Днешните деца на България: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...

Янка Такева и Христо Монов с коментар пред Bulgaria ON AIR
14 авг 2018 11:00,
173

7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище. Данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

"Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

"Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел", посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

"Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие", обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той.

Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

"Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут", призова психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
8
 
! Отговори
турчин преди 5 години
До ПичОт шамара не боли а от обидата боли! Едно е сам да паднеш а друго е да те бутнат!!!!!
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па мен баща ми ме е бил и с лопата ме е бил даже, аз за това съм станал човек, защото боят изгражда. И в училище ме биеха, да се науча. А другите деца бяха още по-зле от, наказваха ги със седмици без да ги бият, а мен само ме биеха, аз бех добре, само ме набият и толкова.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В училищата няма никакъв контрол. Свидетел съм на това. По коридорите се "лее" яко чалга, а учителите стоят отстрани и все едно нищо не виждат.
81
7
 
6
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Не бе, глупости, норвежците са виновни, че крадат цецата от родителите. Ние сме си ОК! Колко му е един шамар и малко викане. Нали така бе, ***?
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се залъгваме. Образованието е толкова профанизирано, че си е изгубило смисъла. На "бизнеса" да не би да му трябват високо квалифицирани кадри на които да плаща добре?! Не. За сега най-преспективни са професионалните училища и техникумите. После пътя през терминал 2 и към белия свят.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че учи Интернет,телевизия! Няма вече семейни традиции,родителски авторитет,държавна строгост,патриотизъм! Консумацията и парата са най важни! И младия човек попива всичко което вижда като гъба!
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката Такева е заслужил деец, затова заслужава да й се издигне паметник. вечна слава!
77
1
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
И тази публикация на бате ви Звездичко ухае на глобализъм, разбиване на християнските ценности и тяхната увертюра - християнското семейство, илюминатщина и унищожаване на Бялата раса.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката Такева цял живот е била номенклатура. Миналата година уреди и дъщеря си в борда на директорите на София Тех. Ще умре като председател на синдиката. Напомня за Цола Драгойчева. Организира фестивал на фронтовата и антифашистка песен с БСП. Няма такъв екскремент.
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам един призив,ХОРА КАТО ВИДИТЕ ПОДОБНИ ЗАГЛАВИЯ НАПРАВЕТЕ САМО ЕДНО-ИГНОР!Отминете с пренебрежение ЗАЩОТО ПРОСТОТИИТЕ ВЕЧЕ НАДМИНАХА ВСЯКАКВИ ДОПУСТИМИ ГРАНИЦИ!Въпросната другарка Такева ДА ВИДИ КАКВО Е РЪСИЛ ДНЕС ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ МИНИСТЪР!Другарко Такева ти боркиньо за учителските права,ЗАЩО НЕ ПОПИТАШ ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ МИНИСТЪР ЗАЩО НЕ ВИ ДАДОХА ЗАЛОЖЕНОТО В БЮДЖЕТА УВЕЛИЧЕНИЕ ЗА 2018 ГОДИНА ОТ 15%!ЗАЩО ВИ ОБЕЩАВАТ 1500лв.СРЕДНА ЗАПЛАТА КАТО ВИ ОБЕЩАХА 1900лв.!ТОВА ПИТАЙ И БОРИСОВ,ЗАЩО ЛЪЖЕ!!!
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
виновно е цялото б.лгаристанско така наречено в кавички общество
73
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие"Поредното либерастко клише.Насилник можеш да станеш и от презадоволеност и досада... Ама кой ти гледа? Друго е да повтаряш алабализми...
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 30 години в училищата ни ще преобладават наследниците на чалгата и братята роми.
71
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който жали пръчката, не обича сина си..."
70
1
 
8
 
! Отговори
До до "До+" преди 5 години
До до "До+"Е България не е света. 10 години живот в САЩ, за който само лоши неща се говорят в България да ти кажа е малко по-различно. Пропаганда на управляващите, много им с еиска да си мисли стадото, че и навън е така. Ами не е. Ако в САЩ си предпчриемчив и трудолюбив имаш нулев шанс да не успееш. За съжаление тук е обратно.
69
1
 
12
 
! Отговори
имаше преди 5 години
До АнонименИмаше наркомани и през соца- ама бяха около 50. А сега да знаеш бройката? Явно трудът, заетостта и възпитанието да даваш, а не само да получаваш са си оказвали влияние. А сега? Мишо Шамара и разни фолкаджиики с примитивен морал. Идоли. Да, САМО родителите имат вина, че трябва и милиарда да го плащат, че и КТБ, че и куфарчетата от прехода.
68
0
 
15
 
! Отговори
до "До+" преди 5 години
Викаш, ако не беше "Прехода", големите пари щяха да отидат в отрудени и честни хора :)Не виждаш ли, че в целия свят парата е в най-безкуполните и безчовечни полу-човеци, цяло общество е болно. Просто системата в момента на тази планета е такава, и нещата се окрупняват и уеднаквават глобално, разбирай във всички държави еднакво се влошава. Лошото че, че системата вече активно деморализира и най-малките.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такева дали може да сърфира из интернет???
66
0
 
10
 
! Отговори
do 66 преди 5 години
До АнонименАми грешиш - в моето семейство беше кошмар, пък на израснах свестен човек. Трудех се в училище, стараех се да получавам добри оценки, спазвах правилата и много четях. Това че родителите са изнервени - има значение, но не е фатално. Децата прекарват на ден не повече от два часа с родителите. А през останалите 12?
65
6
 
3
 
! Отговори
ала-бала преди 5 години
Нали Партията беше майка на всички деца - бъдещите строители на комунизма?