Порокът на университетите ни е, че се борят за повече студенти

Да завършиш трябва да е трудно, казва Пламен Моллов
18 юни 2020 22:42, Нели Христова
36

"Изходът от един университет трябва да е много труден. Борбата се води на ниво кой да приеме повече студенти, което е порок на нашите университети". Това каза пред Bulgaria ON AIR ректорът на УХТ-Пловдив проф. Пламен Моллов.

"Когато студентът трябва да изкласи, не завишаваме критериите към него. Знаем, че обучаващите се няма да ги покрият - това не е само при нас. Имаме много съвестни преподаватели, които държат на нивото си", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

По думите му кадрите на университета в Пловдив се реализират и се поддържа контакт с бизнеса.

"Порокът е, че заплащането е обвързано с броя на студентите. Много бавно вървят промените във висшето образование. Трябва да има единна дългосрочна политика на държавно ниво", посочи проф. Моллов.

И подчерта, че във висшето училище има немалки възможности за преподаване онлайн, но все пак остава нуждата от практически занимания. Практиките ще бъдат изнесени в следващия семестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10С други думи нищо не се е променило от времето 1970-1975 г., когато в СУ беше задължително да се присъства само на упражнения, но не и на лекции. В специалностите, в които отделните випуски наброяваха над 200 човека, на лекции присъстваха не повече от 10-ина студенти, с изключение на първата седмица от всеки семестър, когато безбройните студенти, ползвали правото си на прием с предимство идваха, за да видят каква е програмата - в кои дни са упражненията :(
8
1
 
10
 
! Отговори
Калинка Илиева преди 3 години
За кво вие туи више бре?Аз разпределях милиарди със средно....и с благословията на чиче Боби за който заделях по некоя милка ...да не стои празно чекмедженцето му...
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На лекциите от 50 студенти присъстват през половината семестър по 5-6, максимум 10-ина човека. Системни знания така не се придобиват. От тези студенти реално интерес към придобиване на знания проявяват 1/3 - 1/4, другото е пълнеж. Към края на семестъра посещението на лекции вече е нормално, но особено в техническите ВУЗове пропуснеш ли 4-5 лекции, наваксване няма. Тези млади хора си губят времето. Това го знаят деканите, р-лите на катедри, но студентите трябва да завършат. И завършват.
6
2
 
13
 
! Отговори
Срамно е преди 3 години
Порокът на университетите е първо, че се наричат университети. Те реално са си търговски дружества, които произвеждат некачествена стока. Като болниците, като МС, като съдебната власт. В стремежа си да са финансово стабилни, те бълват продукция, която почти насила преминава от курс в курс.Ей така, без да учат, без да посещават лекции, ходят само на упражнения.Асистентите в голямата си част са некачествени. Лекторите в провинциалните ВУЗове са от столичните ВУЗове. МБ е на 30-40г. Това е срамно.
5
1
 
8
 
! Отговори
PhD преди 3 години
Във всяко стадо си има м ъ р ш а и във всяко общество - некачествен материал . Да се правят изводи за цялото общество от някакви единични некачествени инидивиди е проява на недоразвит ум. Работодателите носят финансова отговорност пред себе си като назначават служителите си - за това че ще загубят или фалират бизнеса си. Образованието е отражение на обществото. Кой разбрал-разбрал.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вузовете са цех ове за пре пис ва не, ко мпи лиране и из про фе соряване на редки иначе по луграмотни екземпляри, повечетл неосвидетелствани все още. Така е то нежду капките. Открай докрай.
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убивврситетът е за *** ... пачки се правят и без него, а други важно в живота няма.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е , че сменят креватите, а не персонала......
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На един милион човека население се пада по едно висше учебно заведение - така е по света.А у нас? На един милион човека население в България се падат по 7.5 висши учебни заведения!