Учебниците за 10 клас променени, Вълчев ги одобри

Историята на комунизма вече е записана адекватно
15 авг 2019 14:58,
61
Учебниците за 10 клас променени, Вълчев ги одобри
Снимка: БулФото

Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим предизвикаха публичен скандал през юни на тази година, пише изданието desebg.com.

Още по темата

Именно журналистът и изследовател на репресивния апарат на комунистическия режим Христо Христов и проф. Евелина Келбечева първи съобщиха, че в предварителнот подготвените учебници масово историята през този период е представена манипулативно, преднамерено и не показва истинското лице на дикататурата. Впоследствие се породи масово недоволство, включително от сдружения на пострадали и репресирани от режима хора. Министърът върна учебниците за преработка.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира министър Вълчев.

По думите му, новите учебници вече отгововарят на духа на новата учебна програма и имат ясно изразено отношение към комунизма.

"Благодаря на всички, които помогнаха в този процес. Благодаря на фондация „Истина и памет”, на проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов за това, че ни сигнализираха за проблемите в съдържанието на учебниците, и че участваха активно в дебата”, отбеляза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правораздавателната дейност на Народния Съд в България получава ИЗРИЧНОТО потвърждение от споразумението на четирите Велики Сили от 08.08.1945 г. в Лондон. Съюзната контролна комисия в София зорко следи и наблюдава създаването, организирането и правораздавателната му дейност. Създаването на Народния Съд в България е потвърдено като законосъобразно от декларация на Общото Събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската Конвенция от 1949 г., за защита на жертвите от ВСВ.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народният Съд е международна институция. Наблюдаващи страни за България са САЩ и Франция. Решението за провеждане на такъв съд се приема на 28.10.1944 г. и е едно от условията за примирието между България от една страна, а от друга САЩ, Великобритания и Съветския съюз. Указът за създаването на народният съд е подписан от Никола Петков, който две години по-късно сам увисва на въжето. Изрично изискване на САЩ и Великобритания е да бъде "жестоко наказан" прогерманският ни елит.
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смърт на комунизма !Свобода за народа !Трябва да се напише че бсп е приемник на престъпниците от бкп
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кое е престъпното на т.нар. комунизъм? Ако се има в предвид какво е направено тогава за здравеопазване, образование и т.н. то след 1989г. режимите са доста повече престъпни.Ако имате в предвид т.нар. Народен съд, това го е имало и в други страни след ВСВ.
10
5
 
25
 
! Отговори
Да пишат преди 4 години
Да напишат, че агент Буда и останалите агенти в парламента, по времето на соца са писали доноси и убивали хора, Доган е бил в затвора, а сега всичките ни управляват и крадът, като за последно. Елита на държавата станаха, тези които бяха на дъното тогава. Престъпници управляват България.
9
3
 
16
 
! Отговори
да преди 4 години
пълна пародия. Не може историци да се правят на магистрати. Това е подмяна от историята по най-категоричен начин.
8
4
 
16
 
! Отговори
да бе преди 4 години
След като ще учим, че комунистическият режим е престъпен, ЗАЩО все още ни управляват комунисти?
7
7
 
23
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
А в учебниците по история ще пише ли за диктатурата на ГЕРБ, или докато е на власт диктатора това няма да стане ? В Румъния престъпниците ги вкараха в затвора, а тук в България ги направихме прокурори, посланици, облякохме ги с власт. А един от най големите ни престъпници стана министър председател. Дано един ден в някоя чужда история не прочетем България 681 и изчезнала при управлението на ГЕРБ.
6
7
 
6
 
! Отговори
До 2 Станчо преди 4 години
Само да напомня на Станчо..Данчо,че БКП предложи на руснаците да ни вземат и без пари. Руснаците отказаха с аргумента..още е рано... С други думи когато ти е настани дърво..Не го излагай на показ.
5
5
 
18
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Бойко Борисов е орисан от Съдбата да бъде прислужник. Не само на другаря Тодор Живков, но и на настоящите олигарси и влиятелните в света политици. Той ще бъде винаги прислужник, докато е на Земята, а и в отвъдното.
4
6
 
11
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До 1Не. Както няма да напишат, че Политбюро свали Живков с подкрепата на посланика на СССР,а после ни съобщиха, че вече сме свободни и че ще живеем в демокрация!
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ли ще пише в учебниците след време за герберастическият режим затрил България като суверенна държава и изобщо като държава?
2
17
 
10
 
! Отговори
www преди 4 години
Ще напишат, че 20 хиляди български интелектуалци и личности са изчезнали в подземията на София, след покана за справка в Милицията, на която официално не са отишли. Просто изчезнали.
1
6
 
27
 
! Отговори
Станчо преди 4 години
Ще пишат,че България е купена от САЩ

Спонсорирани публикации