МОН ще окрупнява ВУЗ-ове, ще има Софийски университет по технологии

Слабите университети ще се понижат в ранг колежи
23 фев 2022 13:53, Анисия Иванова
58
МОН ще окрупнява ВУЗ-ове, ще има Софийски университет по технологии
Снимка: БГНЕС

Просветното министерство предлага създаването на Софийски университет по технологии и Национална академия по изкуствата, които ще обединяват по-малки висши училища. Министерството на образованието и науката иска да се повиши международната видимост на българските университети.

Съществуващата мрежа от университети не позволява това, тъй като е силно фрагментирана и включва редица много малки държавни висши училища. През тази академична година 13 от тях имат по-малко от 2000 студенти. В пет те са дори под 1000, а най-малкото обучава 343 студенти. Редица университети обявяват множество класирания всяка година и въпреки това трудно запълват или изобщо не успяват да запълнят свободните места. През академичната 2021-2022 г. има висши училища, които са реализирали едва около 60% от утвърдения прием на студенти, съобщават от МОН.

Още по темата

Българските висши училища нямат достатъчна видимост в международен план. Дори големите университети не са достатъчно разпознати, за да се представят успешно на европейската сцена, защото там се съревновават с много по-големи и богати институции. Все още няма българско висше училище в топ 500 на световните университетски класации. Целта е това да се промени.

Затова се предлага малки висши училища със сходен или допълващ се профил и разположени в едно и също или в близки населени места да се обединят под общо име, с общо или споделено ръководство.

Идеята е „шапката" да бъде юридическо лице, като съставните висши училища също запазят значителна юридическа и академична самостоятелност. Чрез новата структура участващите в нея университети могат да споделят преподаватели, материална база като спортни съоръжения, общежития и др., обща администрация и обслужващи звена, да организират обща кандидатстудентска кампания.

Възможно е обединение например между Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище. Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии. Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата.

Големи университети също биха могли да се сдружат, за да позиционират по-добре себе си и България като цяло в европейската система на висше образование, да привличат повече чуждестранни студенти, преподаватели и инвеститори, да участват в по-големи международни образователни и научни мрежи и да се класират по-нагоре в международните рейтинги. Необходим е и университет в Северозападна България.

В момента има филиали на висши училища във Видин (Русенски университет), Враца (МУ-София и ВТУ) и Монтана (УНСС, ПУ, Русенски университет). Идеята е тези филиали да се консолидират, да се допълнят с липсващите професионални направления и да създадат образователен университет с няколко факултета, който да обучава педагогически специалисти, специалисти по обществено здраве, икономика, администрация и управление, инженери и други необходими за региона кадри.

От МОН съобщават, че в акредитацията на висшите училища ще участват само преподавателите, регистрирани в НАЦИД, т.е. които покриват минималните изисквания. Ако университетът не може да осигури такива хора за определен преходен период, той ще се преобразува в образователно висше училище или колеж.

Ще се разшири обхватът на проверките за плагиатство. В момента те се правят само за научните трудове, участвали в конкурси за академично израстване. Ще се даде възможност за проверка на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и публикуване на недостоверни данни. Това ще се постигне чрез създаване на двустепенна система за проверка. На първото ниво ще са институционалните комисии по академична етика в научните организации и висшите училища. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична етика. Тя ще проверява само сигнали, обжалвани, след като са минали през първа инстанция.

МОН предлага в бъдеще при акредитацията да се използват основно числови данни от надеждни източници за реални показатели, подобни на тези в Рейтинговата система на висшите училища - напр. безработица сред завършилите, осигурителен доход, научни публикации в международните бази данни, привлечени средства по договори и др. Така ще се очертаят истинските постижения и проблеми и ще се  минимизира субективизмът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Та, как я вижда този министър да стане тая работа? Сергей Игнатиевския закон-школа за проф. и доц. от 2009 г. нарои нови хиляди такива бездарни и неуки "учени", които така здраво са се окопали в тези "университети" та се съмнявам, че и с ядрени оръжия няма да може да ги разбие. Да опита, все пак. Пожелавам му успех в поредното начинание да се сложи, поне някакви наченки за порядък, в тази изтървана от ред "академична" общност.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно би било някой да сподели колко физици подготвя СУ, пред колко души се преподава. :)
18
1
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Пропусна само и преписвачи!
17
3
 
