Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас

Промените ще се въвеждат на етапи
27 юли 2023 18:48, Стела Стоянова
159
Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас
Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми по общообразователните учебни предмети от I до X клас. Целта е тяхното усъвършенстване и актуализиране в няколко насоки, съобщиха от МОН.

Неотдавна министър Галин Цоков даде заявка за промени в програми и нормативни документи.

Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. По география и икономика например отпада понятието „отрасъл“; а по БЕЛ – анотация и делово писмо, пише БГНЕС.

Друга промяна е свързана с преместване на теми, очаквани резултати и понятия в друг клас в рамките на етапа – по БЕЛ, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда. Например Вазовите „Левски“ от „Епопея на забравените“ и „Под игото“ да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване. По математика понятието „Проста лихва“ се премества от V в VII клас.

Още по темата

Нови понятия и очаквани резултати се включват по география и икономика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Например по география и икономика се въвежда понятието „кръгова икономика“, а по човекът и природата се добавят примерни интегрирани теми за лабораторни работи и проектни дейности в частта „Единство на природата“.

Отпада и изискването за минимален брой оценки за учебен срок по чужди езици в VIII – X клас.

Предлагат се промени във всички учебни програми по Физическо възпитание и спорт от I до XII клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.

Актуализираните учебни програми ще влизат в сила стъпка по стъпка, за да се осигури възможността за осъществяване на разместването между класовете. За учебната 2023 – 2024 година – за I, II, III, IV, V и VIII клас, за 2024 – 2025 години – за VI и IX клас, а за учебната 2025 – 2026 година – за VII и X клас. До одобряването на нови учебници се използват съществуващите.

Предложените промени са в резултат на приключилия цялостен преглед на приложимостта на програмите през 2022 година. Прегледът включваше анкети сред учители, изготвяне на становища на работни групи, анкетни проучвания за мнението на учениците за обучението по общообразователните учебни предмети, включително и професионално социологическо проучване (с мнението на родителите и учениците за учебното съдържание в I - X клас). Народно събрание. Част от прегледа беше и дискусията с депутати от Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 9 месеца
Сега от десети в девети, догодина в осми .... и така след 5 години ще кажат, че материала е много сложен, не може да бъде възприет от децата и ще отпадне от програмата.
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Под игото" се преименува на "Евроатлантическо партньорство. Дружба от векове за векове" от Айвън Вайзоф
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като ги гледам на какво "учат" българчетата по география, май ще знаят само къде се намират сащ и норвегия, за да могат сами да стигнат в ръцете на норвежките педофили. Тези които не бъдат задържани за собствена консумация от педофилите от пп-дб.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Например Вазовите Левски от Епопея на забравените и Под игото да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване." Мда. То вярно, че целият 10 клас преминава в подготовка за ненужните матури и поради това нищо от материалите по програмата не ги учат... Но пък на по-ранна възраст повечето няма да осмислят "Под игото", така че като им го преподават в 9 клас на практика ги лишават от тази книга...
117
1
 
6
 
! Отговори
луна преди 9 месеца
Стига са сваляли материал в по-долните класове. Тези кукумицини в МОН са за уволнение. Не знам дали въобще са отваряли учебниците по новите програми.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече се питам,ние или Чужди Американофили Пипат с мръсните си ръце историята ни???!-:(
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименСлави няма деца, защото е обратен! Настъпана мумия... коя ще е луда да роди от него??
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе кой има интерес от това състояние на нещата в България.Очевидно е че това не е българския народ.Държавата е територия и като такава съществува все още, само за да се скубят поданиците с данъци и такси, за да могат тия които да се настанили на висшите етажи да прибират по големи заплати.Скоро освен за вода ще се молим и за тока.Аз не искам да живея в такава държава
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Анкога американското иго дет погуби Бг?????
112
1
 
4
 
! Отговори
До 133 преди 9 месеца
Леко, че ще получиш инфаркт и ще пукнеш като меката китка баща ти преди да навършиш 50 години. Само леко и срокойно. Сега дишай дълбоко, че си се изпотил и напикал от гняв и смърдиш.
111
4
 
3
 
! Отговори
Кирчо преди 9 месеца
Никой вече не работи за 17 хил. лв. на месец. Аз съм на 19 г. и заплатата ми е 46 хил. на месец без бонусите. Имам три къщи, самомет и акции за милион и половина евро в Белана.
110
1
 
10
 
! Отговори
паф преди 9 месеца
"под игото" въобще го махнете, сложете гражданската война в сащ....и-ди-оти!
109
0
 
3
 
! Отговори
Защо ВУЛгар? преди 9 месеца
Българите НИКОГА не са ги смятали за хомосексуалисти!...................... БЪЛГАРИТЕ били от доказан ПЕРСИЙСКИ произход ...............и странично ги наричали Юдеоевреи като циониста Кир Велики или Арийският етнос МАСАГЕТИ започнали многохилядолетните войни срещу Монголоидната раса на ХУНИТЕ според Херодот..................МАСАГЕТИТЕ имали обичай една ЖЕНА МАСАГЕТКА да си има ПОВЕЧЕ от Един СЪПРУГ от мъжки пол и това било уредено със съответен закон
108
6
 
7
 
! Отговори
Няма отговор преди 9 месеца
Русофили, защо не се изучават "Руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски, биографиите на Ботев и Левски от Захари Стоянов, "Стефан Стамболов и новейшата ни история" от Димитър Маринов, "1913. Виновниците за погрома на България" от митрополит Методи Кусев???
107
5
 
2
 
! Отговори
До 126 преди 9 месеца
Партията е създадена и финансирана от ДПС ако не знаеш. 100 човека няма как да работят в кабеларка. Понече от 20 едва ли са. И за 1500 лева никой не работи, може би в твоето село. Изненадващо за теб или не, на 26 съм и заплатата ми е точно 17 хиляди лева. Имам вече купени два апартамента без ипотека. Само от продажба на акции. В момента двата апартамента струват милион и 200 хиляди лева. Имам още 700 хиляди в акции на Тесла. Найс, а?
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вазов е предложен посмъртно за Нобелова награда за Литература, но за няколко гласа не е избран. Надали от вас някой някога ще достигне такива висоти.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вазов умира, докато вечеря, получава инфаркт към 20:00 ч. Неговата по-малка сестра пише в писмата си, че брат й изведнъж навел глава и опрял на масата.
104
1
 
10
 
! Отговори
ППДБЛГБТQ преди 9 месеца
Направо го махайте. Децата да изучават американска история, а 4-ти юли да стане национален празник. Идеално, а ППДБЛГБТ?
103
6
 
3
 
! Отговори
До 124 преди 9 месеца
Вярно ли? И е ползвал презервативи тогава? Това са измислици. Вазов е мека китка. Затова няма деца.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На негово място ще се изучават романите на Иво Инджев и професор Евгени Дайнов. След тяхното изучаване, България ще си смени името на Северна Македония 2 и никой на територията няма да си спомня кой е, какъв е. Такива, като иво Инджев и Дайнов са учили македонците на история.