Общежитие мое, ад мой: Проблемите на първокурсниците

Освен покрив общежитията предлагат и мухъл, дървеници...
Обновена: 17 окт 2018 15:02 | 17 окт 2018 11:00,
101

Малко след началото на академичната година, в пълен контраст с емоциите около приема и старта на висшето образование, голяма част от студентите са шокирани от условията на живот в общежитията, критериите, по които се настаняват студентите и не на последно място - дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

Още по темата

След първия етап от настанителната кампания някои от първокурсниците в СУ биват настанени в стаи на Медицинския университет. Младите хора обаче освен покрив над главите си, получиха дървеници, мухъл и изтърбушени легла.

"Проблемът тръгна от това, че успехът ми не беше достатъчно висок, за да получа общежитие на първия етап от класирането. Затова ме настаниха в стая на МУ София", разказа пред Bulgaria ON AIR Радослав, един от студентите.

Други младежи пък са били настанени в блокове в столичния кв. "Княжево", където условията за живот били нормални, но неудобство им създавало това, че кварталът е краен се налага да пътуват за лекции всеки ден по над час.

От настанителната комисия обясняват, че към момента няма никакви свободни места в общежитията на СУ "Св. Климент Охридски".  Три от блоковете били в основен ремонт и заради това се наложило в момента да се ползват стаи на други университети. Но обещават, че студентите ще бъдат преместени, след като работата приключи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му харесва да се връща на село, аман от мекащи хора без елементарна култура и хигиенни навици
32
5
 
15
 
! Отговори
27, преди 5 години
Не съм от село, че да се връщам там. Ако ти си - върви където искаш, вкл. и в родното си място. Европеец съм и затова децата ми учат и ще учат в Европа, не в дупката България.Дупката е за такива, които нямат друг избор. За жалост има и качествени деца, които са осъдени без вина да живеят и учат на такива места, защото няма кой да им помогне да отидат в бяла държава, където да не съквартирантстват с дървеници и да не се къпят в баня без плочки с обратен наклон на пода. За тях ми е жал.
31
14
 
2
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Отивайте да учите в чужбина, че като завършите да се връщате при нас за да има кой да работи и да имаме класифицирана работна ръка. Така, ситувацията ще е уин-уин както казва вицето Томислав Дончев, щото хем ще имаме кой да работи, хем няма да плащаме за образуванието му.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По света се отпускат суми, с които студентът наистина може да се издържа, не се начисляват лихви /Холандия/ или начислените такива са ниски, има гратисен период на изплащане."----------Не знам по света, но в Англия заемът покрива само таксите за университета. Пари на ръка или по сметка не се получават. Издръжката е за сметка на студента. Ако мама и тате нямат достатъчно, работи вечерно време.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20900 евро се вадят за две седмици тежко бачкане, в Германия. Два месеца се чуя от бачкане всяко лято, но си осигурява годината и работя по 1 смяна на седмица след това. В България, тоя номер не минава.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сина живя в Германия в общежитие частно последните 2 общежития бяха настанили бежанци .. първите 3-бяха студенти .. 285 евро , апартамент за 2 *** - с две стаи всеки сам в стая кухненски бокс много малък , плот котлони керамика и хладилник.. + бяня с кензеф.. Интернета бе включен след 3 дни ми го пуснаха от техния телеком.. обзавеждане легло бюро в коридора вграден гардероб.. Другите мебели си ги набави изхрърлени за смет..
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Холандия всеки си ползва самостоятелна стая. Наем 300- 500 евро. Но в него влизат всички консулативи, плюс интернет. Депозит - до 2 месечни наема, който се връща след напускането. Общите помещения са напълно оборудване - печка, хладилник, маса, съдомиална, пералня, сушилня. С кеф ги плащам, стига децата ми да не учат в тая клоака тук. И образованието е в пъти по-качествено от нашето.
26
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му харесва да се връща на село или излиза на свободен наем
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисНека да сметне и това, че е възможно, да станеш касиер в Нето и за две смени на седмица, да си покриваща всички разходи. Аз бях касиер в България и искаха, да работя на 50 часови седмица. Няма такива половин работно време - половин заплата. Даже бях готов да работя на 1/3 заплата, ама пак няма...
24
1
 
