Бой между първолаци: Да погледнем първо родителите, после децата!

Имаме ниска култура на решаване на конфликти и децата попиват това!
25 апр 2018 11:15,
74

Побой с камъни и всекидневен тормоз между деца от първи клас в 112-о училище в София. Според родители администрацията на учебното заведение се опитва да потули случилото се. След Празник на буквите родителите и малчугани се отправят към близкия парк. Вечерта завършва с побой между две от децата, а едно от момичетата бива удряно с пръчка.

Христина Ганчева е майката, която твърди, че нейното дете е системно тормозено. Тя застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да сподели своята версия за случилото се.

Още по темата

"Случката започва от началото на учебната година, когато детето ми насилствено е накарано да обикаля етажите на училището от детето, което е нанесло побоите на 28 и 29 март. Имало е дърпане и теглене по етажите на училището", започна разказа си тя.

Според Христина сформирана от няколко момичета "група на готините" е поставила изпитания на нейната дъщеря, за да бъде допусната в тази група. Майката е разговаряла с класната, която извикала бащата на проблемното дете на разговор, но проблемите продължили. Майката на тормозенето дете взима нещата в свои ръце и се среща с бащата, а той заявява: Моето дете е злобарче и нищо няма да се промени, ако не го смачкам от бой пред всички в двора на училището.
 
"Нещата ескалираха до побой с камъни, такова поведение следва да бъде наказано с изключване от училище", каза още Ганчева и уточни, че директорката ѝ отказва достъп до запис от видеокамерите за случилото се на 29 март.

Пред 112-о училище се събраха и родители на други деца от класа, които категорично се разграничиха от обвиненията на семейство Ганчеви. Един от родителите настоя да се подхожда отговорно към достоверността на фактите, които се излагат, тъй като самата Ганчева не е присъствала на предизвиканата от нея родителска среща.

Стигна се до леко напрежение между двете страни и обвинения към Христина Ганчева. Някои от родителите отрекоха да е имало бой с камъни между децата. Едното дете бутна другото и то падна, това беше конфликтът, уточниха те.

В студиото на "България сутрин" психологът Христо Монов определи майката на тормозеното дете като хиперпротективна.

"Имаме много ниска култура на решаване на конфликти. Родителите нека най-напред да се вгледат в себе си и да видят какво дават като поведенчески пример на децата си", коментира той и призна, че се чуди как децата не са се избили помежду си, гледайки поведението на родителите.

"Ако бях на мястото на директора, на класния ръководител, щях да се опитам да повторя тази родителска среща", отбеляза психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да са като чичко Борисов - да млатят слабите и беззащитните.Да ги мачкат - тези, които не са от нашите.
26
3
 
5
 
! Отговори
HELL преди 6 години
До Екатерина КоловаПрочетох първото ви писание като номер 8. Приемете тази истина 13 човека са "тормозени" от вас като ги обвинявате не ВМЕНЯВАТЕ "амнезия или че лъжат(по "политически интереси" 30 години е ДС на БКП само боядисвани). Моля да отидете до 4-км в знак на вашите правила и да ви дадат облеклото на Ханибал Електра. Усмирителна риза и намордник да не говорите! Благодарим Ви за вниманието, че прочетохте как се чувстват всички тука!
25
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учудвате ли се? Идеализирането на мутрите, нацепените батки, бабаитлъка, кифлите, мутресите и поставянето им като модел на подражание води до това. Вечно гледащи лошо, кисели и нагласата, че целия свят им е длъжен.Честито, и по-зле ще става.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами от това "посбиват от време на време" те се и убиват от време на време. Освен това остават с усещането, че насилието е нормалният начин за решаване на конфликти. И целият им живот нататък така си върви. Като краен резултат се получава болно общество.Няма как години наред да виждаме с очите си всеки ден вопиющи нередности в училище, да си траем с оправданието "ми тя системата е такава", а после да се чудим защо държавичката ни отива на кино. Не е само насилието.
23
1
 
23
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Екатерина КоловаЩом всичко което ви написали ви се вижда нормално, то няма какво да ви обясняваме.Има голяма разлика между детски спречквания и тормоз. Резултат на възпитание на такива родители ,като вие - е убийството на Радо. Какво толкова ,нали? По ваши думи мое дете, за да се отвоюва авторитет трябва да нашамари вашето. А не ви хрумвало,че отношения могат да бъдат без побои? Или във вашето семейство това е недостижимо?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Стигна се до леко напрежение между двете страни и обвинения към Христина Ганчева. Някои от родителите отрекоха да е имало бой с камъни между децата. Едното дете бутна другото и то падна, това беше конфликтът, уточниха те."Това съм го чувал като дете, но преди 89-та и "демокрацията". Има наследници на комунизъма заради таткоподобна маймунка. Това ще го гледате и по ТВ-то нали има промиващи истории "СЪДБИ НА КРЪСТОПЪТ"
21
5
 
