Въпреки недоволството: МОН праща аудиозаписи на четвъртокласниците

Примерни бланки ще има, за да се упражняват децата
1 фев 2020 12:45, Петя Славова
13
Въпреки недоволството: МОН праща аудиозаписи на четвъртокласниците
Снимка: БГНЕС


В началото на втория срок до училищата ще бъдат изпратени аудиозаписи с диктовка и примерни бланки за отбелязване на отговорите, за да могат четвъртокласниците да се упражняват за предстоящото им в края на май месец националното външно оценяване. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев в отговор на депутатски въпрос относно промените във формата на изпита, които предизвикаха притеснения у част от учителите.

Вълчев уточни, че ползване на аудиозапис при диктовката и нанасянето на отговорите на отделна бланка цели всички ученици да бъдат равнопоставени, за покажат уменията си при еднакви условия и да бъдат оценени обективно. "По този начин се избягват говорни проблеми, неточна комуникация и неподходяща сила на гласа при отделни учители и се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните методически изисквания за четене и диктовка и с темп, съобразен с възможностите на учениците в четвърти клас", заяви Вълчев.

Още по темата

Той уточни, че диктовката ще се чете по всички правила – първо цялостно, а след това и на смислени части, като се акцентира и върху пунктуацията, тъй като децата все още не са я учили. Сред притесненията на учителите са, че може да настъпи проблем с техниката, но от МОН са предприели мерки и за тези случаи. Ако поради непредвидени обстоятелства се наложи диктовката да се чете от учител, във всяко училище ще бъдат определени хора, които да диктуват на децата. Вълчев допълни, че има многообразие от възможности за възпроизвеждането на звуков файл чрез различни технически устройства. Освен това, от пет години вече училищата получават, размножават и пускат файлове за залите по време на изпитите след седми клас.

Отбелязването на отговорите на учениците върху бланка за отговори пък е свързано с начина на оценяване, обясни министърът. Тази година въпросите с избираем отговор от изпита на четвъртокласниците ще се проверяват електронно, за да се оптимизира процесът на работа ще се намали административната тежест на училищата, обясни министърът. „Оценяването на задачите с отворен отговор ще се осъществява дистанционно в електронна среда от учители в цялата страна.“, уточни Вълчев. За целта в началото на втория срок ще бъдат обучени 1500 начални учители, които да знаят как да в електронна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Честно преди 4 години
За какво изобщо промениха закона? Защо учениците до 4- ти клас да нямат оценки в училище и да не повтарят класа? Като бях на 8 години едно дете от класа щеше да повтаря 2- ри клас. Не беше ро* м4е, а се оказа дете със специални потребности. Родителите му то записаха в друго училище за такива деца навреме. Ако беше по сегашния закон това дете щеше да се мъчи още 2 години преди да разберат, щяха да го скъсат на матурата и да го мъчат с още изпити докато детето се откаже да учи въобще.
12
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"...които да знаят как да в електронна среда."Колеги, някой ще ми обясни ли какво означава тази поредица от думи?Колега #11, това не е телевизия. Това е НВО.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НВО в 4 клас е загуба на време и ресурси! Излишен тормоз за всички участници!
10
8
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
...недоволството идва точно от такива училища, където неграмотни минават от клас в клас с фалшиви оценки....И аз съм преподавател, ама в училище където няма шест-пет и етно-учениците се третират и оценяват по същите критерии, както и другите още от малките класове. Затова в горния курс ромовите ученици почти не се отличават от другите било по среден успех, било по дисциплина, а ако на някой не му харесва да го оценяват или третират като останалите, просто си търси друго училище.
9
2
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Точно така и трябва да бъде, браво. Ама да видим - като излязат резултатите, какво ще обяснява министърът за тях и как ще ги оправдава. Знаете какво имам предвид - например вчера четохме как бургаският хъхpeшки мизepник, дето се заканваше да е.е и коли "гяypите" в един автобус, е ученик в 10 клас, а не може да си напише и името !!! Крайно време е за реално оценяване и реален учебен процес в училищата, а тези които не могат или не искат да учат - да бъдат нагонвани и на 14 да почват да копат.
8
0
 
19
 
! Отговори
Тито преди 4 години
Само някой да обясни,за какъв *** е това външно оценяване в четвърти клас. Да покажат колко незнаещи са децата,за да навикаме и оплюем учителите? В МОН се роди идеята,децата от начален етап да не могат да повтарят...знае,не знае да чете и пише минава. Какви матури,какви пет лева.Идеята е -неграмотен народ...стадо.
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези изпитни задачи навсякъде по света са на аудиозапис, защото всички ученици трябва да са поставени под едни и същи условия, а не учител да повтаря и потретва или пък да не говори ясно. Всички изпити за сертификати по чужди езици по-късно ще са на аудиозапис и децата трябва да свикнат. А иначе на кривата ракета космосът й пречи.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да звучи еднакво за всички трябва техниката и залите да са еднакви за всички, така че можеше да скалъпи по-прилично обяснение за да се даде някой лев на неговите хора.
5
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Т ъ п, по-т ъ п, министър.
4
3
 
12
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Не, напротив, изобщо министърът не е ***. Ако ще се прави външно оценяване, така трябва да бъде. Знаете ли как беше досега. комисията ,която проверява работите, е от същото училище. затварят се в една стая и започват. до тях 2 3 различни по нюанс сини химикала - всеки отговор може да бъде коригиран по веднъж. Докарват 18,19,20 точки на по-голямата част от учениците, на тези които са малко по-зле, докарват над 10 точки, за да няма двойки. И после се състезават кой е с по-добър резултат.Ако ще е
3
0
 
18
 
! Отговори
Пипилота преди 4 години
Лошо няма - сега ще лъсне истината за т.нар. "елитни" училища, в които успехът на този изпит винаги беше 6.00!
2
1
 
13
 
! Отговори
абсолютно прав си преди 4 години
До ПипиТоя е безнадежден случай!
1
0
 
22
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Т ъ п, по-т ъ п, министър.

Спонсорирани публикации