МС реши: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение

Сред най-високите такси са в медицината, правото и изкуствата
26 апр 2023 13:41, Анисия Иванова
37
МС реши: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение
Снимка: БГНЕС

Средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв., а за кандидатстване — 50 лв., реши правителството. По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в редовна и задочна форма на обучение, съобщиха от пресцентъра на МС.

"При изготвянето на предложението, което внесохме в Министерски съвет, сме се съобразили изцяло с предложенията на държавните висши училища", каза пред медиите министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

По думите му при 22 държавни висши училища размерът на таксите за обучение се увеличава от 50 до 300 лв., а в 11 – таксите се запазват.

За специалностите от област „Педагогически науки“ средният размер на таксата ще бъде 780 лв., за „Хуманитарни науки“ - 750 лв., за „Социални, стопански и правни науки“ - 900 лв.

Студентите в специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ ще заплащат средно 870 лв., тези от „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ - 1000 лв., "Здравеопазване и спорт“ - 1100 лв., "Изкуства“ - 1450 лв.

Средната годишна такса за обучение на докторантите в държавните висши училища е в размер на 1300 лв. За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
медицината, правото и изкуствата ами те там са само едноличнии търговци. Какво ги жалят. Даже са много ниски таксите след като имат пари а не държавата ще им плаща а те са милионере. За другите спедциалности трябва да падната таксите на 0 защото няма работа и какво ще правят като завършат. Държавата трябва да им плаща по 10 бона на месец за да учат.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се дигнат на стачка както 1995 г. ще ги дигнат още повече. Но явно имат пари и ще плащат..
10
1
 
14
 
! Отговори
Закривай! преди 1 година
Съсипаха образованието и го обезцениха тотално. Дипломата са "вишу" вече няма никаква стойност. Превърнаха висшите учебни заведения в частен бизнес с цел да усвояват пари по програми и да бълваш фалшиви кадри от които никой няма нужда. Както се казва вече имаме "много вожд и малко индианец". Всички станаха много учени с претенции и няма кой да работи. Децата си губят половината живот в учене на глупости и после пак стават слугинаж на позиции на които може да се работи и със завършен 8 клас.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, девойките са все с джипове.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа...демек си купуваш дипломата. Аз навремето завърших Свободния университет във Варна 2003-та. Тогава семестъра струваше 400 лева. 8 семестъра хвърлих 3200 лева за диплома. Не аз а мама и тати. Тогава бях на 23 и ядене и пиене в студентски квартири до зори. На държавния изпит бяха професор и негов асистент. Професора излезе от залата след 10-тата минута. Всеки който не е чел темата се ослушваше само. И като тоя асистент: Аре ве, к'во чакате и всички заизваждаха пищовите, включително и аз.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добре си беше по живково време нямаше такси за обучение, нямаше такси за здравеопазване, нямаше такси в банките дори и обществените тоалетни бяха безплатни. Ехххх времена
6
3
 
3
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
''Изкуствата'' Кви са тия изкусвтва бе ? хахахаха
5
1
 
18
 
! Отговори
абсурд преди 1 година
Да не си студент днес.Първо нивото на образование е отчайващо ниско.Таксите са ужасно високи , особено за ниското качество на образованието.Да не говорим, че след толкова курсови работи и изпити , накрая ще си я емигрант, или няма бачкаш, защото на олигарсите им трябват само чистачи и готвачи за хотелите и касиери в магазините и банките.Пълна кретения.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таксата е символично малка. Останалото се плаща от всички.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
депутатите ядат месо, гражданите картофи. средно всички ядат мусака
2
2
 
15
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Не студентите, а мама и тате, че даже баба и дядо!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И отлъде да ги вземта тея пари! Някой тепърва навършавт 18 ... Ужас сте бе хора!!?