10
 
! Отговори
инж. Хоясан преди 2 години
До АнонименБАН е синоним на мизерия! Запомнете го, ако някой ви каже, че отива да работи в БАН, то най-вероятно от него нищо друго не става. Само погледнете хората в БАН какви са - нафталинени костюми от 80-те, обувки от пазара, бедност и академична гордост 2в1, опасана в някаква йерархия измислена... Далече от БАН, особено младите, въздухът е кофти там, разберете го.
16
2
 
4
 
! Отговори
инж. Hoqsan преди 2 години
До АнонименДа, много правилно казано. Въобще, хората, които не са стъпвали в университет скоро, държавен, наясно ли са какви нафталинови червени чудовища се вихрят там и "наказват", отказват, убиват желанието за живот.. на младото поколение. Вместо да предават знания, те се правят на велики "вижте аз колкото много знам, а вие сте нищо и нищо не знаете"... Мумио такава, тя твоята работа е да научиш студентите, а не да ги късаш за жълти стотинки от протоколите после...
15
1
 
8
 
! Отговори
В България преди 2 години
Съвсем скоро, 1 ще кандидатства за 10 000 места.
14
1
 
6
 
! Отговори
Значи преди 2 години
Очакваме от три кратуни да се роди портокал ?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си обедини СУ с МУ-София, тъй и тъй са си били заедно в миналото, да ги видим до кое място ще стегнат ;)))
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Необходим е и университет в Северозападна България - ТАЯ ГЛУПОСТ ПЪК КАК МУ ХРУМНА НА ДЕНКОВ, поредна паланка с унивеситет, та ние сме една кърпичка земя бе!!! пък другите ще ги укропнява за да ги наламява - кажи му академик и не го обиждай повече!!!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както всичко в Бг, критерии номер едно за "силен" ще е да си в София! Гарантирам!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Китай има университети, в които 10 000 кандидатстват за 1 място.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, рейтингът ти пада. Ако продължаваш в този дух, ще започне да дълбае и ще открие залежи от нефт под сградата на министерството.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нито един университет в топ 1000, вие за топ 500 ми блеете. Аре беж у лево.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да имаме елитен университет. В повечето командват десари, комунисти и комсомолски секретари от 80-те г. на миналия век. Дори младите , които подбират за свои наследници са по техен образ и подобие - нагаждачи, лицемери и некадърници. Ако някой иска да прави наука отива в западна или далекоизточна посока!
6
1
 
8
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
СЛАБИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ,А СТУДЕНТИТЕ И ДАСКАЛИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ КОЙ КЪДЕТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ БЕЗ НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ДРУГИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ.СЪЩОТО И ЗА БОЛНИЦИТЕ,А ПЕРСОНАЛА В ДРУГИ БОЛНИЦИ, ЗАЕДНО С ПАЦИЕНТИТЕ.ТОГАВА СИГУРНО ЩЕ ИМА ПАРИ И ЗА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕИ ЗА ЗДРАВЕ.ЗА БОЛНИЦИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВЪЗДУШНИ ЛИНЕЙКИ "НА ПОЛЗУ РОДУ",КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН БЪЛГАРИН.
5
4
 
9
 
! Отговори
ПП Парахода Потъва преди 2 години
закривай държавата! нищо не остана!!
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Академиците в БАН беснеят от злоба защото университетите се развиват," ...... Изглежда, не си наясно със ситуацията. С тези мерки, които готвят, част от университетските преподаватели ще трябва да търсят спасение в БАН. Добре са си в БАН, тях не ги мисли ...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Все още няма българско висше училище в топ 500 на световните университетски класации." .... И вследствие на тези мерки ще има, така ли да го разбираме? И всичките да ги слеете в един, пак няма да стане. Това е като с английската ливада - трябва да се коси и полива редовно, и след стотина години ще заприлича на нещо. Смешници, както се изрази 1.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформи не се правят по време на криза, защото ще останете и без това, което искате да реформирате.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешници...