Вълчев: Образованието допринася за по-ниска раждаемост

Индустрии с висока добавена стойност ще задържат повече хора тук
4 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
87
Вълчев: Образованието допринася за по-ниска раждаемост
Снимка БГНЕС

“Колкото по-образовани са момичетата, толкова по-малко те раждат, виждаме и такава тенденция. Отвореният свят и образованието допринасят за по-бързата модернизация и по-ниската раждаемост. Положителната страна е, че търпим модели на модернизация” това заяви Красимир Вълчев, председател на парламентарната комисия по образование и наука и депутат от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Вълчев бе гост на организираната дискусия от Стратегическия институт за национални политики и идеи на тема “Образованието - ключово за решаването на демографските проблеми”.

Като важен проблем Красимир Вълчев определи нетната миграция. “За да обърнем тенденцията с външната миграция трябва да осигурим по-добри условия на индустриите, които реализират високи добавени стойности. Ако имаме индустриите с висока добавена стойност, то ще се задържат повече хора тук, ще реализират печалба и ще се замислят за това по-често да създават поколения”, коментира Красимир Вълчев.

“4% от българските деца не тръгват на училища. 7% от тръгналите не завършват четвърти клас, а 9% не завършват осми клас. Образованието е ключово, защото има отношение към неравенствата и бедността”, това заяви и Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Проф. Атанас Семов, конституционен съдия и бивш представител на партия РЗС, пък подчерта, че в учебниците не се споменава достатъчно много за конфликта между Израел и Палестина, нито за родните ни герои и призова образователният министър за реформи в тях. “В учебника за седми клас има седем реда за Бенковски, липсва и думата родина. Трябва да има радикално преработване на учебниците, поне по български език и литература, история и география и аз настоявам за това пред образователния министър”, категоричен е Семов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
6
 
! Отговори
До цент Михайлов преди 5 месеца
Еднополови бракове съвкупления не водят до забременяване. Обаче опитите продължават.
48
2
 
5
 
! Отговори
Звероукротител преди 5 месеца
В зоопарка и там не се чифтосват. Щото са под стрес. Залудяването на българския народ е в дъното на дъното.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 57 Е то на практика всеки е с някакво ВИШЕ вече. Даже с по 2-3. Та произведението на процент висшисти по качество на висшето си е константа.
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доколкото разбрах добрият костя копейкин щял да върне българите от чужбина, ще им дава пенсии без да работят и ще им направи по много деца.
45
3
 
5
 
! Отговори
Работоподаятел преди 5 месеца
Не е вярно . Нивото на висшето образование стигна нивото на убразувание. Убразувание на дъното . Куп . И пак раждаемост няма. А за тая работа не е необходим много акъл
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 52 ще гледаш сеир друг път. Няма вече безопасни места на тов Свят. Колко има дупнати с ножчета вече и в Германия и във Франция. А ти с твоя език ще си точно в някой арабски квартал при ножарите.
43
0
 
6
 
! Отговори
До Опит 47 преди 5 месеца
Случаят, който разказваш, не е единствен. Пропилях в БАН почти 10 години и напуснах макар че успях да защитя дисертация. Докато бях там станах свидетел как млад докторант, по време на обсъждане на статия на млада колежка, си изтърва нервите, извади лаптопа си и започна да показва там публикации на немски език, които опровергаваха щуротията, която няколкото самодоволни лели се опитваха да накарат авторката да напише. Онзи младеж се отказа от започнатата докторантура и напусна,възмутен от нивото.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 45 Прав си пич, но да добавя: "Та за да се върнат май трябва политиците, които ги гонят да си отидат" - първо неграмотните и про'с'ти родители, които гласуват за ЕС и НАТО.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това обяснява защо председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има 7 деца. Но неграмотните и фенове; гласуващи за ЕС, са по-про'с'ти и от нея.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мр. Грубер... този отдавна се изтърка и не става зан ищо.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ахаа, те затова искат да ни отърват от последното въоражение на армията, от индустрия, от електроцентрали. Ако успеят да ни върнат в каменната ера ще земем да се плодим като зайци.
38
1
 
14
 
! Отговори
Сл. Трифончук преди 5 месеца
Има нещо вярно,но само донякъде: не образованието изобщо,а определен тип образование има пряка връзка с ниската раждаемост.Когато хората са лишени от вяра и от надежда,те губят и любовта си.И тъй като ние,българите, сме народ с дълбоко вкоренено чувство за справедливост и отговорност пред бъдещите поколения, не желаем да ги обричаме на нещастие.В едно общество,в което до върха са се добрали недостойни хора,ценностите са преобърнати.Живей тук и сега(в кварталната кръчма),а след нас и потоп...
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за сметка на това тьпунгерите бачкотят и се множат като зайци, и с лекомислието и сервилността си към шефа необратимо обременяват децата си така че няма да се нещо различно. 'съдба'
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 40 Освен че са с по 100х годишна заплата, апартаментите си ги накупиха още преди 15 години. Ти защо мислиш се качиха цените на жилищата? Заради такива хора. Един от тези ергени има 7 жилища в София, плюс две в строеж. Без грам заем.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 100 хиляди не стига за апартамента е 700 хил.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Намалете образованието за да се дигне секса. Както е тръгнало без ора ще се закрият и ЕСПУ.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 37 не е такъв случаят. Става въпрос за инженери и програмисти с по над 100 хиляди лева чиста годишна заплата.
32
1
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 5 месеца
Не са се задомили, защото у нас по правило младите висшисти са с ниски заплати, не е възможно с тези доходи да се грижиш за семейство, освен ако не живееш при родителите си и те да продължават да те хрантутят. После са започнали промените и повечето хора от твоето поколение са останали без работа тъкмо когато вече са набирали сили в областта на професията си.Как да се жениш, когато си безработен или си се хванал на някаква мизерна позиция колкото да не загинеш от глад.После вече е станало късно
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ПЕНСИОНЕР/27/ - Как така, какво бил допринесъл този институт? Осигурил е работни местенца за децата и внуците на някои другари. Ходят на работа от време навреме под претекст, че през останалото време проучват научна книжнина и събират материали, но редовно си получават заплатите.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От приятели и колеги с висше образование, 25% останаха стари ергени.