Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
18
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Как така ще купуват на зелено? Кои са фирмите с които ще се сключва договор за доставка на щадящи тестове? Кои са лабораториите където ще се обработват тези тестове и на каква цена ще става това? Заявявам категорично че моите деца нито ще бъдат обекти на медицински експеримент с тестове, обявени за ненаучни в половината щати на САЩ, нито ще допусна да бъдат използвани като претекст за развихряне на поредната корупционна схема в прогнилото ни здравеопазване! Моите деца ще имат нормално детство!
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе ей, Рундю, виж че хората не искат тез ваксини. Я им купи руския Спутник и тогаз гледай кво се казва юруш за ваксинация.
98
10
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
Естествено, че много неща могат да се напишат, но няма смисъл "да бием около храста" (както казват англоговорящите) Това за здравната ни система стана нещо като перверзно извинение. И какво, ако е така. Да умираме по 200 в повече на ден. И израелците имаха огромен проблем, но го решиха.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 90 "И никое няма да коментира най-прекия и очевиден фактор: разликата в нивото на ваксинацията" Освен разказа на онзи погребален агент от Великобритания, за това как преди ваксинацията всички болни са ги водили починали от ковид, а след ваксинацията вече са им писали реалните болести. Звучи ли ти познато? Клипът е дълъг, но за сметка на това интересен и си заслужава да се гледа. Потърси го.
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапа защо се крие и страхува от дебат с професора. Нека излезе и покаже чорапения си интелект :)
95
3
 
24
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Хора, не ставайте част от играта им! Това са гнусни, безскрупулни мафиоти, които виждат във вашите деца единствено средство за печалба! Подадете ли им пръст скоро ще ви отхапят ръката до рамото! Целта е сега е да се включите! Да дадете първоначално съгласие! След месец ще кажат че щадящите тестове са неефективни и ще вкарат стандартни! Докато садистите от лабораториите бърникат дълбоко в синусите на вашите дечица през ден, те ще одобрят ваксинацията над 5 годишна възраст!
94
1
 
20
 
! Отговори
Д-р Кацаров преди 2 години
Да припомним интервю на Кацаров пред Дарик от април - Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация - "Ако имунизираните продължават да заразяват, значи ваксините не работят"
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това може и да проработи в някое селско училище с 30-40 деца и то ако има кой да взима и обработва пробите. Общ взето това е мярка, която се прилага още преди да е влезнал града в червена зона, за да се види дали работи. При тъмночервено има само един работещ вариант за ограничаване, колкото и да не ни харесва.В столично училище не го виждам как ще стане, та те температурата не можеха да им мерят, не можаха да осигурят несмесване на паралелките, 4 пъти дневно дезинфекзия и тя е сомо на хартия.
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За безопасна среда, на децата от детска година им правят всяка година тестове - кръв, урина, ако и т.н., най-малкото. И по други поводи като редовни прегледи, заболяване и т.н. Какво пречи да се взима и слюнка?
91
1
 
10
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
Сравнявай и с Ирландия, например. Там са почти 100% ваксинирани, а инфектираните са поне 2 пъти повече от нас. Не че и там не умират, но очевадно само ваксинирани. Друг е въпроса, че основно умират възрастни и болни от много други по-тежки болести, но всичко се записва на ковид-сметката. Казаров си призна в интервю, че не е правилно, но сега не можели да променят статистиката, защото по света било така.
90
1
 
12
 
! Отговори
куку преди 2 години
О хаос твоето име е Стойчо Кацаров
89
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 80/87 "Толкова много неща могат да се напишат..." И никое няма да коментира най-прекия и очевиден фактор: разликата в нивото на ваксинацията. :)))))
88
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 2 години
До 75 може да си прав и да излъжат предизборно но поне обещават нещо различно от сегашното Ти вярваш ли на другите за всичко което казват
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85 "С Борисов ли е бъдещето? За 10 години при него народа много се намножи." Явно смяташ управлението на Радев за по-успешно. Ако е така, няма нужда повече да се дискутира бъдещето на България с теб.
86
2
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
Сравнявай - както в математиката, дроби с еднакъв знаменател, ако ме разбираш. Например ниво на тяхната здравна и нашата антиздравна система, ниво на смъртност, което е най-високото от десетилетия у нас - преди ковид... Толкова много неща могат да се напишат...
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 "A в Израел са 114 нови случая и НУЛА починали. Вчера бяха ТРИ. Хайде сега някой разбирач да се произнесе "компетентно"." ЯКО МЪЛЧАНИЕ на призива ти. Защо ли?
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С президент като Румен Радев България няма бъдеще." С Борисов ли е бъдещето? За 10 години при него народа много се намножи.
83
1
 
2
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
И аз бих шофирал Порше и живял в тризонет.Но къде са ?
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До към 56/81 "И защо в Унгария и Полша имат такива политици, с топки?" И Унгария и Полша се ръководят от политици, които водят страните си към катастрофа. Явно на българските русофили това им е представата за "мъжко" поведение и управление.
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С президент като Румен Радев България няма бъдеще.