Вариант 1 бе изтеглен на матурата по български език и литература

47 654 са зрелостниците, допуснати на днешната матура
Обновена: 19 май 2023 07:13 | 19 май 2023 07:09, Анисия Иванова
40
Вариант 1 бе изтеглен на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран изпитен вариант номер 1 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщи БНР.

47 654 са зрелостниците, допуснати на днешната матура, която се състои се от три модула и е с продължителност четири астрономически часа.

Изпитът ще се проведе в 750 училища в страната и ще започне в 8:30 часа. Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 9 юни.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути преди началото на изпита. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разделен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът ще се смята за издържан при изкарани минимум 30.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Последният - 41-ви въпрос, включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 отделни теми.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Във вторник, 23 май ще, се проведе втората задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На същата дата учениците от професионалните гимназии вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
шмatka преди 11 месеца
Голяма писателка ,голямо чудо се е паднало днес на тн зрелостници!
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
" Ами това еествтвеният подбор ! Оцеляват знаещите , можещите и силните." - На бас че 100 парчета с пушки и буйни глави, ще оцелеят и надживеят 10000 с писалки ...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 16 - Това е феномент, кокто се среща не самону нас. Матурите са нещо, за което се готвиш цял живот, от гледна точка на тези деца. Постоянно им се казва, че ако не се представят добре - това е! КРАЙ С ЖИВОТА ИМ! Няма кариера, няма статут,няма парички, няма нищо ... За тях е някакъв страшен съд. Как да не са притеснени? А и със сегашните промени, ще има юного хора, които ще са просто без работа и доходи ... Стресиращо си е!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
в тая матура изпитват ли ги дали знаят че мафията ги притежава и е възмножно цял живот да бъдат слугинаж на най долния *** в ес ако не и в целия свят.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕСЕ
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
есе
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демокрацията и демократичните ценности, които ни налага ЕС водят до обезличаване. Тихо мълком ни отне децата.
14
6
 
12
 
! Отговори
ама нали... преди 11 месеца
ама нали и ние /дето сме завършили преди 30-40 г/ сме виждали матури....само днешните деца-лекетата на родителите имат стрес....заплатите на учителите растат до небето-за здравеопазване все пари няма....като дойде 24 май и такъв шум се вдига....а на 7 април е от тихо* по-тихо...всеки да си прави изводите.....
13
4
 
7
 
! Отговори
Farshad Salih преди 11 месеца
До Лекарв ред ли си ? ако детето ти не може да се справи с "напрежението" от някакъв си изпит какъв родител си ти ? Или семейството ви е с 2 майки, които отглеждат някакво мекотело ?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
казармата пропушиха дали че изкласят
11
3
 
18
 
! Отговори
Матура Мижитура преди 11 месеца
Интелигентност... Ха ха ха.... Застанете до някоя ограда на училище....и наблюдавайте какво общество ...и как ще мине от там!!! Свършено е с децата ни .... Лично се убедих стоейки около час пред една от най елитните гимназии. Срамувам се, че позволих на детето си да учи там по негово желание. ...Май е дошъл края и на тази институция.
10
7
 
14
 
! Отговори
ГраМотен преди 11 месеца
Трябва да се помисли върху съдържанието на матурите. Според мен трябва да е проверка на знания, а не имения да твориш...
9
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Успех на всички дванадесетокласници!
8
7
 
11
 
! Отговори
1234 преди 11 месеца
те явяващите се грамотни ли са достатъчно да прочетат кой вариант им се е паднал ?
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, щом е N1, значи повече ученици ще вържат 3 - трябват завършили ресторантьори на България. Бетономорието тази година с 25% по-скъпите си цени ще се радва на всякакъв вид роби, които да го поддържат за без пари.
6
1
 
23
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 11 месеца
До Хмм... Мне... Много малко деца са изначално проблемни. Родителството е това, което сериозно куца в днешно време, като сложим и предимно (но не изцяло) посредствено образование, микса за получаване на развалина е гарантиран.
5
1
 
27
 
! Отговори
1280 преди 11 месеца
Успех на децата и по-малко притеснения за родителите
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нямат търпение да завършат и да се разкарат от милата родина.
3
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За какво изобщо са тия матури вече?! Така или иначе всички минават в горните класове, за да не загуби училището субсидията, която се дава на брой ученик. Грамотен, неграмотен-няма разлика. От друга страна повечето ВУЗ-ове вече приемат само на база документи, без приемен изпит. Просто няма достатъчно деца, за да запълнят тия 53 ВУЗ-а, които се нароиха. Тъй че защо е това мероприятие, някой ще обясни ли?
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Успех на децата.