Половин клас се връща в училище, останалата - пред таблета

Това е един от вариантите, които обсъждат експерти другата седмица
23 яну 2021 14:20, Петя Славова
64
Половин клас се връща в училище, останалата - пред таблета
Снимка: БГНЕС

Половината клас може се върне в училище на 4 февруари, а останалите да следят урока пред таблета вкъщи. Това е един от вариантите за големите ученици, който учители и експерти от МЗ и МОН ще обсъдят другата седмица.

Преди дни самият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има вероятност един клас да се дали на две. Според директори най-възможно е това да се случи сега е чрез т.нар. "хибридно" обучение,  предава "Телеграф".

При него част от учениците са в клас, а другите следят всичко случващо се в часа пред таблета вкъщи. Едно от училищата, в което този модел се прилага и сега е 51 СУ в столицата. Неговият директор Асен Александров обясни, че в класическия вариант на "хибридното" обучение децата, които са вкъщи наблюдават класната стая и какво учителят пише на дъската. Малко училища обаче имат техника, която да позволява това. Ето защо схемата може да се приложи, но по не толкова удобен за ученици и учители начин.

Още по темата

Преподавателят ще идва в клас с лаптопа, а децата вкъщи виждат лицето му и чуват какво се случва в клас, обясни Александров. Сега по този начин върви и дистанционното обучение. Според директора тази схема на разделяне на класа е добра и би осигурила завръщане на по-голям брой випуски в училищата.

Според плановете на здравно министерство на училище от 4 февруари ще тръгнат три випуска – 7, 8 и 12 клас. Така в училищата ще присъстват 37.5 % от големите ученици. При разделяне на паралелките на половина, същият процент ще се запази като присъствие, но вместо три випуска в училище ще влязат шест, изчисли Асен Александров.

Според него учителите така или иначе ще имат присъствени и дистанционни часове в един ден. Те няма да имат време да се приберат до вкъщи за онлайн уроците, затова могат да носят лаптопа в клас, за да осъществят "хибридното" обучение.

В началото на другата седмица ще се вземе окончателно решение на какъв период да се редуват учениците. Засега надделява мнението това да се случва на две седмици, колкото е карантината за коронавирус, като се смята, че така би се намалила опасността от разпространението му в школата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почнахме да събираме пари за абиторенските на Банско, тия още не знаят дали да ходиме в тапото им очилиште.
40
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Госпожо, госпожо онлайн ли сте? Ясно ,пак не можете да се свържете.Свободен час.Или :Утре имаме контролно по немски, бъди на линия да ми го напишеш , а аз после ще ти оправя класната по математика за 5 или6.ОК.Или:Моля напиши ми прехода по химия,че ще имам2, от мен е съчинението по английски.Ето това е реално!!!
39
8
 
4
 
! Отговори
Решение преди 3 години
Има.... масова ваксинация. Другото са безсмислици.
38
0
 
34
 
! Отговори
Недомислици преди 3 години
Тия от МОН ги бива да създават проблеми, не да ги решават. Явно чиновниците в това министерство са прекалено много и се надпреварват, кой по-голяма глупост да измисли.
37
8
 
10
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Трябваше да си признаят, още септември ,че не са готови ,нито с техника, нито с обучени учители за онлайн обучение- една нулева година,това е.Сега децата нищо не знаят, резултатите ще са стъкмистика, много хора си отидоха и има опасност още да си отидат.Пак ще гоним"план и петилетки", а трябва всичко да се занули и наесен да се започне ,както трябва.Деца, семейства и учители ще са здрави и ще има нещо в главите на учениците.
36
3
 
6
 
! Отговори
Представих си преди 3 години
Просто си представям как даващият този акъл и колегите му управници са оставили собствените си деца на едното дистанционно обучение и бе са им наели частни учители.
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага обявявайте нулева учебна година стига с тия глупости!Нулева година и децата на училище септември тва искаме Писна ни от вашите глупости!!!!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво може да се очаква от *** и ***?- Кретенски и безумни мерки и решения разбира се.
33
2
 
15
 
! Отговори
Недомислици преди 3 години
Първо трябва солидна техника, после не всеки родител ще е съгласен да гледа не се знае кой как изпитват детето му или дори просто как отговаря. И като ще започнат едни какафонии. Да върнат належащите класове, а за другите да изчакат утихване на пандемията.
32
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия докога ще ни държат под напрежение?Те трябваше да са подготвени още септември месец, какво ще правят в различни ситуации, защото се знаеше какво ще стане с короната. В понеделник ще решават какво ще правят във вторник с цяла една образователна система. Пълни некадърници!
31
0
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Коментара на 28 нещо изчезна или е подменен.
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тия глупости?? Моят лаптоп например се срина..Не мога да взема нов лаптоп и да взема нов план за по-бърз интернет.Сега влизам от телефона.
29
29
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Ясно е че си някой даскал или даскалица. Не ви е грижа за децата само треперите за заплати, пенсии и някой бонус за първа линия. Учителите отказващи имунизация да бъдат уволнени незабавно. Имаше два варианта всички учители имунизирани и всички деца на училище или обявяване на нулева учебна година.
28
0
 
35
 
! Отговори
bbb преди 3 години
Пълна загуба на разум в действията и решенията на чиновниците от МОН!
27
13
 
31
 
! Отговори
Малее преди 3 години
Пуснете пак всички ученици на училище, за да стане като октомври и ноември да разнесат хубаво вируса. то бива т.ъ.потия но вие се оляхте с идеите. Другите страни въвеждат още по строги мерки ние пак наобратно на тях ще действаме... за това погребенията бележат ръст с почти 100% за последните няколко месеца на годината спрямо същия период предходната година. Много интересно ще стане ако този нов щам както казват поразява младежите, после кой ще понесе отговорността за поставянето им риск?
26
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да ни занамавате с гатанки - кой, кога и по колко. Решавайте го в министерството и го съобщете на 31.01. Оставете родителите и учителите да работят спокойно, а не ежедневно да слушаме хилядите варианти и разни специалисти да ходят и коментират. Досадно е. Излиза, че в страната има само един директор и едно училище.
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са зле! Дистанционото обучение е ефективно, когато лектора е пред монитора, а не да се разхожда из стаята. Тогава тези у дома как ще виждат какво се пише, как ще слушат?
24
17
 
14
 
! Отговори
НЕ СМЕЯТ преди 3 години
нещат упорито да си признаят провала на учебна година. Отмяна на матурите, обявяване на нулева учебна година и нулеви заплати на учителите!!!Не им дреме за децата, а за заплати бонуси на учителите които още по свирепо ще дрънчат още пари за измислено хибридно дистанционно обучение.Учителите по време на нулевата учебна година да ходят и работят нещо друго и да чакат на държавни помощи.
23
1
 
30
 
! Отговори
8 преди 3 години
Тъпомерът на МОН отново заработи на високи обороти!Така е , когато не си изнесъл и един урок , а те сложили да управляваш !Това се казва "С трици маймуни...!"т.е. без пари да постигнеш двоен /фалшив/ефект.А трябваше в началато на учебната година да намалят пълняемостта на класовете до 10-12 ученика ,в големите градове на три смени с часове по 30 минути и имате реално обучение с добра дезинфекция .Е , трябваше и малко пари допълнително , но те можеше да се вземат от безбройните "възпитатели", кои
22
1
 
19
 
! Отговори
Умник Гюро преди 3 години
С коя част от тялото си мислят, щото резултата е убийствен в прекия и преносния смисъл. 344