Бой между първолаци: Да погледнем първо родителите, после децата!

Имаме ниска култура на решаване на конфликти и децата попиват това!
25 апр 2018 11:15,
74

Побой с камъни и всекидневен тормоз между деца от първи клас в 112-о училище в София. Според родители администрацията на учебното заведение се опитва да потули случилото се. След Празник на буквите родителите и малчугани се отправят към близкия парк. Вечерта завършва с побой между две от децата, а едно от момичетата бива удряно с пръчка.

Христина Ганчева е майката, която твърди, че нейното дете е системно тормозено. Тя застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да сподели своята версия за случилото се.

Още по темата

"Случката започва от началото на учебната година, когато детето ми насилствено е накарано да обикаля етажите на училището от детето, което е нанесло побоите на 28 и 29 март. Имало е дърпане и теглене по етажите на училището", започна разказа си тя.

Според Христина сформирана от няколко момичета "група на готините" е поставила изпитания на нейната дъщеря, за да бъде допусната в тази група. Майката е разговаряла с класната, която извикала бащата на проблемното дете на разговор, но проблемите продължили. Майката на тормозенето дете взима нещата в свои ръце и се среща с бащата, а той заявява: Моето дете е злобарче и нищо няма да се промени, ако не го смачкам от бой пред всички в двора на училището.
 
"Нещата ескалираха до побой с камъни, такова поведение следва да бъде наказано с изключване от училище", каза още Ганчева и уточни, че директорката ѝ отказва достъп до запис от видеокамерите за случилото се на 29 март.

Пред 112-о училище се събраха и родители на други деца от класа, които категорично се разграничиха от обвиненията на семейство Ганчеви. Един от родителите настоя да се подхожда отговорно към достоверността на фактите, които се излагат, тъй като самата Ганчева не е присъствала на предизвиканата от нея родителска среща.

Стигна се до леко напрежение между двете страни и обвинения към Христина Ганчева. Някои от родителите отрекоха да е имало бой с камъни между децата. Едното дете бутна другото и то падна, това беше конфликтът, уточниха те.

В студиото на "България сутрин" психологът Христо Монов определи майката на тормозеното дете като хиперпротективна.

"Имаме много ниска култура на решаване на конфликти. Родителите нека най-напред да се вгледат в себе си и да видят какво дават като поведенчески пример на децата си", коментира той и призна, че се чуди как децата не са се избили помежду си, гледайки поведението на родителите.

"Ако бях на мястото на директора, на класния ръководител, щях да се опитам да повторя тази родителска среща", отбеляза психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
И ние в училище се биехме, но правете разлика между сбиване и бой и целенасочен тормоз при който се нанасят освен физически травми и психологически! А иначе, били са ме, но и аз съм бил!
46
0
 
16
 
! Отговори
Мария преди 6 години
В първи клак също имаше един побойник, който ме пличакваше след училище. Бях много уплашена, за първи път се сблъсквах с такава агресия, не исках да ходя на училище. Родитите ми ме питаха и аз накрая казах. Тогава, добре че имам по- голям брат, той даже не го е бил, просто му е казал:"Ако пипнеш пак сестра ми, ще си имаш работа с мен." И до там. Всичко приключи. Пак ходех с радост на училище и съм горда с моя брат.
45
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Случай с тормозено дете 6 години в училище. Първо опитвал да го прекрати с добри думи, с шеги, но не помогнало. Тогава казал на един плиятел от по-горните класове, който бил здрав и як и ...От тогава тормозът престанал. Просто никакво говорене преди това не помогнало.
44
1
 
26
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Въпросът е да не се прехвърлят определени граници, а в случая май границите са прехвърлени. Бой с пръчка или с камъни означава изключване от уилище, но от еднара страна е една майка, а от другата страна са много на брой родители на "готините", които не сикат да изключат децата им от училище. В крайна сметка тормозеното дете ще го преместят в друго училище, а побойниците ще продължават все така окрилени от това, че им се е разминало за пореден път.
43
0
 
12
 
! Отговори
Нелина преди 6 години
Трябва да се каже на децата-насилници кэде са техните граници, че никой няма право да уплажнява физически и психически тормоз върху другите, че това е антисоциално поведение. Като пораснат ще бъдат същите агресивни, но пораснали хора и ще тормозят другите.
42
7
 
5
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 6 години
До HELLДо HELL А вие наистина ли твърдите, че по ваше време децата в училище не се биеха, ама никак? Сам се уличавате в лъжа. И не намесвайте партии, вместо аргументи,моля. Позволявате да ви настройват срещу учителите, без дори да сте сигурни какво всъщност е станало? А дали пък не е това целта? Аз лично не знам, но си задавам въпроси. Не искам да реагирам първосигнално. Защото никой нормален човек не толерира насилието. Но става дума за първолаци, за Бога, не за серийни убийци и психопати.
41
2
 
