Ще има ли по-високи учителски заплати и нова учебна програма?

Юлиян Петров: Промяна няма, статуквото си остава същото
23 юни 2023 09:08, Анисия Иванова
40

Заложено увеличение на учителските заплати ще има, в това увери финансовият министър Асен Василев.

Към предложението за увеличение на учителските заплати бяхме заложили поне пет политики, които да продължат в системата на образованието. Политиците търсят само капката, която може да прелее чашата за възможните протести. Ако искаме ново образование, трябва да погледнем към ново финансиране, към парите от БВП за образование и нови политики. Това заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Когато има напрежение в системата, трудно може да се прогнозира развитието и лесно се стига до масови протести, смята Петров. "Надявам се на добър диалог. Нашето е по-скоро надежда, в момента чак толкова голяма промяна нямаме, защото статуквото си остава същото", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обясни, че тези 125% увеличение на заплатите са средна брутна работна заплата за учителите, която би трябвало да бъде по-висока.

"Тя е първата стъпка. Парите за образование са водещи. Но не всичко кореспондира с финансиране. Имаме други политики, които се надявам да променим, за да преодолеем и натоварването. Чакат ни важни дни и месеци. Диалог има, но резултатите липсват", настоя гостът.

Според Петров средствата в бюджета трябва да са поне 1,3 млрд., за да бъде спазен Законът за предучилищното и училищното образование, в който е заложено, че парите за образование не трябва да намаляват спрямо предходната година.

"Виждаме само парите за учителски заплати. Ние искаме реална промяна, осезаемо намаляване на тежестта на нови знания и осезаемо увеличаване на възможността за практически занимания", добави д-р Юлиян Петров.

По отношение на връщането на таксите в детски градини той обясни, че това е възможна хипотеза и решението трябва да се вземе от управляващите партии.

"Ако преценят, че тази мярка, която преди година са я направили, е неефективна - това е възможно. Ние показваме грешките, но и показваме верния път. Много е важно да имаме пари за физическа среда, да променяме естетиката и вътрешната архитектура, да минем на едносменен режим, да създадем хармонична среда", разясни д-р Петров.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
6
 
! Отговори
Не! преди 9 месеца
Не връщайте таксите за детските ясли и градини! Ще сбъркате! На лице сме десетки хиляди родители в готовност за протест, заради срамното възнаграждение на персонала и имитацията на работа с нашите деца!
35
3
 
26
 
! Отговори
Редовен учител преди 9 месеца
Върнете таксите в ДГ!
34
0
 
44
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
В Румъния искаха да намалят заплатите с 25% на всички в бюджетната сфера. Спретнаха си такава стачка преди изпитите и след три седмици им увеличиха с 25% заплатите. Но румънците са единни. Тук само троловете са единни. А българските учители имат много по - малки заплати, ваканции и привилегии от румънците. Те и корупцията пооправиха, пътища построиха. Ние се чудим как да намалим заплатите на учителите и да държим децата от сутрин до вечер и през ваканцията в училище.
33
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Таксите ТРЯБВА да се върнат!
32
2
 
61
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
Учителите с по 25-30 деца в класната стая и се справят, разбира се тези, които са наистина учители, а има родители, които не могат да се справят с едно или две деца! Браво! И пак казвам...както има некадърни учители...има и некадърни родители. Учебния процес е ТРИСТРАНЕН!!! УЧИТЕЛ-УЧЕНИК-РОДИТЕЛ. Уви, напоследък се наблюдава масово учител-ученик...
31
2
 
49
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
Вместо да им връчите телефоните и таблетите, дайте им книги. Вместо да се кълчат и да снимат видеа в пропадналия тикток, да направят проучване по някоя образователна тема.Аман от родители, които не се интересуват от децата си. Учителят им бил виновен. Какво правят децата след училище, а? Забити пред компютрите да играят, забити в телефоните да тиктокват, по моловете с компанията. Сигурно учителите са виновни и за това! 👍🏻
30
4
 
40
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
До @Предложение.. Ами давай направо и децата да ги оставяте до 12 клас в училище и като станат на 18 години си ги взимате обратно. Може да ги посещавате от време на време, за да знаят кои са родителите им. Повярвай...никой не спечи от онлайн обучението. Учителите предпочитаха да са си в класните стаи, а не да им се увеличават диоптрите и на самите учители и на учениците. Ама не, сигурно учителите са разпространили ковида, за да им е гадно на родителите!
29
0
 
