МОН ще окрупнява ВУЗ-ове, ще има Софийски университет по технологии

Слабите университети ще се понижат в ранг колежи
23 фев 2022 13:53, Анисия Иванова
58
МОН ще окрупнява ВУЗ-ове, ще има Софийски университет по технологии
Снимка: БГНЕС

Просветното министерство предлага създаването на Софийски университет по технологии и Национална академия по изкуствата, които ще обединяват по-малки висши училища. Министерството на образованието и науката иска да се повиши международната видимост на българските университети.

Съществуващата мрежа от университети не позволява това, тъй като е силно фрагментирана и включва редица много малки държавни висши училища. През тази академична година 13 от тях имат по-малко от 2000 студенти. В пет те са дори под 1000, а най-малкото обучава 343 студенти. Редица университети обявяват множество класирания всяка година и въпреки това трудно запълват или изобщо не успяват да запълнят свободните места. През академичната 2021-2022 г. има висши училища, които са реализирали едва около 60% от утвърдения прием на студенти, съобщават от МОН.

Още по темата

Българските висши училища нямат достатъчна видимост в международен план. Дори големите университети не са достатъчно разпознати, за да се представят успешно на европейската сцена, защото там се съревновават с много по-големи и богати институции. Все още няма българско висше училище в топ 500 на световните университетски класации. Целта е това да се промени.

Затова се предлага малки висши училища със сходен или допълващ се профил и разположени в едно и също или в близки населени места да се обединят под общо име, с общо или споделено ръководство.

Идеята е „шапката" да бъде юридическо лице, като съставните висши училища също запазят значителна юридическа и академична самостоятелност. Чрез новата структура участващите в нея университети могат да споделят преподаватели, материална база като спортни съоръжения, общежития и др., обща администрация и обслужващи звена, да организират обща кандидатстудентска кампания.

Възможно е обединение например между Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище. Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии. Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата.

Големи университети също биха могли да се сдружат, за да позиционират по-добре себе си и България като цяло в европейската система на висше образование, да привличат повече чуждестранни студенти, преподаватели и инвеститори, да участват в по-големи международни образователни и научни мрежи и да се класират по-нагоре в международните рейтинги. Необходим е и университет в Северозападна България.

В момента има филиали на висши училища във Видин (Русенски университет), Враца (МУ-София и ВТУ) и Монтана (УНСС, ПУ, Русенски университет). Идеята е тези филиали да се консолидират, да се допълнят с липсващите професионални направления и да създадат образователен университет с няколко факултета, който да обучава педагогически специалисти, специалисти по обществено здраве, икономика, администрация и управление, инженери и други необходими за региона кадри.

От МОН съобщават, че в акредитацията на висшите училища ще участват само преподавателите, регистрирани в НАЦИД, т.е. които покриват минималните изисквания. Ако университетът не може да осигури такива хора за определен преходен период, той ще се преобразува в образователно висше училище или колеж.

Ще се разшири обхватът на проверките за плагиатство. В момента те се правят само за научните трудове, участвали в конкурси за академично израстване. Ще се даде възможност за проверка на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и публикуване на недостоверни данни. Това ще се постигне чрез създаване на двустепенна система за проверка. На първото ниво ще са институционалните комисии по академична етика в научните организации и висшите училища. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична етика. Тя ще проверява само сигнали, обжалвани, след като са минали през първа инстанция.

МОН предлага в бъдеще при акредитацията да се използват основно числови данни от надеждни източници за реални показатели, подобни на тези в Рейтинговата система на висшите училища - напр. безработица сред завършилите, осигурителен доход, научни публикации в международните бази данни, привлечени средства по договори и др. Така ще се очертаят истинските постижения и проблеми и ще се  минимизира субективизмът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
pozdravotХоландия преди 2 години
Академик Денков, не вярвам някога под ваше ръководство да са излезли хора, които да работят в частния сектор и да плащат пълни осигуровки и данъци върху реалните си максимални доходи. *** от хрантутници, която представлявате и 'черезвичайните' действия, които налагате по обединение на живи с угаснали ВУЗ-ове в 'мастодонт'-и са брутален удар срещу икономиката. От всички изказвания до момента, вижте кои ВУЗ-ове не се пипат: УниБИТ (Библиотекарски) и ЮЗУ (Пеефски).
39
1
 
0
 
! Отговори
Запознайте се, г-н Д преди 2 години
Запознайте се с процедурите по акредитация, запознайте се на терен как се осъществява!Запознайте се кой я осъществява и по какви критерии са избрани лицата! Запознайте се с Правилника за атестиране в ИУ-Варна, например! Запознайте се как протича атестирането по този правилник!Запознайте се с публикациите в списанията и изданията...Не гледайте само броя, вижте и съдържанието! Проверявайте, не ги оставяйте да се самопроверяват...
38
0
 
3
 
! Отговори
Димитров(БАН)-2 преди 2 години
Академик Денков, създаването на този проблем идва ли от някакво поето обещание. Към кого е поето то? 10 университета ли трябва да останат за 4.6 милиона останали българи в България? Като останат 10 университета, колко от тях ще бъдат 'приватиризирани'? Как ще се действа с разпределянето на субсидиите и таксите, особено в медицинските университети? Позволете ми да се съмнявам във вас и вашите намерения, понеже предизвиквате само въпроси с вашето бързане. софийски университет по технологиите?
37
0
 
