Днешните деца на България: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...

Янка Такева и Христо Монов с коментар пред Bulgaria ON AIR
14 авг 2018 11:00,
173

7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище. Данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

"Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

"Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел", посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

"Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие", обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той.

Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

"Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут", призова психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
5
 
! Отговори
гяур преди 5 години
Много ме нападаха моите съученици защото съм роден по Нова година най-малък.Но един ден съдбата ми подхвърли една щастлива случайност.Имаше едно турче като мечка и ми предложи ако някой ме бие да търся него.............
103
2
 
17
 
! Отговори
Moi преди 5 години
И през 2050 Янка Такева ще участва в такова изследване. Вечната Амбър.
102
1
 
15
 
! Отговори
До практиката преди 5 години
Колко плащат за тези лъжи?
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До около 1970 година, всеки по-възрастен можеше да ти направи забележка, или да ти отпери един шамар или да ти издърпа ухото, когато си го заслужаваш, както са го правели в България откакто свят светува. После постепенно нещата се прехвърлиха като отговорност само на родителите, а обществото постепенно започна да се крие. След 1989 година обществото напълно изчезна, а дотогава все пак го имаше. Всеки вижда какво е сега и едва ли е по-добро. Има свестни деца, но е пълно с едни дето не можеш да по
100
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Всеки родител който бие или тормози дете си го получава обрато с лихвите на стари години.
99
8
 
11
 
! Отговори
практиката преди 5 години
Учеха ни как да се докладваме помежду си! ЩЕ ТЕ ОБАДЯ!ВУЗ-овските комитети и Учкомите шпионираха всеки ученик!Правеха се съчинения свързани с личния живот на семейството за информация на учителВсички лични вещи се иззимваха от учениците в полза на училищетоПо пионерските лагери изпращаха децата на поход и им пребъркваха багажаЗа кражба обвиняваха някое беззащитно дете, дето си нямаше никойУчителите ходеха по домовете и те спираха на улицата да питат за ДНЕВНИЯ РЕЖИМ
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат: Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях.-Какво е "аз-ът"?
97
5
 
4
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Служих в Елхово ... ако там беше мекица - лошо!Сега с носталгия си спомням времето, когато най-големия проблем ми беше календара
96
0
 
19
 
! Отговори
До do 66 преди 5 години
До АнонименНезнам колко е било вярно за привилегиите. Аз бях в 12 клас през 1989 г. на един техникум. Завърших го с медал. И бях дете на пияница, никой от близките ми не бе с връзки или заслуги. Вярно, не ме бутаха в комсомолските първенци. Винаги избираха деца на връзкари или много послушни, пък аз не бях. Но оценките си ги пишеха справедливо. Това, че на някой му дават повече отколкото на теб- няма значение. За теб е важно да си заслужиш. Това ми бе логиката.
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви разкажа:Детето ми казва на госпожата в края на срока тази година - "Госпожо, искам да си повиша оценката. Може ли да ме изпитате?отговор на учителката - "Абе я сядай няма кой да се занимава с теб"това е действителен случай и заради тази учителка на детето ми не му стигнаха няколко стотни за успех Отличен. А той се учи, не е от тези с познатите и с оценките по милост.
94
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ги намерихте тези "капацитети". Ужаст! Яли сме пердах вкъщи, мачкали са ни големите в училище и казармата. Ами направило ни е по-силни и адаптивни. Един не го биеха и като се отдели за първи път от родителите си се обеси още не положил клетва в казармата. И това по хубавото за някои "живково време".
93
20
 
7
 
! Отговори
Димитър 74 г. преди 5 години
По времето на социализма да ви кажа, само децата на активните борци им пишеха петици или шестици и то без нищо да знаят. За децата на безпартийните колкото и да знае само четворки, много рядко петица пишеха на дете на безпартиен.
92
2
 
10
 
! Отговори
до Демократ преди 5 години
До ДемократПишеш глупости. Пушеха цигари в тоалетните и който го хванеха му намаляваха поведението. От това следваше спиране на стипендията и куп други блага.
91
11
 
4
 
! Отговори
истината преди 5 години
До хулиган-гаменЗа да си пълен отлечник трябваше по български писмен да имаш отлична оценка!Преподавателят беше партиен секретар и от него зависеше по заслуги да си отличник!
90
20
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Да ви светна, по времето на соца децата се биеха много повече от сега и във почти всяко училище се продаваха тайно наркотици, но вестник Работническо дело не пишеше за това защото тогава нямаше свобода и демокрация.
89
17
 
7
 
! Отговори
хулиган-гамен преди 5 години
В прогимназията бях пълен отличник и ме приеха в механотехникума с много мъки!Кагато видях как партизанските деца с двойки преминават в по-горен курс станах такъв.Бащите им с пистолети идваха и заставяха учителите да ги пропуснат-живота щял да ги научи................
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам аз да уча в българско училище, за да мога да сполуча!
87
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До do 66Грешиш. Колкото и да се учиш, отличниците бяха предварително определени да бъдат.Срещу тях да тичаш нямаше да ги настигнеш децата на шумкарите!
86
3
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Сигурно съм бил на 3...на морето с нашите ...пред сергия с играчки...аз съм си харесал трактор от шприц... татко се опитал да ме убеди да ми купи самолет с пилот и моторче ..аз съм се тръшнал - татко ме дръпнал - напляскал ме по ***... а после купил трактора и самолета... Такъв беше - лека му пръст - строг но справедлив!
85
1
 
2
 
! Отговори
Чери преди 5 години
До До до "До+"Точно така е. Има значение само дали работиш и се представяш добре, а не на коя партия си активист или родата ти колко е влиятелна и т.н.

Спонсорирани публикации