Яна Алексиева: Децата в България са много претоварени

Според Асен Александров е трудно да не се дават домашни през уикенда
27 юли 2023 13:22, Нели Христова
30
 Яна Алексиева: Децата в България са много претоварени
Снимка: БГНЕС

"Трудно е да не се дават домашни на учениците в събота и неделя. Всяко бюрократично изписване на неща, без да могат да бъдат реално измерими, е козметична промяна. Сякаш всичко е насочено към математиката, а какво е задача по история".

Това запита Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование пред NOVA NEWS.

Според него за натовареността на учениците трябва да се говори на ниво училище. Домашната работа е самостоятелно обучение, децата да мислят по въпросите, които ще обсъждат, призова той.

Според Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация "Родители" идеята е родителите да имат по-топла връзка с детето си. Децата в България са много претоварени, категорична е тя.

"Децата учат въпреки всичко", допълни Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
555 преди 9 месеца
Това е безумие! Детето на един познат е приет да учи Право само чрез оценки от дипломи и матура. А ние преди 20 години полагахме изпити по литература и история и само тези, които изкарваха над 5,50, биваха приемани.
26
0
 
2
 
! Отговори
Маш Байстора преди 9 месеца
"Според Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация "Родители" идеята е родителите да имат по-топла връзка с детето си."Да се разбира заливате го с една кофа топла вода не вряла а от бойлера. Така ще имате за каквода говорите. :)
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 17 Прочети който и да е учебник на децата и ще разбереш.
24
4
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 9 месеца
"Не си наясно с програмите им в момента. Прекалени изисквания, без достатъчно информация и часове. Само ще кажа, че ако върнат програмите от едно време, няколко проблема ще се оправят изведнъж." ------ За какви прекалени изисквания става дума? Не можеш да ги накараш да ходят на училище и да напишат едно домашно, не можеш да им пишеш неизвинени отсъствия, забележки и двойки... За това ли говориш? И как нямат достатъчно информация и часове, като се оплакват , че са претоварени точно от това?!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 21 Тия, дето не могат да вържат 4 на матурата са от друг етнос, на който българският език не е роден. Това ни го спестяват като ни казват средните резулрати от матурите, за да ни карат да вярваме, че това е нивото на всички.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 20 Щеше да си прав ако това натоварване беше с качествена информация. Сега в този му вид, ще се "отплати по-късно" единствено с психическо изтощение и нервни разстройства. Не случайно децата, които наистина искат да учат, ходят на уроци, четат допълнително, някои четат старите учебници от едно време, някой от близките им помага и учат така, както трябва, а не както се учи в момента в училище. Всички тези, които виждаш, че печелят медали по олимпиади, не разчитат на училищното образование.
21
1
 
6
 
! Отговори
екс-родител преди 9 месеца
Ами натоварени са. То не е фейсбук, онлифанс, туитър и т.н. То не са инфлуенсъри ,дрога и дикотеки. Кога време за училище? Башка родителки дето сакат отрочето да е най ,ей тъй , без да се напъне. Има псевдо университети дето дават тапия по всичкология. И с малко връзки ,ооп - станало депутатин. Бакалавър по изкуства. Туй по американски се казва,чакто е учил и няма специалност. Дилян Добрия примерно. И от енергетика разбира и от магазина за зарзават на родителите си.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо ги мъчите децата. Давайте им по една диплома направо.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ау горкичките, а после на матурите не мгат да вържат 4. Училището е БГ е твърде лабаво
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това натоварване в ученическа възраст ще се отплати по-късно. Високото образование е ключът към охолния и богат живот. Калпазаните ще са бедни.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Gogo О, уау, ваканции имат, леле! А че през тия ваканции им дават домашни, с които да са заети по цял ден, нищо, като ги наричаме "ваканции" ще го броим, че си почиват? Ти работиш ли през отпуската си? Отделно как ги товарят през учебно време - домашни, "проекти" и есета всеки ден по 6 часа. То им става 12-14 часов работен ден. Ти толкова ли работиш?
16
4
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
С какво по-точно? С това че има поне две грипни ваканции през годината и 3 месеца лятна ваканция? Я не ми говорене небивалици
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Баба Илийца до 12 Не си наясно с програмите им в момента. Прекалени изисквания, без достатъчно информация и часове. Само ще кажа, че ако върнат програмите от едно време, няколко проблема ще се оправят изведнъж.
14
0
 
4
 
! Отговори
мхм преди 9 месеца
Учителка която пише: "тъка","незнам"-и тя е била много претоварена с материал!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 13 "Хайде тогава да им пишем служебно отличен(6) за нищонеправене" Ами точно това се случва всъщност. Имам наблюдение в една от "елитните" гимназии как са нещата - половината клас ходи редовно и учи, съответно тях ги изпитват и не винаги имат 6, обаче другата половина се вясва само в края на срока и на тях им пишат 6, дето казваш "служебно", и гимназията отчита отлични резултати. Веднъж на един даскал му беше писнало и тия всичките ги остави на поправителен. Голяма олелия се вдигна.
12
3
 
3
 
! Отговори
Баба Илийца до 12 преди 9 месеца
"Учил си ти у гимназията повече! Сега в 11 и 12 клас по профил учат материала от 1 и 2 курс в университета. Колко па да си учил повече?" ----------- Учехме повече и то много повече. Пишеха се двойки, викаха родителите дори за малки провинения, при 5 неизвинени отсъствия намаляваха поведението, който не успее да изкара тройка по някои предмети, повтаряше класа. Нямаше тройки по милост, камо ли шестици. И станахме грамотни хора! А сега??? Влизат неграмотни в университета и излизат пак такива!
11
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Нека да си кажем истината. Тази тенденция да се галят горките "претоварени" чада с перце няма да доведе до нищо добро. Нека погледнем гимназиите, дори реномираните, там МАСОВО учениците нищо не правят нито в час, нито вкъщи. Хайде тогава да им пишем служебно отличен(6) за нищонеправене, което явно е целта на цялото занимание, и да приключваме.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време , та едно време, аман, аз съм завършил средно образование през 86-та година и в гимназията всички учители до един бяха видни комсомолци, партийни представители, имаше училищен комсомол, всичко беше идеологизирано, най-омразният ми предмет беше литературата, щото ни караха да зубрим измислените литературни критики на комуниста Пантелей Зарев и трябваше за матурата в 11 клас да ги зубрим и възпроизвеждаме писмено, щот тогава матурата по БЕЛ беше развиване на тема
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бай Илия Учил си ти у гимназията повече! Сега в 11 и 12 клас по профил учат материала от 1 и 2 курс в университета. Колко па да си учил повече?
8
2
 
7
 
! Отговори
Нема да учиш ли преди 9 месеца
Имахме едно време една много лоша другарка по математика, Станчева, ама яко биеше, имаше един пръстен и с него като ти натропа по главата и да видим дали няма да учиш втори път. В 11 клас остави 10 човека от класа на поправителен и на матура не можаха да се явят.