БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно

Учените планират 2018-та да започне с протести
Обновена: 17 дек 2017 15:37 | 17 дек 2017 14:46, Александър Попов
288
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно
Снимка: Булфото, архив

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов посочи, че с получаваната бюджетна субсидия БАН изпълнява оперативна дейност в полза на държавата - прогноза за времето, наблюдение на сеизмична дейност, мониторинг на Черно море, експертна дейност и редица други. Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация.

Освен това голяма част от средствата се изразходват и за плащане на разходи за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и издръжка на докторантите, като само в БАН научните ръководители на докторанти не получават хонорари за това.

Доцент Ива Угринова информира, че с финансирането по различни проекти не може да се увеличи работната заплата, защото в редица програми разходите за възнаграждения са недопустими.

Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. убива академията бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуждестранните академии как могат да се самоиздържат,само вие не можете? Знаем че наука не се прави без пари,но и обратното е вярно: наливането на пари трябва да дава ясно видими научни резултати. Не може да продължите по комунистически- "дайте ни заплати,да не ни изстинат постовете": вече не може така!
8
6
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
И какво като ви убиват, нали искате демокрация и капитализъм заповядайте в нашите кредитни къщи и банки и теглете заеми следвайте американската си мечта.
7
4
 
12
 
! Отговори
Стъкмистика позлват преди 6 години
Това са още по нагли *** на власт от ония ..Помня имахме хиляди овце на село.За кооператорите за Гергьовден агнета НЕМА.Обесняват ни по домовете.Имало нагли партиици на власт.ТКЗС тата дали данни за 3 000 000 новородени агнета..ПАртиините лидери дигнали прогнозата за 6 000 000.Другаря Живков наредил браво три милиона за шестия американски флот останалите за Консумация от БЪлгарите
6
3
 
9
 
! Отговори
Крадат смело преди 6 години
Годишно от бедна ограбена БЪлгария за издръжка на наркоманите на власт в Брюксел крадат минимум 2 000 000 000 живи кървави лева.За вилни селища,палати,сараи ,къщи за гости крадат от народа вече над 10 000 000 000 живи лева../вижте поименно на кого ги подаряват мизерниците от списъци в програма на турски в МИнистерство нза Земеделието/развитие на селските региони/
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата-Господ ще вземе пари от бедстващите в провинцията и от българите бежанци за дa даде на учените и всичи ще видим как той ги дава, защото не може вече и един *** да построи.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж учени, пък чак сега разбраха за какво става дума.
3
13
 
7
 
! Отговори
Ликвидират БЪлгария преди 6 години
терористите около Борисов го зобят с спец наркотици и само с едно облъчване през камера или екранче хоп хиляда милиона живи лева/ 1 000 000 000\БГН/ ограбени от народа за нагло престъпни камери и проникващо облъчващи скенери за монтаж срещу децата в ясли,гадини и училища.От тия 1 000 000 000 наглите престъпници могат да откраднат поне 700 000 000 БГН/живи лева ограбени от народа
2
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако БАН се закрие, никой няма да усети по никакъв начин че това е станало. Истинските учени няма как да се задръжат БАН дори да им вдигнат тройно заплатите, защото просто отиват на запад за десеторин заплати.
1
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Феодалните старци да започнат да правят проекти, а не скачат по нареждане на Позитано. Имам приятели които взимат доста добри пари по проекти, НО РАБОТЯТ. БАН само отчита дейност по документи и нямат никакви резултати