Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев

Първо мярката може да се приложи при гимназистите
100
Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на МОН.

Още по темата

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ  се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците.

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!При такива психясани родители какви деца ще излязат не искам да си представям дори.... :(
13
13
 
12
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Нека да минат даскалите на онлайн обучение щом толкова искат, но при едно условие- вместо 25% бонус към заплатата, редуциране на заплатата с 25 % заради неефективен учителски труд. Да видим дали тогава ще рипат за електронна среда и ще се разболяват по два пъти в месеца!
12
3
 
14
 
! Отговори
КОЙТО ИСКА ДА УЧИ.. преди 3 години
ЩЕ УЧИ!!!!!!КОЙТО НЯМА ЖЕЛАНИЕ ....ДА СЕ ОПРАВЯ САМ В ЖИВОТА !НАСИЛА--ХУБОСТ ,НЕ СТАВА!!!!ЖИВОТА---- Е ЗА МОЖЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ!
11
12
 
16
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
МОИТЕ ДЕЦА , НЯМА ДА ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕТО , КАТО РАЗВЪДНИК НА К-19.ЩЕ ИЗУЧАВАТ МАТЕРИАЛА ОН"ЛАЙН!АКО ТРЯБВА , ЩЕ СЕ ЯВЯВАТ И НА ИЗПИТИ!НИЕ У ДОМА , НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ЗАРАЗИТЕ , ЗАЩОТО:- НИТО ИМАМЕ ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА , -НИТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ НА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ , ЗАЩОТО ЛЕКАРИТЕ НЕ ДОСТИГАТ!-НИТО ЖЕЛАЕМ КАТО РОДИТЕЛИ ДА БЪДЕМ ЗАРАЗЕНИ И ДА ОСТАВЯМЕ ДЕЦАТА СИ СИРАЦИ ....!
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не посещават училище не от групи подобни симптоми, а не им се учи. Има училища с 50%присъствие още преди епидемията, а и много години назад. Бройката ученици за делегираните бюджети е запълнена, парите си идват всеки месец, учителите си получават заплатите, валчеритеза храна, парите по проекти, само учениците ги няма в учебните часове.... и онлайн.
9
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Глупости! Как си го представяш цялото училище да се разбере и да се събере в някое кафе? Няма такъв филм! Събират се на малки постоянни групи, точно както правеха и пролетта. Няма разлика. Обаче като са на малки групи не си предават толкова масово зарази. Щом пролетта това сработи, значи и сега ще е ок.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо: Единственото, подчертавам: ЕДИНСТВЕНОТО съществено предимство на училището е социализацията с другите деца и пряката връзка ученик-учител (когато имаш учител на място, а не някакъв немотивиран бот на заплатка). Тези неща вече са отнети. Е, за чий *** ни е такова училище? Трупане на знания? Не ме разсмивайте - истинското знание е навсякъде другаде, но не и в училището.
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пускаш учениците - особено горен курс - онлайн е горе-долу като да задължаваш да се ходи с маски на открито. Ефектът ще е същия - няма да се събират в училище, ами ще се събират по молове и кафета. Може да има някакъв смисъл, само ако се затвори абсолютно всичко и да бъдем задължени всички да си стоим по къщите, като пролетта - а това е и ненужно, и с много, ама наистина МНОГО ПОВЕЧЕ щети. Така че няма никакъв смисъл. Ама нашите са така - да отчитат, че загрижено правят НЕЩО.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 5 клас трябва, не само за гимназиите. Иначе пак ще са половинчати мерки.
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ще се учи онлайн, рзпускай всички истерични изтрещялници и да остава по една даскалица за всеки един предмет и випуск,общо стотина души,да цъкат по кампютърити. Всички други в неплатена. Като тиквата се накраде и цирка с вируса приключи, може и да почнат да работят и да получават заплата.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училището си е провал в България.Поне онлайн на никого няма да пречи този провал.
3
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А лаптопите за онлайн обучението кой ги осигурява? Само питам, защото не всеки е длъжен да има такъв! Отделно дълго седене пред компютър за невръстните ученици е абсолютно противопоказно на тяхното здраве. Няма ли хора, които да ги кажат на глас тези неща!?
2
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами предлагайте го най-накрая. Ама и за прогимназиите, не само за гимназиите. Предават си зарази, ходят болни на училище, а на всичкото отгоре се тъпчат в градския транспорт 3 пъти на ден в пиковоте часове и ръсят вируси. Давате ли си сметка, че по обяд в градския транспорт се возят всички ученици от 5 до 12 клас от всички училища! Тези, които се прибират от първа смяна и тези, които отиват на училище за втора. И после защо имаме такова разпространение на вируса!
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаше иначе да минават.Щеше здраво да се учи.Плямпаха глупости и сега посрани минават онлайн.Затова предварително не се лъже,че родителите искали друго щото накрая лъжата лъсва ,другарки учителки!