4
 
! Отговори
Димитров(БАН) преди 2 години
Академик Денков, ясно е, че имате поет ангажимент. Добре е да се изясни към кого е поет ангажиментът. Намираме се в ситуация, в която създаваме проблем - и после веднага предлагаме решение на проблема. Първото ми наблюдение за поет ангажимент: не е възможно толкова бързо и скоростно да се пристъпи към механично сливане на университети без да се говори за фактите. А те са, че е налице ниско качество и калинки, демографски срив навсякъде и копаене на дъното.
36
0
 
2
 
! Отговори
ДасиходиуКанада с кп преди 2 години
последното "МОН предлага в бъдеще при акредитацията да се използват основно числови данни от надеждни източници за реални показатели...и т.н." се прави от години. Спазват се европейските критерии дословно. Нищо ново тук няма. Хвърля само прах в очите, за широката публика.
35
0
 
2
 
! Отговори
химикът преди 2 години
Д е химик, слага всичко в една кофа, разбърква и чака ново качество!И целта е да унищожи де каквото има по-качествено или е останало случайно.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СУ нали го има а сега ще прави още един софийски.
33
1
 
3
 
! Отговори
от село преди 2 години
а кой ше пече хляба ?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един То никой не иска да учи във Видин и Враца защото няма печеливши специалности. Във Видин и Враца са само нископлатени и искат по 3000 лева такса специалности за които са после безработни. Медицина и право са само в София и Плевен.
31
0
 
6
 
! Отговори
Серт-гейт преди 2 години
Университет по изкуствата звучи като държавен филиал на НБУ
30
0
 
2
 
! Отговори
Same преди 2 години
Sms-a долетял през гората на крилете на каруцатаА главният "общ ветеринар" (по обща ветеринарна медицина и ветеринарят (автор) били скарани, понеже ветеринар1 обявил че конете трябва най да се пазвт, а за хората (дреме му)
29
2
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 години
Ужас, колко филиали на университети във Видин и Враца, и кой учи в тях, с какъв бал влизат и какви са завършващите, поне 80% от тях
28
1
 
3
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
Резултатът от "демократизацията" на ВУЗ през последните 30 г. е, че заварените "акадечимни кадри" вече са "професори", а ощо толкова техни дечица и племенници, повечето, освен че с връзки и плагиатство станаха "доктори", вече, пак с връзки, са "професори" или поне "доценти". Всичките бяха удостоени с безброй безсмислени и лаишки публикации и привилегии. Сега, при замисленото "окрупняване", цялата тази "академична" *** ще бъде запазена и размножена чрез "шапките" на "окрупнените ВУЗ. Блаза ни!
27
5
 
1
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 2 години
СЛАБАТА БАН ВКЛЮЧВА САМО 7% ОТ УЧЕНИТЕ В БГ, НО ДАВА НАД 50% ОТ НАУЧНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СТРАНАТА. ОТ 59 УЧЕНИ В ТОП 2%, БАН ИМА 45. И ГОСПОД МЪЛЧИ ПРИ ТАКИВА ДАННИ.
26
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
До Анонимен Чаьтните университе не получават субсидии в нито една страна на ЕС. Който може да си позволи да плаща-учи в тях. Те са врата към елитен клуб. Благодарение на спонсори те също осигуряват безплатно обучение чрез стипендии за успех или някакво умение/ спорт, изкуство и др./Който не може-учи в държавните и се бори за израстване.
25
1
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа България е 5-6 пъти ПО-малка и като население и като територия, като доход е поне 1000 пъти по-малко и въобще като всичко от щата Тексас, ама сме колко области и под области! Така, че ко се чудим, че и министерствата ни а много и областите ни са много и университетите ни са много абе то ученици няма ама университети колкото щеш!!!
24
1
 
3
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Добре е да окрупним и сегашните 21 министерства на цар Кире...до актуализацията на бюджета ( ако изобщо гавърнмента оцелее дотогава)да останат 10 министерства,а до есента....сал 3 ,а до Нова Г. и шалтера да дръпнем...и всинца водени от БЕЛИТЕ ЗЪБКИ ВКЪПОМ...У КАНАДА...
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера Денков каза ,че 60% от професорите и доцентите в България не отговарят на изискванията на Закона за научните степени и звания. Затова и не са регистрирани в НАЦИД. Имаме 60% фалшиви професори и доценти!!! В университетските среди им казват "кухи" професори и доценти! Вчера по БТВ показаха една таква професорка от Библиотеркарско-сарайския универеситет - проф. Светлана Шаренкова. Научното й направление е русофилия и поцелуйковщина!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът се е засилил да реформира не частните университети, а държавните. Душата му плаче за всеобхватно частно образование, стимулирано финансово по всички полулегални начини с повече обществени пари. Частно здравеопазване, частно образование - солта и пиперът на мечтите на демократите...
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден просто децата на днешните студенти няма да изпращат своите деца в тези финансови пирамиди на мошеници и всичко ще си дойде по местата!

Спонсорирани публикации