истинското състояние . Рано или късно всичко ще се редуцира , но при нас ще е много късно както с всичко .
67
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с такава държава и бизнес- тва е положението! Ко се праите на ущипани - заплати 2000 лв в производството и проблемът прилкючва! Ще се избият кандидатстудентите! Анадън му, бизнеса?
66
15
 
8
 
! Отговори
zainteresowan преди 6 години
До АнонименНе е вярно! Частните уроци бяха стандарт, наложен изкуствено от режима за да се увеличават заплатите на учителите извънбюджетно. на изпитите се даваха задачи извън изучаваното в средния курс точно по тази причина! Преосмилете, моля, и примера си за купоните. Два пъти по 50ст си е цял лев на ден при средни заплати на родителите около 200-250лв!? Много евтино! За качество и количество на храната ще дискутираме ли :)
65
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея тирета в заглавията са много дразнещи. Много - дразнещи. Факю, ***.
64
2
 
33
 
! Отговори
инж. преди 6 години
Другари "бизнесмени", четете,кво ви чака само, кефя ви се и злобея))): Плащайте бе, маскари! Квито и приоритетни специалности да измисляте,плащате ли 600 лв на инженерите, няма как да ви се получат нещата! Тарикати сте вие, *** чак пък толкоз не сте!
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор БратовчедовБратчед, майтап няма, ако верно се измисли такова нещо да му туряш 2 кила въглища и да бачка като таблет, ше стане сензация и ше са избият да го купуват, само заради простотията! Те хората и iPhone си купуват, само за да го слагат по масата в кафетата и да си говорят демонстративно със Siri пред хората. Нищо, че Siri е признат за един от най-неинтелигентните ботове. Общо взето, "кажи ми кои са ти приятелите, да ти кажа кой си" - Сири!
62
2
 
14
 
! Отговори
zaintrereswan преди 6 години
До ХМНе приемам за разумно да се работи на пълен работен ден и да се учи едновременно. Това е пагубно за качеството на образованието. Ако говорим за след-дипломна квалификация или курс, ОК, но за основна специалност: само стаж или работа по проекти в униврститета!
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АВЕ ТОЧ 61 Е БОТ, КОЪТО ТУК СЕ АКТИВИРА ВСЕКИ ДЕН, НЯМА ЛИ ДА ГО БЛОКИРАШ НАКРАЯ?
60
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България е, че при комунизма който имаше амбиция а не ставаше за нищо - записваше учителския! Ми сега берем плодовете.
59
2
 
8
 
! Отговори
месара преди 6 години
ами като нема ниви за продаване, нема и кандидат висшисти, мама и тате с какво да плащат учението на "гледните за знание" дечица.
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво образование очаквате от хора, които са преписали 90% от дисертацията си като ректора във Варна???
57
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места." Това е пълна лудост!! При завършили 50 000 зрелостници да се отпускат толкова много места в университетите, като държавна поръчка. Трябва да са не-повече от 15 000 и то само за най-големите ДЪРЖАВНИ университети. Частните да се оправят както могат. Ако са добри, ще си привлекат платени студенти.
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да учат децата - образованието е богатство което никой не може да отнеме и никога не се губи! Една четврърт от бездомниците и просяците в евроатлантическа Бъглария са с висше образование, те за загубили всичко, но образованието им никой не може да отнеме! Учете деца, учете!
55
4
 
9
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Махнете ги тези редовни специалности.Доста хора имат желание ,но не става да работиш и да посещаваш лекции.На 100 човека поне 10 биха се пробвали ако имат шанс да карат задочно докато работят.И да си говорим с пари ,всеки ден на студент е от 10 до 20 лв ,ако не работи пропуска и заплата за 20 лв .Не знам колко богати останаха ,че да си затварят парите в образование ,без ясната за бъдещето.Има и университети дето си живуркат разни малки душички дето спорта им е да късат студенти.
54
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунизма и Тодор Живково имаше само 10-15 унивеситета и висши заведение затова младите бяха *** и необразовани а България беше бедна мизерстваша страна от съветски тип и нямаше тоалетна хартия и банани а днес при свободата и демокрацията имаме над 150 университета, младите специалисти се обучават, България е развита капиталистическа страна и в магазините има много тоалетна хартия и банани!
53
4
 
15
 
! Отговори
Професор Братовчедов преди 6 години
Много негативни мнения има тук.Това не е добре.В нашия институт сме разработили уникални технологии и средства за комуникации.Например моя колектив разработи последна генерация таблет с парен двигател и 9 ядрен процесор.Само с два килограма въглища таблета може да работи 3 седмици.Напълно автономно.Вече има огромен интерес към нашата разработка.
52
8
 
13
 
! Отговори
zainteresuwan преди 6 години
До АнонименЛъжеш! Образованието не беше безплатно. За предпочитаните специалности се минаваше през дългогодишно "инвестиране" в частни уроци, търсене на връзки за да се бутне където трябва. Общежитията и купоните също не бяха "символични" на фона на общото заплащане. И да не говорим, че места по общежитията не достигаха и студентите масово бяха на свободен наем! И тогава се учеше и работеше едновременно. А преподавателите, обикновено произхождащи от "работническо семейство" го играеха ***!
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От суеверията + от снимката: Оставена (дамска) чанта на земята, е на безпаричие!

Спонсорирани публикации