Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
16
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Колкото повече снимки на Казаров и другите служебни министри в медиите, толкова по-малко гласове за Румен Радев на изборите!
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за проф. Денков! Защо му трябваше с тези безкрупулни и злобни некадърници да се захваща...Бил министър и то какъв - назначен от чорапа Радев!
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВИДЕНОВ! ТОЙ ПОНЕ САМО ЩЕ НИ ФАЛИРА, А ФАТТМАКА И ЩЕ НИ УМОРИ!
117
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се въвежда по Овертон...стъпка по стъпка. С малък напредък се вари жабата, а не веднага котлонът на макс. Варят ни и ни го готвят. До 2030 над 50% от населението на Земята днес ще е аут. Земята след няколко десетилетия ще е под вода в голяма част. Това е климатичната катастрофа, за която готвят зелената сделка. България и Гърция са с ваксини за унищожение, защото разчистват територията ни. Информация има, който иска ще се прочете, а някои ще го разберат. Казваме, но и те показват.
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е срам за всеки нормален българин, той е позор за всеки, който е бил и е в българската армия!
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО НИ ПОКАЗВАТЕ ТИЯ ФИГУРАНТИ БЕ, ИЗКАРАЙТЕ ОТПРЕД ФАТТМАКА! ТОЙ Е ВИНОВЕН!
114
0
 
11
 
! Отговори
обективен преди 2 години
За тия няма ли да отвирят съда в Нюрнберг
113
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ ЩЕ СТАНЕ НАРИЦАТЕЛНО ЗА НЕКАДЪРНИК! КАТО ВИДЕНОВ И ФЕРДИНАНД!
112
0
 
6
 
! Отговори
Жалка картинка! преди 2 години
Тези наистина не знаят какво правят! радев съвсем се оплете и оплеска с тези избори! В ступор живяхме цяла година с Орешарски докато дойде време Станишев като действащ премиер да го изберат за председател на ПЕС.
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Канада законът за задължителна ваксинация на деца над 5 години е няколко дни преди влизане в сила. След това могат и да отнемат деца от родители, отказващи ваксинацията им под предтекст child abuse. Няма съгласие на родителите. Ако детето каже, че е съгласно, слагат отровата. Това е инфо от първа ръка на българи, които са с малки деца там и се чудят какво да правят и кой път на поемат. За красота следващата стъпка е неваксинирани не могат да напускат страната...т.е. познайте. Спасяват ли ви!?
110
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛЕДАЙТЕ КВО СТАВА НА ЗАПАД. СЕГА СА ВАКСАНИ 70%- ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ ИМ ВИКАТ, ЗА 90%! ПОЧНАХА ДЕЦАТА И ДО 12Г, ВЕЧЕ ПОДГОТВЯТ И ПО- МАЛКИТЕ. ТОВА СА СЛЕДВАЩИТЕ ЕТАПИ!
109
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това са идиооти - гонят децата, после ги връщат - не знаят, какво правят - малооумници
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Библията Христос казва, че ще има лъже спасители! Ето вчера РР - ще ни спасявал, въпреки загубата на изборите!
107
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво бе, вкарвайте графен оксид на децата два пъти седмично, за да разкарате бързо бързо глутатиона им, та белким скоро ги уморим от рак и автоимунни заболявания. Ааа, да не забравим, че ще ги направите и стерилни като се натрупа отровата в тях. Мръсни сатанисти!
106
4
 
2
 
! Отговори
ии преди 2 години
Как се учи дете в 1 клас с 20 мин часове урок знаете ли ,***?Бездарници!!!пише 3 реда 'М' и вече знае всичко за буквата 'М'.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПАСИТЕЛЮ' МОЛЯ ДА НЕ НИ СПАСЯВАТЕ!
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Бе ей, Рундю, виж че хората не искат тез ваксини. Я им купи руския Спутник и тогаз гледай кво се казва юруш за ваксинация." ________________ Юруш като в Русия ли?
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Галин, детето ви на детска ли е или е ученик?
102
0
 
11
 
! Отговори
@ преди 2 години
И защо някой толкова упорито ни внушава колко добре е в Израел? А защо шефа на Пфайзер поздрави правителството на Израел, че са дали съгласие техния израелски народ да бъде използван като опитни мишки в експеримента, разбира се в полза на човечеството! Сега остава да видим резултатите. Не краткосрочните, които са доста объркани и манипулирани, а какво ще стане след този "ваксинационен" експеримент след години. На какво ще го припишат?
101
2
 
22
 
! Отговори
Pernik преди 2 години
Съд и затвор за Денков и Кацаров...Не пипайте децата!!!