17
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 6 години
До Анонимен Понеже тук доста хора са "Анонимен", става дума за това, че учителите са абдикирали от задълженията си и не забелязват тормоза. Това абсолютно не е вярно. Системата ги е ограничила до крайност, но те правят, каквото могат. А и самата думичка "тормоз" вече се използва за щяло и нещяло. Много лесно квалифицират някое провинение като тормоз. Това никак не е случайно. Нямам предвид конкретния случай, въпреки че си запазвам резерви.
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Премиер простовата мутра и правистелство от крадливи некадърници с купени дипломи, какъв стимул да имат децата.Та те един ремонт не могат да направят като хората. Само крадат пари.Плочките пред НДК пак се разбиха, а се дадоха 18 милиона само преди 3-4 месеца.Ама кучетата си лаят, а кервана си върви ...
19
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всички незгоди в държавата, са виновни само и единствено гладните мършички на държавна хранилка. Почвайте от директора.
18
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименАбдикирали са защото, са тормозите на учениците, на родителите, на мизерното заплащане! Иначе, нито аз съм учител, нито имам роднини и познати такива!
17
4
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
некой мина ли да каже ,че в америка бият ***, или да почвам с глобите?
16
5
 
4
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 6 години
Моля всички, които са обърнали палец надолу на коментара ми, да обяснят защо. Много малко символи има, за да направиш сериозна обосновка, но ще се постарая. Мисля, че дебат по темата е полезен.
15
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то 80% от родителите са чалгари,какво домашно възпитание да получат децата тогава!По принцип няма виновни деца,има виновни родители!
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бащата така ме е удрял, че съм отскачал от пода. И мене и ритал. Ама стана човек от мене ! В затвора не съм ходили, за разлика от брат ми, дето никой нищо не му казваше. Бъхтеите си децата, еййй, че иначе ...
13
6
 
19
 
! Отговори
до gog преди 6 години
Животът не се определя само от първите 7 години. Да, важни са и най-вече примерът от родителите, но човек се развива и много след тях. Учителите не създават проблема, но го допускат да се развива и да става още по-голям с безотговорното поведение да премълчават всичко. Има начини да се покаже на едно дете, че не може да държи по определен начин в училище. Ако учителят не го може, значи не става за тази работа.
12
2
 
18
 
! Отговори
gog преди 6 години
До Анонимен 11Най-лесно е да обвиняваме другите. Първите 7 като ги няма, кой е виновен?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина, и навремето имаше доста "сражения". Проблемът е че някога се биехме, но родителите и учителите също биеха. Сега тези хора са с вързани ръце до голяма степен, но има и друго - че не може да се отсее тенденциозното поведение от моментните случки. Щом едно дете е проблемно то се изолира за превъзпитание и така. Навремето се бяха събрали доста деца от моя випуск/бяхме на по 9-10 години/ специално за да набият момчетата от друг клас - това означава ли, че всичките са били "проблемни"?
10
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите отдавна са абдикирали от възпитателните си задължения и се правят, че не виждат тормоза сред децата, за да не влизат в обяснителен режим и конфликти. Което е отвратително, защото половината от педагогическото им образование в университета е точно Теория на възпитанието, а училището не е само образователна, а и възпитателна институция. После отварят едни големи усти колко им били малки заплатите. Нито имат 8 часов работен ден, нито си изпълняват задълженията и цяло лято нищо не правят.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Абсолютно лоша идея е. Това означава децата да свикнат и да приемат за нормално, че някой си отнякъде постоянно има правото да те наблюдава и да вижда всичко, което правиш. Доброволно се отказваш от всякаква лична свобода и лично пространство.
8
0
 
44
 
! Отговори
123 преди 6 години
Значи, говорим за малки деца, деца на 7 г.Всичко, ама всичко идва от семейството.Дали е ген, дали възпитание, дали подражание...от там е.Има родители дето не стъпват по земята,а летят...и децата им растат като тях...Не може на тази крехка възраст да носи в себе си толкова зложа и агресия.И никои , ама никои друг не носи повече отговорност от самият родител.Дано в България растат по-добри деца, за да ни Бъде!