Юлиян Петров: За първи път парите за образование намаляват

Промяната в училище трябва да започне от дисциплината
Обновена: 10 авг 2023 15:09 | 10 авг 2023 15:08, Стела Стоянова
17
Юлиян Петров: За първи път парите за образование намаляват
Снимка БГНЕС, архив

Средствата за образование не са тези, които бихме искали да видим, каза пред БНР председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров относно бюджета за тази година.

"За първи път от няколко години насам парите за образование намаляват не като абсолютна стойност, а като процент от БВП. Увеличението на учителските заплати няма да бъде с 30%, колкото искахме ние, а ще бъде с 15%. От друга страна, ние ще бъдем една от сферите, където все пак има увеличение. Повече говорим за приоритет "образование" в този бюджет, отколкото да има нещо конкретно. Народните избранници и управляващите партии трябва да мислят малко по-отговорно", коментира той.

Синдикатът ще излезе с категорична позиция, която заклеймява насилието като цяло в българското общество, каза Петров. Според него насилието идва в резултат на дефицити на възпитание:

"Това започва в семейството, при родителите, и оттам насетне ако институцията училище не се намеси и не поправи тези дефицити... В този смисъл училището има още много неща да направи. Трябва да има категорични инструменти при учителя, където да може да се въздейства тогава, когато даден ученик проявява агресия".

Още по темата

Според него тези инструменти трябва да са свързани с наказания, финансови санкции, ако е необходимо, родителят да посещава всеки ден училището. Ако ученикът не съдейства или не се подчини на заповдта на директора, тогава трябва да се намесват социалните служби и полицията, смята Петров. По думите му трябва да променим политиката на подкрепа към този тип ученици.

За съжаление, имаме много примери на агресия не само между ученици, но и към учители, подчерта той и добави: "Това е недопустимо и отправя много порочни послания за тези, които се изграждат и стават бъдещи граждани на България".

Юлиян Петров коментира и темата за намаляването на домашните, за което от Синдикат "Образование" са направили проучване сред учители. Според учителите не би трябвало да се намаляват домашните работи:

"За някои ученици може би не е необходимо да има толкова самостоятелни работи, но при други трябва да бъдат повече. Вкарването в общ коловоз не ни върши работа".

По думите му вероятно тази наредба няма да излезе в този си вид.

Според него вторачването само в математиката, българския език и още няколко предмета не е добре за едно общо образование. По думите му така се създават ученици с дефицити. Трябва да помислим за голяма реформа, а не на парче, категоричен е той и обясни:

"Ще намалим оценките по математика и това ще създаде някакво облекчение - идеята не е да създадем облекчение, а все пак да синхронизираме към ученика. Той ще бъде натоварен, но с неща, които са смислени и свързани с неговия мироглед и с това, което той има вече в главата си, но да го изкара и да създаде продукт".

"Имаме нужда да намалим обема знания и да увеличим възможностите децата да творят, да създават", категоричен е Юлиян Петров.

Той изказа мнение, че основната промяна трябва да започне от дисциплината в училище. А родителите трябва да партнират в този процес, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
ок за гресията от ученици към ученици или учители много се споменава , а агресията и психическия тормоз на моменти от учители към ученици, някой нещо казва ли за нея , защото има и такава особено в по-малките градове и по-малките училища
16
0
 
3
 
! Отговори
Учител преди 8 месеца
За какво ви е образование , бе ? Я се огледайте - всички неграмотници, с комунистическо потекло, некадърни, с купени дипломи от някъде, само те благоденстват и управляват клетата ни държавица! Праскайте си по няколко татуировки, слагайте черните очила и кожените шлифери , и ето ви достолепие и просперитет !
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А рептилите не им трябват образовани хора.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОПРЕДЕЛЕНО ТРЯБВА ДА НАМАЛИМ ЗАВИСИМИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ СИНДИКАТИ
13
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
ЮЛИАН ПЕТРОВ Е ОЧЕВИДНО НЕГРАМОТЕН С АЛОГИЧНИ, ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИСЕ И НЕЗАКОСОНЪОБРАЗЕНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. А НЯКОИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА ИЗКАРАНИ НАПРАВО ОТ НЯКОЙ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ.
12
2
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Знанията намаляват на учениците,нормално и парите да намаляват за некачествена работа от даскалите.
11
0
 
5
 
! Отговори
Ами те и преди 8 месеца
Учениците намаляват.Така,че е нормално.Но пък се увеличават парите за частните уроци.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МВР с повече пари и лоши резултати, училищата с по-малко пари и пак лоши резултати.По-добре на МВР да намалят парите.
9
1
 
10
 
! Отговори
'Cnopeд него преди 8 месеца
НАСИЛИЕТО идва в резултат на дефицити на възпитание" и "институцията училище" трябвало "да се намеси и да поправи тези дефиците". Хайде сега г-н Петров, след тези красиви пожелателни слова да ни обясниш как да се намесим ефективно, след като детето е научено у дома да се подчинява и съобразява само когато заплющят големите шамари, съпроводени понякога и с ритници. Онова, което то разбира още в първите дни в училище е, че учителят няма право да го бие. Хайде да ми кажеш как ще се справиш с такова
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Aми то пък като има много пари сигурно качеството се увеличаваше... учителите взимат по 2 бондака за да приказват приказки на ученици. После.. шапка на тояга!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има всякакви национални програми и проекти за ромските ученици, но ако има някаква полза от прилагането им, тя е минимална. На хартия всичко е идеално.Усилията не са насочени към мотивираните. Вече почти всяко явяване на математически състезания е платено за учениците.
6
1
 
10
 
! Отговори
Едно разумно нещо преди 8 месеца
е казал този: "Вкарването в общ коловоз не ни върши работа!" Едно СОП-аджийче с умствена изостаналост пречи на цяла паралелка да учи нормално и проваля всички останали деца. Тези със специални потребности трябва да се групират според особеностите им и да учат в специализирани учебни заведения, пригодени за тях. Така ще успеят поне отчасти да станат полезни за себе си, а някои от тях може би дори и ще успеят да се впишат донякъде сред работещите градивни граждани.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една значителна част от децата са дисциплинирани, други се поддават на дисциплиниране. На тях им е внушено ощепреди да прекрачат за първи път училищния праг, че трябва да имат минимум средно образование плюс професия. За тях положете максимални грижи, защото утре държавата ще се крепи на техните рамене. За останалите - според възможностите им и на 13-14 г. вече да могат сами да си изкарват хляба. Друго от тях не можеш да очакваш.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То еднообразование само се наливат пари, а резултатите стават все по-лоши, въпреки занижените критерии.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Синдикатите са комунистически измишльотини. Трябва да се забранят.
2
1
 
10
 
! Отговори
Мисли бе, г-н Петров преди 8 месеца
Парите, отделени за образование намаляват, но в замяна на това се увеличава онзи контингент на подрастващи в училищна възраст,които няма начин, няма и смисъл да се опитваме да задържим в училище поне докато завършат основно образование. За тях се харчат луди пари - да се осигурят училищни сгради,преподаватели, безплатни пособия, безплатна храна, училищни автобус, разни видове помощи. А файдата е НУЛА. Вместо да дрънчите още пари и да ги прахосвате залуду, създайте нови програми като за тези деца
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СВИНДИКАТА ДА БЪДЕ ИЗРИТАН КАТО СВИНКЯ ОТ СОФРА