МС реши: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение

Сред най-високите такси са в медицината, правото и изкуствата
26 апр 2023 13:41, Анисия Иванова
37
МС реши: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение
Снимка: БГНЕС

Средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв., а за кандидатстване — 50 лв., реши правителството. По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в редовна и задочна форма на обучение, съобщиха от пресцентъра на МС.

"При изготвянето на предложението, което внесохме в Министерски съвет, сме се съобразили изцяло с предложенията на държавните висши училища", каза пред медиите министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

По думите му при 22 държавни висши училища размерът на таксите за обучение се увеличава от 50 до 300 лв., а в 11 – таксите се запазват.

За специалностите от област „Педагогически науки“ средният размер на таксата ще бъде 780 лв., за „Хуманитарни науки“ - 750 лв., за „Социални, стопански и правни науки“ - 900 лв.

Студентите в специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ ще заплащат средно 870 лв., тези от „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ - 1000 лв., "Здравеопазване и спорт“ - 1100 лв., "Изкуства“ - 1450 лв.

Средната годишна такса за обучение на докторантите в държавните висши училища е в размер на 1300 лв. За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Следващата крачка-кредити за обучение
31
2
 
12
 
! Отговори
Переспектива преди 1 година
Гласувайте и на следващите избори отново за тези песоглавци от ГРОБ, ПъПъ и ДъБъи те ще ви го "наместят", баш . . .четириглав !Ще ви уморят от глад, за да спазват санкциите на кака им Урсула. Ще ви стане здравеопазването и образованието с пари, ще ви сложат цензура и върху интернета,ще продължавате да работите на господарите си за жълти стотинки, ще направят такаче деца да могат да съдят родителите си и накрая ще ви съберат с повиквателни от къщите ви, за курбан на НАТО в Украйна !ЧЕСТИТО !
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, сега образованието е пародия
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две висши завърших по бай Тошово време без една стотинка да платя, а държавата ми плащаше стипендия. А сега куче влачи рейс диря няма. Затпва ли рипаха и скачаха едни тарикати?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брех, изкуствата с най-високи такси? Що така? Другите специалности по-прости ли са?
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли още заблудени, които си мислят, че работодателите ценят хората с дипломи ??! Нашата от Човешки ресурси се подиграваше открито на СВ-та на хората с диплома ! Каква държава е това ?!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До VladTepes За сички специалности трябва такова оборудване. Примерно за атомна енергетика трябва АЕЦ за практика. За икономика трябва банка или фирма за да станеш счетоводтелка.
25
2
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Себестойността на обучението по медицински специалности и изкуствата е висока и е нормално и таксите да са високи - нужно е специфично скъпо оборудване, консумативи и т.н. за занятията.
24
0
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До АнонименЧувал съм от възрастни хора, завършили МЕИ и ВИАС през социализма, че История на БКП и Научен комунизъм изобщо не били от тежките изпити за разлика примерно от механики, Теоретична електротехника, Теория на управлението, Дескриптивна геометрия и т.н. и се вземали спокойно, стига човек да седне да учи. Примерно във ВИАС Слави Четворката не късал почти никого. Политикономията на капитализма се учи и сега със съкращения като Обща икономическа теория.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завърших УНСС икономика, не стъпих 4 години, на изпитите ни писаха тройки ей така, даже 4-ки. Завършихме.
22
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 1 година
"Преди 89-та година беше безплатно висшето образование. После обаче учехме предмети като История на БКП, исторически марксизъм, политикономия, научен комунизъм." - - - Голяма работа. Един средно интелигентен човек ще се оправи с такъв изпит. Важно е, че не ти искат да плащаш такса, не купуваш учебници, има всичко в библиотакат, наеми и храна - достъпни. Голяма работа, че си отишъл на някой друг безсмислен изпит. Сега всичките са такива, понеже нищо не се учи.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 Аз съм оня дето писах че съм завършил Свободния Университет във Варна. Как гепах диплома за висше като не знаех какво е синус и косинус, брачед? Аре казвай?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 89-та година беше безплатно висшето образование. После обаче учехме предмети като История на БКП, исторически марксизъм, политикономия, научен комунизъм.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някога и образование имаше, и не се плащаше от студентите. ... Толкоз в евро плащат българчетата, когато учат в чужди държави в Европа, а някъде не плащат и толкоз. Местните граждани в тези държави и това не плащат.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 17 Добър добър 3.50. Синуси и косинуси не научих
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време исках да кандидатствам българска филология. Като ученици зубрехме безсмислените литературни критики на комуниста Пантелей Зарев, всичко беше социалистическо. Но беше безплатно. Впоследствие ме приеха философия
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Синус и косинус не ги учи. Получавап 3 и минаваш средно . Както ревеш. Но ако искаш ВУС няма как земеш висша математика ако не знаеш косиунс и синус и ще те скъсат още на КСК
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 17 Чоджум, синус и косинус се учи в 10 -то клас бе. Каква висша математика те гони?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 Има елементарна математика и виша математика. Ако искаш ВУС там сичко е виша и елементарната не можеш да земеш испита. Различни нива са и зависи какво искаш да постигнеш.
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 11 Освен това запълват мозъците на учениците с неща които нииикога няма да им потрябват в живота. Пример давам веднага: Аз бях добър по математика, но тези косинуси синуси, тангенси, котангенгенси ме изкарваха извън нерви. Така и не ги научих. Кога ще ти потрябват тези формули в живота? Никога. Излишна информация, която мозъкът трябва да приеме и накрая изпушва образно казано от подобни глупости.