Образователната ни система готова за 63 000 украински ученици

Основният проблем е липсата на ваксини
75
Образователната ни система готова за 63 000 украински ученици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНТ.

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици.

"Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", обясни министър Денков.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския, обясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини.

Засега няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици до 30 юни за допълнителна работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв. Миналата седмица са качени 21 програми в областта на образованието, които вече са "опаковани" и могат да се насочат към училищата.

"Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: училищеукраинциДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Geschichtskenner преди 2 години
Цензурираната дума е онази за лekа жeна, която започва с буквичката k
62
0
 
4
 
! Отговори
Geschichtskenner преди 2 години
Поздрави от Берлин. Тук вече се напълни с *** от окрайна. Супер нагли и надути, все още добре нахранени и всичко. Не знам как са в България, но в немско са отвратителни и навсякъде говорят супер силно на езика си. Но в момента няма как да кажеш нещо против тях, те всички са ангели. А колко ме дразни, че вече всяка институция си лепна знамето им като logo...
61
0
 
4
 
! Отговори
Всичко преди 2 години
това, изложено в статията и което се случва в момента в България, е ЯВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ......Явно от вън има нареждане да се отнасят така с БЪЛГАРИТЕ...Това е явен признак кой всъщност издевателства над Българите....
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече става антиреклама с цялото това медийно бълване. Чемодан-вокзал и както на нас ни писаха, в повече вече идва всичко това, днес и Кръпката щял да им пее, еех кръпко, пусти money.
59
2
 
4
 
! Отговори
Козиак-Херакъл-Мохам преди 2 години
Веднага пет училища да се преименуват на Зеленски, както хотел Москва и улицата към руското посолство! Да, време е и за укри министър, така де, дайте сега един Министър на емиграцията, Степан Бандаренко, примерно.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, за тези има всичко, а за българите вечно се чува по телевизията..."Няма пари". Про...дажни политици....Ама народът си е виновен....Напускане на НАТО и ЕС, забрана на ДПС като етническа партия, забрана за смяна на лятното със зимното часове време! Това иска К. Костадинов и "Възраждане"
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "до 35" "Да,и БГ паспорти трябва да им раздават" Не, Бг паспорти не трябва да им разрешават, нали разбираш, че това означава да участват в избори, партии и т.н. и т.н. Ти като отидеш в чужбина, дали ще ти дадат ей така лесно паспорт, или трябва да чакаш с години и пак да не получиш, аа???
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се чудите, това са хората от ,,руския мир"! Те нямат културата дори и най изостаналите в Европа -балканците.
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги видях по улиците със знамената им, дошли в чужда държава, вместо да се съобразяват и да са благодарни, те от нагли, по-нагли, даже една се опита да се прережда на опашка, че и крещеше като обезумяла все едно с нещо сме им виновни. Хайде, благодаря!!!
54
5
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Между другото,какво е твоето образование,ама без да лъжеш?Защото аз познавам много образовани украинци.
53
3
 
11
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Расистко е,когато на българска територия един етнос не желае да те обслужи в магазина или в общината,защото говориш български,а не неговия език.Разбра ли,бе нашественико?
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък тия украинци една стока... Много по опростачени са от нас даже и не стават за нищо! Достатъчно ми беше да гледам един клип от шоуто на комика им, той изпълняваше скеч, в който свири на пиано без ръце. Но не това беше дъното. Дъното бяха публиката, която се радваше и се заливаше от смях. Потърсете го тоя клип, много е показателен за умствения им капацитет. Ей такива промити мозъци идват. И образовани да са, не им е помогнало. Просто дъно.
51
0
 
14
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Хахах, ама те и бащите на украинчетата ще дойдат, едвали ще си зарежат децата.
50
4
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Явно,за тебе не е проблем,че ромските деца не знаят български,че турчеещите се едвам го говорят,въпреки че ,и едните и другите са родени тук,но проблем са ти вече украинчетата,които от вчера са тук.
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, учителките ни да научат украински трябва, да обучим украинчетата е важно, българчетата ще почакат, толерантни сме с мултикулти.
48
4
 
17
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Виждам ги по улиците и не,не ми харесват.
47
2
 
12
 
! Отговори
До "до 36-Голям преди 2 години
Имаш ли познати от арабски държави? Преди САЩ да бомбардират тези суверенни държави, хората си живееха много добре! Наши фирми строяха мостове, заводи. Българските лекари и инженери бяха много уважавани! От тези държави идваха да учат в България и ние имахме лобита в арабските държави!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия,които са сложили на номер 48 минусчета,са точно тия,за които става въпрос.Разбрахте ли сега,кои са хората които са и срещу България и срещу славянския свят.Тук,във форума са трима души.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В МОН има ли достатъчно нацистки учебници? Ще провалите образУванието на дечицата! Украинъй сало!
44
1
 
18
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Поредните кръвопийци на наш гръб...Вижда се ясно, че пари има, но пари за война, нашественици, смърт и оръжия. За бедният българин в собствената му държава, политическата класа е враг. Време е за промяна, окраинците да заминават в ЕС, там да крадат от хляба на европейците. Нацисти и убийци на деца нямат място в България.