Днешните деца на България: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...

Янка Такева и Христо Монов с коментар пред Bulgaria ON AIR
14 авг 2018 11:00,
173

7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище. Данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

"Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

"Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел", посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

"Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие", обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той.

Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

"Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут", призова психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???УНИКАЛНО СЪЖДЕНИЕ, да възпитаваме децата така както се възпитават престъпниците. *** как не ми беше хрумвало досега.
123
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
Някак си само забрани чувам - не възпитавай детето си с насилие - психическо и вербално, но пропускат да кажат как да възпитаваме тези пусти деца.-По мое мнение трябва всяко нещо трябва да е с мярка. Иначе не става. Защо ще възпитаваме престъпниците, като насила ги вкарваме в затвора? Нека обществото го превъзпитава без насилие - физическо или вербално, нали така.
122
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сигурния начин децата ви да не ви погледнат на стари години е да ги тормозите, да ги биете и да им крещите за щяло и нещяло.
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAНямам деца, наред ли сте с главата? Къде е връзката между това, което написах и странния ви *** коментар?
120
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са лъжи. Не знам каква им е целта да, наложат истамбулската декларация или нещо друго. Още малко ще ни изкарат изверги. Не сме полоши родители от другите народи. Прав е коментар 104, някой работи по добре платена поръчка.
119
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях малка, майка ми ми крещеше от сутрин до вечер, чудеше се все за какво ново 'провинение' кое от кое по-абсурдно да ме наказва. Лъжеше, настройваше всички роднини против мен,гонеше ме от нас, опитваше се да ме удря и крещеше, когато се защитавах и не позволявах това да се случи. Когато навърших пълнолетие, заминах да следвам в друга държава и й се обадих точно веднъж. 5 години след завършването ми стомахът ми се свива при намек, че трябва да се видим или чуем.
118
2
 
9
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
Когато бяхме деца ни викаха че сме малки и да чакаме да пораснем а сега сме дърти......
117
2
 
8
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
Самата власт в България е насилствено наложена над народа! Какво да говорим за децата
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А днешните деца на България да поясним ,че мнооооого трудно произнасят някоя и друга дума на български ......
115
2
 
22
 
! Отговори
Преиначаване отново преди 5 години
Често днес нормално възпитание, със забрани и задължения, се нарича погрешно "насилие". Прекомерната мекота в процеса е вече отричана в държавите, в които резултатите от този тип либерастко възпитание избуяха като плевели в лицето на безотговорни егоистични млади хора, които не могат да се самоконтролират, т.к. никой не го е искал от тях и никой не ги е научил на това. Насилие са само крайните форми. Важно е къде се слага границите и как. Но такива трябва да се слагат. И вкъщи, и в училище.
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 32, израстнал през 90-те, и ние уж бяхме разпасано поколение, обаче като ги гледам сегашните набор 97-98, нищо общо с нас, напълно неадекватни идиотчета.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
или просто да препишеш отговора от другарчето. Мижи да те лажем.И да, вярно е, че днешният проблем на учениците не е тормозът, а неглижирането - и в къщи, и в училище.
112
2
 
10
 
! Отговори
95, преди 5 години
До Димитър 74 г.,Глупости пишеш Митко. Търсиш си извинения. Твой набор съм и нямам ни родители, ни други близки и познати със статут на активни борци. Което никога не ми е пречило да имам отличен успех. Пречката беше само една - да не седнеш да учиш. Иначе е ясно - оправдания стотици.Днес оценките са изключително необективни с тия глупави тестове със закрити отговори, при които се иска да знаеш точно какво пише в учебника, че да отговориш с този, точно, отговор, без да обясниш със свои думи
111
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау, каква драма! Много са пребити точно днес! Баш в нашето време те са по-скоро неглижирани и от родители, и от учители, понеже двете институции - семейство и училище, са тотално извън стоя и са дезинтересирани от възпитателния процес, като не изпълняват функциите си. Нито са масово пребивани сега децата, нито са психирани в училище. Просто са оставени на самотек.
110
3
 
4
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Статистиката пак ме включи редом с "привилегированите" братя.Няма начин - аз раждам едно, те - поне по 7-8, следователно - от осем деца седем редовно са подлагани на насилие.Не помня някой от родата ми или пък сина ни да е бил тупaн по дупето, опитах се веднъж - той беше 17-годишен, а аз бях легнал от летен вирус и като се опитах, той ми взе ръката и каза: "Чакай, аз ще ти помогна" и се тупна яко по дупето, а после ми целуна ръка и рече: "Нали не те заболя, извинявай,ако съм ти причинил болка!"
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
насилието в Бг е вместо добър ден,то не се разпознава даже
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛъчоИ мене баща ми от сутрин до вечер ме биеше и крещеше. Бил ме е болен с температура!Беше завербувал всички съседски бабички да ме издават какво съм правил през деня.Виждал съм го как се връща от работа и кърши по цели снопове пръчки да ме бие6-годишен съм му вадил нож................
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завърших средно образование през 70-те и всички от класа ми влязоха да следват във ВУЗ. Бяхме свестни деца, учителите също. Родителите вече нямаше за какво да ни дърпат ушите освен, че много се пушеше, на скрито, за да не ни хванат.
106
5
 
3
 
! Отговори
МВР преди 5 години
До До практикатаХарактерна черта на българина е да краде и да става предател!!!!!!!!!!!!!!
105
12
 
10
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
И мен ме бие баща ми и то не само шамари обаче така ще го духаа като стана на 18 се махам от нас и повече не е жив за мене!Всичките като него са гадове и ще си го получат яко!!Къв си ти да си искарваш комплексите на децата си ве,някой път така ще го изритам в тъпата глава да му пръсна шибаниа мозък това заслужават всички *** които удрят децата си да мрът!