Галин Цоков: Ще направим преглед на учебните програми

МОН ще разтовари учителите от бумащината
29 юни 2023 13:25, Стела Стоянова
16
Галин Цоков: Ще направим преглед на учебните програми
Снимка Министерство на образованието и науката

Трябва да се направи преглед на учебните програми. Външното оценяване е свързано с учебното съдържание.

Това коментира пред БНТ министърът на образованието проф. Галин Цоков.

"Трябва преглед, при който първо програмите да бъдат освободени от фактологическа тежест. И второ, това е по-дългосрочна амбиция, тези учебни програми да станат по-рамкови, по-интегрирани. Знанията да бъдат пряко свързани с практиката", заяви Цоков.

Резултатите от изпитите след 7-и и 10-и клас повтарят тенденции от миналите години. Положителното е, че резултатите по БЕЛ са по-добри. При изпита по математика тенценцията оства резултатите да са по-ниски, коментира Цоков.

Според Цоков е важно как на базата на учебните програми ще се промени и оценяването.

Още по темата

"За нашия екип тази промяна преминава през ориентиране към формиращо оценяване, чрез проследяване на постиженията на всеки ученик. Що се отнася до външното оценяване - включване на повече задачи с практическа ориентираност, на повече задачи, които изискват критическо мислене, а не възпроизвеждане и зубрене", заяви Цоков.

Той заяви, че ще работят за намаляване на административната тежест върху учителите.

"Ще отворим тези нормативни документи, ще видим основните моменти в тях, да могат учителите да насочат своята работа към децата, за да могат да бъдат професионалисти на своето работно място", заяви Цоков. Добави, че работят в тясно сътрудничество по темата с депутатите от парламентарната ресорна комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
напишете учебниците на език, който децата да разбират, не copy/paste директно от източниците, по БЕЛ учителката на детето ми така и не им обясни как се пише теза, трябвало да знаят...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така се създава обратен ефект у децата като биват насилвани да учат нещо което не им е интересно. Не е нужно да се карат децата да учат един куп автори. Ако някой ще става филолог нека учи такива работи за останалите няма смисъл.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С пркатическа насоченост по български значи 1. като лека задача: диктовка без да се казват препинателни знаци, 2. като по-трудна задача: да се състави текст по зададени параметри от типа на доклад, автобиография, рекламация, попълване на документ; по литература - да се напише анализ, критика на неизучавано произведение. С практическанасоченост по език занчи: 1. никакви задачи за попълване или избор от варианти; 2. задължително въвеждане на устен изпит. По история: обяснения на понятия...
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Методиката на обучението при Сталин, в небитието.Няма място в днешния свят.Срам и позор днес в 21 век членове на ЕС и НАТО да обучаваме преподаватели с някакви сталинистки методи от друга епоха, дълбоко отречена и трагична.Но продължават да мъчат хората с глупостите и ненужните неща.Махнете ги и нещата ще си дойдат на мястото.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Маалко се притеснявам, че са се засилили да променят програмите не заради лошите резултати от матурите, а заради заповедите от Посолството да се въведе джeндър обучение...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва преглед, при който първо програмите да бъдат освободени от фактологическа тежест. И второ, . . . . . Знанията да бъдат пряко свързани с практиката! ______________ . . . освободени от фактологическа тежест - Задача за две кози и три крави колко кокошки правят?А какво да учат скъпи всезнайко? Празни приказки!
6
1
 
9
 
! Отговори
Антинатовец преди 9 месеца
Единственото решение за нашето образование е правителство на Възраждане нови по точно връщане на съдържанието на учубниците до 89 година с истинската история и литература.Другото ги видяхме от 30 години разсипия до пълно закриване. Не може да има стотици вузове и вилиалчета и местата в тях да са в повече от абитурентите каква полза от това?
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът е с методистките в университетите.Направо е учудващо , че такива неща още съществуват в 21 век.Напомнят на периода на сталинизма, когато Бог беше заменен от педагог.Е, днес за къде с тези методики.Абсурд!
4
0
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
Най-вече по история.Сега децата учат пълни простотии
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голямото разграбване на България и народа върви с пълна пара. Ограбиха вашите баби и дядовци 1946 година, вашите родители 1990 и сега сте наред вие младото поколение да бъдете ограбени. ДС и БКП комунистите-хамелеони ще ви видят сметката под една или друга форма. Управляващите са истинските престъпници!
2
0
 
9
 
! Отговори
мм преди 9 месеца
Това за намаляване на административната тежест, добре, но едва ли.
1
4
 
7
 
! Отговори
Бай Маню преди 9 месеца
Сегашните ученици хем са глезени у дома, хем са помилвани в училище. Учителите и те се изхитриха пускат ги там, тройки, четворки, някой казал нещо повече-петица, направил нещо повече-шестица. Това са сламени оценки! Едно време учителите шамареха и изискваха да се знае. Примерно моята учителка по физика, другарката Радулова, с показалката кат те светне в ръцете да видим дали другият път няма да учиш урока.