Шамар, обида: Редно ли е да се вдига шум?!

Липсва видеонаблюдение и при учениците
20 мар 2018 07:11, Петя Славова
36
Шамар, обида: Редно ли е да се вдига шум?!
Снимка: архив, Булфото

Почти всяко четвърто училище няма осигурено видеонаблюдение в класните си стаи. Школата в страната са 2380, като в 1705 има камери в залите, в които учат децата. Това става ясно от статистика на Министерството на образованието и науката, пише "Монитор".

Общо в 2029 учебни заведения има осигурено видеонаблюдение, като камерите се монтират в дворовете, на входовете, в коридорите и в някои класни стаи. Записваща техника на входовете е поставена в 1926 училища, на дворовете – в 1855 училища, а в класните стаи – в 1705. Очаква се по национална програма "Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище" видеонаблюдение да бъде изградено в 48 държавни училища, обясниха още от образователното министерство.

В някои учебни заведения като 31 СУЧЕМ например камери са поставени почти навсякъде – в коридорите, в двора, на входа, както и в класните стаи. Директорката на учебното заведение Николина Николчева разказа, че видеозаписите често служели като безпристрастен „свидетел“ при решаване на спорове и противоречия между учители и ученици или пък между съученици.

Така, ако две деца имат някакъв конфликт и различни версии около него, видеоматериалите помагат за установяване на реалните факти. Също така учениците сами искали да се гледат записи, когато например си загубят някаква вещ.

Видеонаблюдението спомагало и при разкриване на криминални случаи. Така например преди време крадец влезнал рано сутрин в училището, докато охранителят правел обход. Обирджията успял да задигне лаптоп и касетофон от една от класните стаи, но освен това уплашил дете, което го заварило в училище. Впоследствие от учебното заведение предоставили видеозаписите на полицията и крадецът бил намерен.

Камерите обаче не винаги могат да предотвратят кражба. Пресен пример за това е случаят, при който на седмокласник от 31 СУЧЕМ му крадат колелото, което било изключително ценно за ученика, защото сам си го бил направил. Момчето заключило возилото си в определеното за това място в двора. По-късно обаче дошли две момчета. Едното също било с колело, а другото без. Второто момче се обърнало към заключеното колело, отключило го и така на практика го откраднало, разказа още Николчева. Тя обясни, че това действие на камерите няма как да се регистрира предварително като кражба, защото се виждало просто момче в гръб, което отключвало колело.

Очаква се и тази година матурите да протекат под видеонаблюдение, с цел предотвратяване на преписване и възможност за доказване на нарушаване на правилата.

Директори на забавачки в район "Илинден" в столицата използват анкети по телефона с родителите, за да ги уговарят срещу поставяне на вътрешни камери за наблюдение на децата. Така те влияят на избора на родителите, оплакват се пред „Монитор“ майки и татковци. Директорите в останалите райони пък дават въпросници, които не са анонимни и родителите признават, че не са написали истинското си мнение, заради притеснение от лошо отношение към децата им после.

Проведените досега анкети показват, че родители и педагози не могат да стигнат до съгласие относно поставяне на вътрешно видеонаблюдение в детските градини.

До края на месеца Столичната община (СО) ще събира информация за забавачките, в които директорите са получили съгласие от страна на родители, педагогически и обществени съвети за поставяне на камери в групите в детските градини. До допитването се стигна след протести на родители под надслов "Не на насилието над децата в детските градини".

Още по темата

“В момента няма законен регламент за поставяне на камери затова ние залагаме съвсем ясен принцип – общината ще осигури финансиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство между педагогическият съвет и родители“, заяви зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. От "Московска" 33 обаче са категорично против камерите да имат връзка с интернет.

"Често самият персонал не смята, че един шамар или обида е нещо нередно, за да се вдига шум. В други случаи тези, които виждат и чуват, мълчат, защото ги е страх да не си изгубят работата. Пак всичко опира до директора. Сигурно има начини да се докаже насилие, но не във всички случаи", каза тя.

В момента от 194 столични детски градини камери в групите са поставени в 16. Външно наблюдение обаче има в 85% от забавачките и се монтира във всички нови детски заведения, които общината открива.

В 48 от общо 51 общински детски градини във Варна има изградено външно видеонаблюдение, което обхваща входове, дворове и постъпи към сградата, съобщиха от общинската дирекция "Образование и младежки дейности".

