В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По този начин лишават родителите от работа. Или ще спонсорират частни занимални.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са половинчати мерки и няма да свършат работа,но за да са спокойни хората,че ето виждате ли държавата се грижи.Шменти капели!Всички ще се заразим и колкото по-бързо,толкова по-добре!Неизбежно е!
51
6
 
10
 
! Отговори
77 преди 3 години
Всички тези хора,които починаха най-вероятно щяха да са живи.Стига пишете глупости!Срам нямате ли?Да,умират хора в България,но кога са умирали толкова много хора от "грип" лятото?
50
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде в законите пише че задължително трябва да имат хората компютър у дома,а който не може да си го позволи?. По този начин лишават част от децата от образование.
49
7
 
10
 
! Отговори
77 преди 3 години
По закон образованието е присъствен и,но в условията на пандемия(може да проверите какво означава тази дума) е лесно да се направи изменение в закона в предвид създалата се ситуация в световен план.Лятото трябваше да са готови с план за дистанционно обучение ,ако се наложи,а като гледам нещата не вървят към затихване на епидемията,а обратно!
48
3
 
1
 
! Отговори
До Мунчо преди 3 години
То за това са цъфнали и вързали
47
10
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПИСНА МИ ВЕЧЕ ОТ ГЛУПОСТИ!!!99% ОТ УМРЕЛИТЕ СА ТАКИВА ДЕТО СА ВЕЧЕ С ЕДИНЯ КРАК В ГРОБА3 НА 100 ДУШИ УМИРАТ В БЪЛГАРИЯ ПО ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА!!!АБСОЛЮТНО ПРОТИВ СЪМ ВСЯКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗАРАДИ ЕДНА ХРЕМА ДЕТО БАБИЧКИ НА НАД 1ОО ГОДИНИ Я ПРЕКАРВАТ ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО!
46
2
 
9
 
! Отговори
Ени преди 3 години
Има и много родители,баби и дядовци с придружаващи заболявания.Те какво да правят?Министъра мисли ли какво може да стане ако дете се зарази и го пренесе в семейството си!
45
1
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
МОН!
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37"Имахте цяло лято да подготвите адекватно учебно съдържание и тестове за дистанционно обучение"Кой точно искате да ги подготви? Учителите? Или директорите? И на какво основание? Учебното съдържание се утвърждава от министерството. А обучението в училищата по закон е присъствено. Искате учителите да извършват нерегламентирани дейности на своя глава? А и учителите са хора, макар и да не Ви се вярва. Включително имат право на отпуска по Кодекса на труда.
43
13
 
12
 
! Отговори
77 преди 3 години
Най-добре е да се продължи дистанционно.Тук е ролята на държавата да окаже финансова помощ на родителя,който си остане вкъщи.Има толкова много решения.Защо трябва да се напълнят болниците и тогава да ги вземат.Недай Боже станат и по-лоши неща.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мммммммммм,умното си е умно.Голям смях - вица на 2020 година
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен децата с астма, има и с диабет.За тях какво измислиха тези некадърници? Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
40
0
 
28
 
! Отговори
77 преди 3 години
Който иска да си праща детето да подпише една декларация,че е съгласен и запознат с рисковете и готово.Който неиска да си обучава детето дистанционно и ако трябва децата ,които са вкъщи да държат периодично някакъв общ тест и да се види как се справят.Родителите трябва да решат!Или живеем в диктатура?
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то вече няма смисъл да се ходи на училище. Всеки може да си научи децата да четат да пишат и да смятат. А после да вървят да бачкат. Икономиката има нужда от млади кадри. А не разни дъртаци на по 25г. с вишу дет не могат да си вършат обувките.
38
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До мартаДа...В Русия учебната година започва на 1 септември и завършва на 31 май-....юни, юли и август са ТРИ месеца ваканция!
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт и да се симулира дейност. Имахте цяло лято да подготвите адекватно учебно съдържание и тестове за дистанционно обучение, а не да правите милиционерски схеми.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само искам на министъра на образованието да му дам следния пример.Заразява се и умира дете на полицаи. Полицая избушва, взима пистолета и отива при министъра.Кой ще го спре? Кой?Колко полицая имат по едно дете? Колко полицая имат майка-учителка? Ако бях на министъра щях да бъда твърд.Safety first, ***@$%@ак0
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат майки, бащи, дъщери и синове да викат на умряло...Министърът на образованието не познава истинската страна на капитализма. В Америка, човек е като бушон и понякога превърта. Тук ще стане същото.Както казах. Важното е народа да се учи. Да се бори срещу МАФИЯ-министри, мутро-тикви, шишовци и т.н.Ще стане страшно още при първия умрял учител или дете. Тая малка България, тия бушони като почнат да гърмят.Кой ще ги спре? Полиция? Еми, полицаите също имат деца. Да не се окаже накрая
34
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адски се забавлявам с аргумента на ***, че няма пари за таблетче, за да може детето да учи, но тегли кредити за балове.... Шматороци!