Към момента няма ситуация за национална грипна ваканция

Петров: Децата да не учат онлайн, ако се разпуснат заради грипа
11 яну 2023 13:12, Анисия Иванова
8
Към момента няма ситуация за национална грипна ваканция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Ако имаме 15 или повече области в грипна ваканця, тогава може да се мисли за национална грипна ваканция. Нямаме такава ситуация към момента, но имаме готовност", заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Той е категоричен, че ако има грипна епидемия, децата трябва да се пускат в грипна ваканция, а не да се преминава към онлайн обучение.

"Нека учениците да са във ваканция, след това учебният материал ще се преструктурира", допълни той.

Според него при 1-2 седмици грипна ваканция няма риск за учебната година. Петров напомни, че наближава и междусрочната ваканция - между 1 и 5 февруари, която със сигурност ще повлияе добре на обстановката със заболелите.

Още по темата

Когато учителите в определен процент са болни, няма как да се проведе онлайн обучение, подчерта той и попита дали личните лекари, когато са болни, лекуват дистанционно.

По думите му решението за преминаване към онлайн обучение във връзка с обявената грипна епидемия в област Бургас е грешно. По думите му това ще е неефективно и "отбиване на номер".

 Той смята, че здравното министерство налага диктат и не се влушва в образователните експерти. Според него министерството се държи неадекватно: "Понякога закъснява, понякога взема не най-правилните решения".

Временното връщане на маските ще помогне за тази ситуация, смята Петров. Според него няма нищо лошо от временно връщане на тази мярка. В здравните заведения и сега подхождат така.

На този етап нямаме сигнали от училища, които да са останали без средства за сметките за отопление. По думите му няма опасност от спиране на работата на училища във връзка с отоплението. Той прогнозира все пак, че към края на февруари ще се появят такива нужди на някои места.

В момента не сме готови с промяна за актуализирането на учебните програми, посочи още Петров и добави: "Козметични промени - да, но кардиналните промени нека ги оставим за по-натам".

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за поне 20% увеличение на учителските заплати:

"Това, което бяхме заложили в КТД, е увеличение на учителските заплати, като процентът ще зависи от новия бюджет. Със сигурност ще има повече пари за образование, със сигурност ще започнем да говорим за увеличение на заплатите поне с 20-25%. Ако това не се случи дори в тези разговори, които ще започнат до 1-2 седмици, тогава това напрежение може да приеме други формати и външни проявления. На този етап имаме диалог и мисля, че ще стигнем до това, което предлагаме и което е релевантно в съответната ситуация - поне 20% увеличение на учителските заплати, най-малко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Учител преди 1 година
До Димитър Кетипов учителите ги сънуваме тия 2000 лв, даже 1300 не взимаме. Хайде стига измислици. На всички работния им ден свършва в 17.30 и в 17.35 вече мислят за извънработни неща, нашия работен ден продължава 15 часа, включително и в събота и неделя. Изобщо си нямате работа , какви са задълженията на един учител.
6
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
интересно като как ли ще да е било във времето,когато хем грипът е върлувал,хем не е имало интернет и "дистанционно обучение" ?!../Що така са побърка тоя свят,Господи?!/
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хареса им онлайн по халат и с филия с масло и мерудия в ръка у къщи пред телевизора
4
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
Даскалите реват за почивка, че се преумориха. Разбира се, че е по-добре да учат онлайн, отколкото да са ваканция. Ако има болни учители, ще има заместващи такива, ако и те са болни, ще имат свободен час. По-добре 2 свободни на ден, отколкото цял свободен ден и после псевдо преструктуриране. Станаха с най-високите заплати, а все искат да мързелуват. Е не става така.
3
1
 
1
 
! Отговори
бай Гочу преди 1 година
да се обяви грипна до март и готово - ше учат по на две на три и без това нищо не преподават - само зяпат мухите и хабят тебешир за черната дъска
2
4
 
2
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 1 година
Те даскалите "сигурно" много се умориха направо ги пускайте 2 седмици грипна, че даскалите с тея 2000 лева минимална много работливи станаха, че и 3 месеца в годината не работят.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според достоверни източници в офиса на днес.бг вилнеят гонорея и сифилис, пуснати от някой с инициалите Н.Х.