35
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
@Реалист го каза много правилно и точни! Обикновено коментарите са от точно такива родители, които не обръщат внимание на децата си. Защо ги правят, ако не им обръщат внимание после. Хвърлят ги в училище и чакат да им ги изгледат и изучат до 12 клас, ако е възможно. Защо децата Ви обикалят по моловете, пушат, пият бира, натискат се по детските площадки и използват мръсни вулгарни думи, които е гнусно да чуеш от възрастен, камо ли от дете. Защо не ги научите да четат книги, да ходят по музеи и пр
28
1
 
31
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
Нова учебна програма със сигурност трябва да има, да не бъде натоварваща. Английски език е най-добре да се изучава от 5 клас нагоре. Те не могат да четат и пишат на български, а тръгнали да изучават английски език. Аман от комплексирани родители... Съгласна съм, че има некадърни учители, но същото се отнася и за родителите... Както е споменато долу "Да си учител е мисия и призвание". Да си родител е като да свириш на музикален инструмент. Не е за всеки.
27
0
 
27
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
Определени индивиди мрънкат и обвиняват учителите, че не си вършат работата, не учат учениците, но трябва да разберат, че да ги хвърлил в училище и да чакаш учителите да бъдат и учители и родители...няма да стане. Едно време всеки ден след училище се проверяваше от родителите какво са писали децата им и какво са учили през деня, а не само събота и неделя, а сега някои родители не искат дори през уикенда да си направят труда да погледнат, а да не говорим за преговори и писане на задачи вкъщи.
26
3
 
20
 
! Отговори
Само мрънкат преди 9 месеца
Приятелка, която е учител е работила 30 години и взима 2200 лв някой лев повече или по-малко, зависи от месеца. Разбира се, тя е класен ръководител. Работното им време не е 6 часа. Когато възпитател/втори учител замества класния, от сутрин (7:15ч трябва да е вече в училището) до 18:00ч "определено" е 6ч работно време по думите на господина или госпожата поставила съответния коментар.
25
3
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
По-важно от всичко е да се плюе по учителите от такива некомпетентни лица, на които явно децата им са двойкаджии и трудно успяват да усвоят учебния материал или въобще не могат. Продължавайте хейтърчета, това го можете най-добре! ;)
24
3
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
И се изказват все такива родители, на които явно децата им са кое от кое по-зле. Ако някой си мисли, че им е лесно на учителите да работят с по 25 деца с различни навици, с различен характер или без никакъв такъв - нека да влезнат в обувките му за 5 работни дни и след това да обсъжда. Затова и им се дават повече отпуски - защото те не извършват тежък физически труд, но психически се натоварват много повече, от когото и да било. А това се отразява не след дълго и на физическото им здраве.
23
44
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На какво от горе,ковид дистанционно когато си поискат,по цял ден седят по моловете и пият пушат с тия лумпели ,които сами произвеждат.Имат 3-4 ваканции и работят 5-6 месеца в годината вземат 3000 заплата и 2000 пенсия ,а няма кой да работи в бърза помощ например .ВИЩЕ САМО МАТУРИТЕ ТЕ СА ДОСТА ПОКАЗАТЕЛНИ ,НА КАКВО НИВО СА НАШИТЕ УМНИ УЧЕНИЦИ.
22
51
 
19
 
! Отговори
Предложение.. преди 10 месеца
Аз предлагам даскалите направо да си стоят у тях и да им носят на място заплатите че да не се морят..и то двойни заплати да им дават!Защо изобщо да се разкарват до училището което и без това си бълва функционално неграмотна гмеж!
21
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да , истина е , че учителите получаваха постоянни увеличения на заплатите при управлението на Бойко. От тогава започна тази тенденция за повече пари за тях. 50% са плява, другите 50% са добри и много добри. Лошото е , че не се избират с конкурси, а само с връзки, само и единствено роднини, познати и протежета на директора и най-близкото му обкръжение. Както е навсякъде у нас. Защо се чудим.
20
4
 
21
 
! Отговори
Разделяй и владей! преди 10 месеца
Сега някои лаят против учителите, утре други ще лаят против сега лаешите. В крайна сметка всички ще сме зле
19
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До до ами - сега ще почнат едни да защитават точно това правене на пари от нищото и какви били находчиви и умни, а другите балллъци, ама тичкат при хирурга да им отреже апендикса или при зъболекаря, а не при другите тарикати като тях. На такива им пожелавам на самотен остров само с подобни на тях.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учениците са различни. За едни нещо може да е голям успех и напредък, а за други да е провал.
17
6
 
27
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
До 16 - а с ниски заплати как ще осигуриш качествени хора???? После детето ти като стане ***, полуолигУфрен кой ще ти е виновен. Отново учителите ли? Чуждите фирми дето работят в България, да не би да дават по 750 лв заплата. Много си "умен", честно. Сигурно имаш IQ поне 25. Аа и за протокола - не съм учител.