Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев

Първо мярката може да се приложи при гимназистите
100
Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на МОН.

Още по темата

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ  се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците.

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Ех, пък и се обиждаш... Какво да направя като присъственото обучение не ти е помогнало да придобиеш богат речник и умения за изразяване.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То култово за тези дето не разбират смисъла и приемат директно примера с кравите.Малко акъла трябва да се размърда на калинките в главите,ама нали ви свикна тиквата да му козирувате на ''умнотиите''!П.П.В провинцията имат един лаф:''Отивам да си ударя един душ''Явно вие го възприемате като чисто физически удар със слушалката по главата!
32
10
 
20
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙ.... преди 3 години
УЧИЛИЩАТА , СЪЩО СА РАЗВЪДНИК И ПРЕНОСИТЕЛ НА К-19!ДОРИ НА ПО СТРАШНИ НЕЩА...ПИЯНСТВО , ДРОГА, СЕКС И НАСИЛИЯ...!УЧИЛИЩАТА ---ВЕЧЕ СА АНТИСОЦИАЛНИ ДОМОВЕ , ЗА РАВРЪЩАВАНЕ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ И ЗАМЪГЛЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ИМ!НЯМА ПО-ДОБРО ОТ ДОМАШНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ОН"ЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО В МОМЕНТА!!!!!ДРУГОТО СА --СОЦ-ПРОСТОТИИ И ЯВНИ ОПИТИ ЗА ЧАЛГИЗИРАНЕ И ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАЦИЯТА!
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В класАми да, имат право на нормален живот! А не да се разболяват или да разболявят родителите си заради глупостта наложена от някои, че присъственото обучение им било най-важното нещо в живота!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Това заглавие са го писали хора, учили цял живот присъствено...
29
15
 
12
 
! Отговори
В клас преди 3 години
Докато хората се паникьосват, ще продължи и тази истерия. После няма да стигнат психолозите и психиатрите. Оставете децата на мира. Имат право на нормален живот.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е неграмотно и неясно написано, като в жълт вестник. Това журналисти ли са го писали или махленски клюкарки?
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До То в училищата:))))))))) И аз мислех да му напиша нещо, ама се отказах. Но твойто е култово! :)))))
26
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага трябва да се премине на онлайн обучение!
25
5
 
10
 
! Отговори
То в училищата преди 3 години
Е пълно с реални крави и мармоти.
24
8
 
6
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Защо никой не прави анализ на ефективността на вече взети мерки, преди да вземат други такива със съмнителен резултат. Резултат всъщност ще има - негативен за горките деца, отново затворени принудително. В Ирландия при тотална карантина, училищата продължават да работят!!!! Тук всичко е колкото да отбием номера!
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досегашните мерки и хвалби колко е безопасно в училище се издъниха. В класа над половината деца кашлят и са болни. Никой обаче не си прави тест. Все пак трябва и да се работи. И си говорехме, че който и да тестваш ще излезе коронавирус. Една майка си направи тест и резулатът е положителен. Сега да не мислите, че класа е карантиниран? Не. Само нейното дете. Другите си учат.
22
15
 
13
 
! Отговори
Аман вече преди 3 години
Абсолютна безотговорност ще бъде, ако отново разпоредят онлайн обучение. Тотално неефективно е, демотивиращо, безсмислено, изнервящо, проформа имитация на дейност!!!! И защо трябва да го решават за гимназистите, те какво са виновни, че са над 14 години и могат да седят сами вкъщи, та да ги затворят отново??!!!! Половинчати, ненужни мерки ще са това.
21
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко онлайн и по телевизора ,и после защо децата като видят истинска крава питат защо е кафява а не лилава като от рекламата?!Виртуални щуротии и нямат представа за реалния живот.Отгледани в саксии!Израстват ''умни'' по калъп!
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който му се учи, ще учи и онлайн. На който не му се учи така или иначе не можеш да му налееш знанията с фуния в главата и за такива училището се превръща само в една забавачка. Няма смисъл да се съобразяваме с тях.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я вместо магистрали Бойко да почне да строи лудници!Не остана нормален човек вече тук!
18
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето дете учи в 4 клас. Класът е пълен с болни деца, мерки никакви. Лекарите преглеждат онлайн но рецепти и бележки онлайн не могат да дават. Аз съм за Онлайн обучение
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе затваряйте всичко и никой да не мърда!А шведите ще ги гледаме как си живеят и ни се смеят.Ейй ''умен'' народ бееее,бееее,бееее....
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ном си изми ръцете с родителите
15
8
 
16
 
! Отговори
Училищата преди 3 години
Са развъдник на наркомани и непълнолетни престъпници. Това е антисоциализация.