Седмокласниците писаха по "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви

Сутринта бе изтеглен Вариант 1
Обновена: 15 юни 2020 12:24 | 15 юни 2020 12:17, Александър Попов
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Седмокласниците писаха върху произведение на Братя Мормареви на последната задача от Националното външно оценяване по български език и литература.
 
Учениците писаха върху романа "Задача с много неизвестни", съобщава Нова тв.
 
Изпитът започна днес в 9:00 ч., като на НВО се явиха близо 60 000 седмокласници. На него беше изтеглен Вариант 1 от изпитните теми. Учениците имаха 150 минути, за да се справят с двата модула - тест и преразказ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Мама, преди 3 години
Много жалко.Още по-жалкото е, че имате мнение за нещо, което не познавате.Да подесетим - втората част от НВО по БЕЛ е "преразказ на непознат текст". Налага ли се да се поединадесетя? Понеже ако хскте на 7 години, досега щяхте да разберете.
33
3
 
0
 
! Отговори
Мама преди 3 години
Горките деца! Аз съм чела доста, но за тази книга сега чувам за първи път... Дано децата да са я изучавали в училище или поне да е била в списъка с книгите за лятото преди да започнат 7-ми клас иначе не виждам никаква полза да затруднят децата по такъв начин, при положение, че ние в седми клас изучавахме прекрасни произведения на големи класици. Не се смятам за книжен плъх, но и не е необходимо да бъдеш, за да станеш добър и интелигентен човек.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите деца четоха две книги на братя Мормареви и им бяха интересни. Това е в рамките на настоящите 10 години. Но у нас се чете и се разговаря, вкл. за минали времена. Който по принцип е скаран с четенето, ученето и мисленето, нищо не му е интересно.Текстът е хубав за преразказ.
31
4
 
5
 
! Отговори
чорби.. преди 3 години
Била ти е интересна, защото си бил дете в онези времена, майките на седмокласниците са по-малък набор от 77 година - милиции, трабанти
30
6
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Била ти е интересна, защото си живял по времето на соца. Тези деца си нямат представа за тези марки коли. времето сега е друго. Тези в Министерството още живееят в онова време.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Книгата "Задача с много неизвестни" ми беше много интересна в детството ми. Филмът е известен и като "Трабанът с осем цилиндра" е от 1977г. Голяма комедия, и за пиколото, и за нумизмата, и за сладкарницата. " 86 не се дели на 3!"
28
1
 
12
 
! Отговори
12, преди 3 години
Защо трябва да си ги "изучавал в училище"?Втората част от НВО по БЕЛ е именно "преразказ на непознат текст". Не ги чети тука какви ги пишат неграмотните - децата не пишат "върху произведение", а преразказват такова. Ама тия и за среднисти тука не стават. Нормално е, да не си ги "учил" в училище. Обаче да не са четени или поне познати - ето това не е нормално, ако човек е българин и има претенциите да е грамотен и начетен човек.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И филмите, и книгите са хубави. А днешното произведение го има в "читанка" - в електронен вариант, можете да го прочетете. Дали са родни братя - никой не твърди че са, това е псевдоним, под който пишат. Който се интересува - го знае. Който не се вълнува от литература изобщо не знам какви ги търси да коментира неща, които не са му ясни.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Братя им е малкото име, затова го пишат с главна буква.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и братя Галеви не са братя, ама това е друг урок.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не се оплакват от теста и от преразказа. Масово са доволни! Друг е въпроса, че теста им е бил 70% не по бел. и л-ра, а е представлявал логически въпроси, които са формулирани супер идио...тски. Изобщо не е ставало дума за знания, а за лотария.
23
0
 
15
 
! Отговори
Друг анонимен преди 3 години
До АнонименГовориш за друг филм и друг автор. "Деца играят вън" не е писана от Братя Мормареви.Но понеже повдигаш темата: всички филми по техни сценарии са повече от страхотни! Но както е казано някога: "Разбира ти *** от кладенчова вода". Та и ти така...
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братя Мормареви са сценаристи на култови филми като "Таралежите се разждат без бодли", "С деца на море", "Войната на таралежите" и "Двойникът" с Тодор Колев. Тоест участвали са в създаването на едни от най-хубавите български филми.
21
3
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
То и братя Уашовски не са вече...братя.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Може да се въведе който иска да пише по темата и на английски.
19
2
 
15
 
! Отговори
Колинка преди 3 години
Това е преразказ върху непознат текст, а иначе са писали върху На прощаване от Христо Ботев!
18
1
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Това е роман, какъв филм ви гони!? Братя Мормареви имат сценарии на филми, но имат и други произведения - романи и повести за деца. И не са братя, това им е псевдоним.
17
15
 
18
 
! Отговори
:( преди 3 години
След чорбите в 12 клас, сега и това незнайно произведение за 7 клас, тези от МОН заедно с неадекватния Вълчев да си заминават....
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се учеха навремето, явно отскоро са в учебниците.
15
2
 
11
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Тая тема трябва да я развива експертът по всичко Бойко. Да преразкаже системата на МВР, че е задача с много неизвестни. Да пише и за короновируса и Черноморието.