Вътрешно видеонаблюдение обаче има изградено, и то преди 4 години, само в една детска градина, където 100% от родителите са дали съгласието си за това. 6471 родители са участвали в анкетата, като 59% от анкетираните искат поставянето на видеонаблюдение, 19% са против, а 21% не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
В Търговско-банковата в София има камери даже и в тоалетните- в мъжките писоари на втория етаж даже има две- за радост на заместник-директорката! Нека гледа- друго няма да я огрее!
33
0
 
1
 
! Отговори
път преди 6 години
средата променя човека/детето много деца отгледани в добри семейства впоследствия пропадат заради средата и обкражението си а изтървеш ли едно дете особенно 12 -19 години нема връщане назад ...иситната е в разговорите само с наказания или с напълна свобода резултата е еднакво пропилян ...
32
0
 
10
 
! Отговори
Гн Миташки преди 6 години
Трябва възпитание от родителите не чакаите от даскалите
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не камерите ще решет проблемите, а групите НЕЗАБАВНО да се направят по 10/15 деца, не може групата да е претъпкана 30/35 деца и да се очаква да се случат велики неща. Къде остават нормативите за квадратура на дете, а за децибели. В Европа 7 деца на една учителка, тук 30+, в Европа 2000/3000 евро заплата тук 760 лв- тук гледаме 5 пъти повече деца и получаваме 9 пъти по малка заплата.
30
5
 
11
 
! Отговори
Бг Татко преди 6 години
И в градината на дъщеря ми пуснаха анкета за камери, но бях абсолютно против биг-брадърските въжделения на шепа изтръпнали бг-*** и слава Богу не само аз. Чунким ние сред видеонаблюдение сме расли.....
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анкета?Камерите и всички тинтири минтири са измислени за ПАРИ! Срещу камерите има качулки на главите и лицето не се вижда! Трябва ред и ПОРЯДЪК , Крумови закони и това е!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 'журналячкитВсеки малограмотен се засяга от това, което малко знае и още по малко поназнайва, джанъм, де! Уважението се заслужава!
27
3
 
19
 
! Отговори
до 'журналячкит преди 6 години
Моля Ви престанете да употребявате думата 'забавачка'. Всеки ден като си остявям детето в детската градина, там ме посреща учителка, а не ***/фокусник/аниматор. Хайде да се отнасяме с малко повече уважение към учителите и възпитателите
26
1
 
8
 
! Отговори
анкета? преди 6 години
Как стои реално въпроса с анкетата в дет.градини-в една част от тях е с имена родители, деца и т.н., но във всички започват с уговорките, че нямат пари и ще трябва родителите да плащат поредното нещо от джоба си, току виж да не вземе да напише някой, че иска тези камери.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ред ,контрол и дисциплина в училищата има само от отговорни и мотивирани директори.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко институционално "насилие" /принуда под каквато и да е форма/ се прекратява при постигане на ефекта. Не го разбирайте като бой с пръчки, може и да е просто строг разговор. Докато между децата насилието не се прекратява при постигане на ефект - напротив, задълбочава се. А вие искате учителите да стоят и да гледат как това се случва, неспособни да се намесят.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако поведението на учителят е грубо и брутално,това дава пример за агресивни прояви у децата.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Явно лъжеш. За да призоваваш към насилие към тези страшни 'минитерористчета'"Явно си много неостър. Виждал съм ги в действие като дете, виждал съм ги и в действие срещу собствените си деца. Насилието между децата е в ПЪТИ по стресиращо и смазващо, отколкото институционалното "насилие" учител-ученик и възрастен-дете. В момента едно дете бързо разбира, че учителят НЕ МОЖЕ да го защити. Сещай се, философе, за резултатите от това наложено бездействие.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камерите ще оправят нещата. Ако учител не може да си върши работата, камерите просто ще го докажат.
20
5
 
16
 
! Отговори
80%+ преди 6 години
Камерите няма да оправят нещата. Даже напротив. Защото намаляват авторитета на учителя. Кой нормален учител ще се занимава да вразумява полуидиoтчeта, вместо да ги остави да се саморазправят, под угрозата накрая той да излезе виновен?
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Явно лъжеш. За да призоваваш към насилие към тези страшни 'минитерористчета', означава, че за теб това е познат механизъм - бой. Нормален и добре възпитан човек никога не би си и помислил да бие деца и да ги нарича 'минитерористчета'.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сигурен съм, че като малък са те счупвали от бой"Тц. И с пръст не са ме пипвали, но и никога не съм правел глупости, че да трябва да ме пипат. Както и около 90% от хората. Но не, нека сега да оставим ена шепа мини-терористчета да смачкат останалите нормални.Но нали това е и целта?
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Като не може да се справи 'с тези източници на насилие' децата, да си търси друга работа. Няма да позволя на никого да удря или унижава детето ми.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нерво-хаплантик:)) На такива като теб трябва да им се забрани да имат деца със закон... или поне да ви се отнема правото да отглеждате деца. Сигурен съм, че като малък са те счупвали от бой и сега, в 'зряла' възраст със потрошена психика, психични отклонения смяташ че си добре възпитан....
15
4
 
27
 
! Отговори
Нерво-хаплантик преди 6 години
"'Госпожата' трябва да бъде уволнена и забранено да работи с деца."За да възтържествува *** доктрината на меките китки и лиглите, които знаят, че каквото и да спретнат, нищо лошо не може да им се случи. Щото имали права.Да де, но правата произтичат от задълженията. В случая, понеже са деца, трябва да внимават и да пазят дисциплина. Ако не спазват тези си задължения, значи нарушават правата НА ОСТАНАЛИТЕ ДЕЦА. Следват санкции във всяко нормално общество, където бг-мама не е победила.