14
 
! Отговори
Радомире, преди 5 години
и студентските заеми в България не са нормални. По света се отпускат суми, с които студентът наистина може да се издържа, не се начисляват лихви /Холандия/ или начислените такива са ниски, има гратисен период на изплащане.Посочете къде у нас се предлагат наистина студентски заеми, които да се отличават от потребителските по лихвата и по падежа?
23
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не може да ме накара да запиша децата си за студенти в България. Качеството на самото образование е от години потресаващо лошо и ниско. Условията за учене и за живот - също. А да чакаш на опашка, за да платиш наем на ръка-това е потресаващо. Да не можеш да кандидатстваш електронно си е средновековие също. В кой век се намираме, за Бога?! Ужас! В една затворническа килия условията са по-добри. Ама то управляващите студенти няма да стават, но другото...знае ли човек? Затова е така вероятно.
22
10
 
12
 
! Отговори
Радомир преди 5 години
До АнонименАми затова има мама и тати, както и студентски заеми. Защото ако учиш в Германия, като завършиш веднага можеш да си намериш добра работа там, за 5г. ще си покрил кредита и после ще си напред. А тук, може и да е евтино, но после си пак едно нищо. 5г. на вятъра си е тук.
21
2
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Да погледнем за справка Германия-Съжителство със съквартирант (всеки ползва отделна стая), обща кухня (бокс) и малка баня/тоалетна, наемът е 300-350 евро, като предварително се заплащат и 3 наема депозит.Последните се връщат на наемателя, след като освободи квартирата, като от него се изисква да направи и козметичен ремонт-боядисване и освежаване.Интернет и кабелна ТВ се заплащат отделно.Пералните са в избено помещение и се заплащат за време-ползване.Та така, глезби и глезльовци :))
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Радомир Извади ти по 800 евро за издръжка в Германия да видим от дека ще вземеш.. И като начало за да неемеш общежитие ти трябват 900 евро - 3 месеца напред плащаш. първите 3-семестъра не е желателно студента да работи, защото ще отпадне.
19
2
 
14
 
! Отговори
111111 преди 5 години
Отварям вратата на стаята 8 последен етаж, тавана черен от теч, по стените тапетите са на ленти разпадат се, влага, сутрин ако минеш с ръка по стената можеш да събереш вода да си измиеш очите, в "кухничката" гнездо на оси..... 3 човека 5 дни тавана остърган и третиран после боядисан, стените почистени и налепени с едни хартии А0, дупките изкърпени с гипс и тн .... Хубаво е когато е ремонтирано, но когато не е се вземаш в ръце и го оправяш за да ти е приятно там и да мислиш за учене...
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и задочно обучение за който не може да плаща скъпа квартира в София. Никой не ги кара насила да се завират в тия дупки наречени общежития. Отделен проблем е защо станаха толкова скъпи жилищата в София и защо държавата не иска да открие филиали на СУ в окръжните градове.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да има добри условия при трима човека стая , отгоре на това няма кухненски бокс и кафе да вариш изпаранията са в стаята дограмата е пласмасова проветрение няма мухъла ще размножи само от дишането на 3-мата човека..
16
2
 
14
 
! Отговори
Радомир преди 5 години
Проблемът е че са останали да учат в БГ-то, щото на тази територия това е положението. Скоро ходих до Патра в Гърция до тамошния технически по работа, ами няма нищо общо с тукашните. На светлинни години. Но ние си имаме стабилитет както постоянно казва Бойко, и утре ще е като днес и при нас промяна няма да има.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За *** и дървенеците има препарати - Айкън е най-разпространения , пръскалото 7-12лв. има последействие 40дни .. Ако не може да си избиете дървениците и *** за какво сте живи бе негодници..
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като почнат с тъпите коментари, че 10 кила латекс бил 5 лева. Ами като е 5 лева защо не са ремонтирани общежитията ? И аз бях на общежитие 5 години, положението беше горе-долу поносимо. Обаче това не значи, че не трябва да се ремонтират. Какво като е 30 лева наема, да го увеличат, ако трябва. Хората биха били съгласни да плащат малко повече, стига да имат нормални условия за живеене. Ама нали трябва да остане и за крадене, няма как се случат така нещата.