5
 
! Отговори
саки преди 6 години
Все си спомням ,една от главите в книгата на Стивън Кинг , Мъртвата зона, когато кмета Грег Стилсън се затвори в една стая с един разлигавен ,злобничък младеж и го превърна бързо в мяукащо напикано коте.
40
2
 
17
 
! Отговори
Лило преди 6 години
Понякога е изумително колко жестоки могат да бъдат децата. Учителката да им обясни какво е думата емпатия, какво е да се поставиш на мястото на другия, как се чувства той като му причиняваш това, къде е границата между забавното и мобинга (тормоза).
39
1
 
17
 
! Отговори
Ной преди 6 години
Тормозът не бива да се подценява. Това не е явление само у нас. Но в Европа се борят с това. Тук го смятали за нещо нормално. То затова навсякъде у нас се шири агресия и арогантност, затова се бият за едно парко място, затова бият лекари и хвърлят по стадионите
38
4
 
8
 
! Отговори
ДЕМ преди 6 години
До Анонимен 2Кажи честно какво общо има ГЕРБ с това? И през соца си беше така, и в началото на демокрацията и сега. Просто като деца знаехме кога да спрем, сега виртуалната реалност в която живеят децата ни, ги кара да живеят с утопията, че ще натиснат рестарт на играта и всичко ще започне отново. Ние, включвам и Вас Госпожо убихме ценностите им, не учителите и директорите. Отговорност се носи в 1 во лице единствено число.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО БЯХА ПРЕБИВАЛИ КОТЕ ЩЯХА ДА ГИ НАПРАВЯТ НА НИЩО, НО ТОВА Е БЪЛГАРЧЕ МОЖЕ ДА СЕ МАЧКА И УБИВА
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито са директорите такива и учителите, за министрите им да не гиворим. Те срещу нас народа и децата ни
35
2
 
14
 
! Отговори
Миа преди 6 години
Играта си е игра, но понякога се преминават границите, когато тормозът е срещу едно и също дете, което е по-чувствително и неуверено в себе си. Трябва да се вземат мерки навреме, защото последиците са дълготрайни. Понякога учителите омаловажават проблема и това се повтаря отново и отново. Да се обясни на децата, че насилието не е нормално поведение. Да се посъветват с психолог, гореща телефонна линия, родителите да вдъхват повече увереност на детето...
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завършил съм същото даскало преди повече от 30 години, когато се водеше ЕСПУ. И големите ни биеха и ние се биехме. Жив съм.
33
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са ДЕЦАТА на ДЕЦАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. Майките им са кърмачките от Мола.На какво точно да ги възпитат ?Татковците пък са татуринате блъскачи от Фитнеса.Те на какво да ги научат ?И по-зле ще става ...
32
3
 
20
 
! Отговори
Светла преди 6 години
Дали идва от семейството или не,факт е че и директорката,и класната омаловажават случая. От всичко става ясно,че децата не са защитени в училище. Това те сами го разбират още в тази крехка възраст. Агресорите растат с усещане на безнаказаност, а тормозените се опитват да противостоят, но накрая или стават лузъри, самоубиват се или стават хора със стаена агресия, които след години вършат някое убийство и тогава изведнъж всички отново са изненадани колко кротко дете, и разбираш ли нямало индикации
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голи снимки от директори, голи календари от учители в негова защита, голи мозъци, голо училище, и. д. иотизъм граничещ с извращения и престъпления към децата ни и нас
30
6
 
4
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 6 години
До рускиня Исках аргументи, а не емоционални изблици и агресия. А вие не сте ли чували, че физическата агресия се предхожда от вербална и психологическа? Като ви чета, вероятно това пък е недостижимо във вашето семейство? Повишаването на тон и измислени нападки заместват изказване по същество? Макар някои да казват, че не бива всеки път да търсим зла умисъл там, където нещата могат да се обяснят с обикновена глупост. Впрочем, виждам какво пишат, ама и чувам какво ми говорят на видеото.
29
10
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
ОТНОВО КУНЕВКИТЕ И УСЛУЖЛИВИТЕ ИМ МЕДИЙКИ ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В УЧИЛИЩАТА НА РОДИТЕЛИТЕ. ОТНОВО НАРОДА ИМ Е ВИНОВЕН
28
7
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
КУНЕВСКИТЕ "УЧИТЕЛИ" НЕВЕЖИТЕ ХТАНТУТНИЦИ ПРЕВЪРНАХА УЧИЛИЩЕТО В ГЕТО ! ВЛАЧЕНО ДЕТЕ ПО ЕТАЖИТЕ, ТОРМОЗЕНО С МЕСЕЦИ, БИТО, МАЛТРЕТИРАНО ТОЛЙИВА ВРЕМЕ И НИКОЙ НИЩО ОТ ТЕЗИ ЗАСПИ ТАМ. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИ ЖЕСТОКО. НЕ ИСКАЛИ БИЛИ КАМЕРИ! КАК ДА ИСКАТ КАТО ЩЕ ГИ ВЖДАТ КАТО ГИ НЯМА, ЩЕ СЕ ПРОЛИЧИ ЩО ЗА ИЗ.. Т СА