"С-ПРАВОчник" - интерактивна книга-игра за правата на човека у нас

Засегнати са достъп до образование, здравеопазване, работа и труд
31 окт 2023 13:00, Анисия Иванова
3

Младежи разработиха първата интерактивна книга-игра за правата на човека в България. Играта се казва "С-ПРАВОчник". Проектът вече е представен в няколко града в страната.

"Самата книга е обвързана с онлайн платформа, където младежите се прехвърлят от онлайн в офлайн среда и разбират повече за своите права. Основните права, които са засегнати в книгата, са достъпът до образование, здравеопазване, работа и труд, имаме и свобода от дискриминация, право на участие в обществени въпроси и дела. Всяко едно право е различен раздел от книгата. Идеята ни е да ги направим взаимно свързани, да може впоследствие, когато играем играта, да си представяме как би изглеждал един свят, без достъп на образование, но с право на работа и труд", коментира ръководителят на проекта Райчо Райчев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че в книгата има различни загадки, които децата трябва да отключат, за да достъпят онлайн съдържанието, а във всеки един казус са разделени на роли. "Има я любовта към книгата, но и любопитството към технологиите. Самата книга е разработена на различни комуникативни и социални теории за учене, като спомага за учене чрез преживяване", добави Райчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият "С-ПРАВОчник" е безплатен,  хората трябва само да пишат във Facebook страницата на Фондация "сМисъл".

"Идеята на играта е хем да се играе в клас, хем и в неформална среда. Темата, която много вълнува, е свободата от дискриминация", сподели ръководителят на проекта.

По думите му книгата е разработвана 8 месеца и са правени тестове, за да се провери дали работи. "Екипът е основно от млади хора, ангажирани основно с темата за гражданско образование. Планираме да има и втора част. Всички права са важни и трябва да ги отстояваме", каза Райчев.

На въпрос дали вижда полезни ефекти, той отговори, че младите хора много се забавляват, докато играят и успяват да погледнат на ситуациите от различен ъгъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Наще политици преди 5 месеца
ще поиграят ли малко на тая игра? Че така като гледам се поувлякоха малко по анти-човешкия мейстрийм, който е завладял сърцата и умовете на "световния елит".
2
0
 
3
 
! Отговори
Дама Спатка преди 5 месеца
Тоя на снимката с Даун ли е?!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кОказа? Че много сложно написано.