Учителите влизат в системата, но не остават, трябва да поемат чужди дефицити

Парите за образование са недостатъчни, заяви д-р Юлиян Петров
3 яну 2024 09:03, Елка Василева
83

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв.

"Парите за образование са недостатъчни, образователната система е недофинансирана, учителите влизат в системата, но не остават, защото трябва да поемат дефицитите на своите колеги - социални работници, полицаи, пренатоварват се, особено младите", коментира представителят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че парите за образование трябва да бъдат 6% от БВП, а реално те са 3,9%. По думите му учителските заплати не са толкова високи, както се коментира.

"Трябва да се говори и за спецификата на учителската професия - учителят да усети подкрепа, за да достигне нужните резултати. Родителите да бъдат партньори, учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света", каза още д-р Юлиян Петров.

Представителят на КТ "Подкрепа" съобщи, че учителите до 34-годишна възраст са двойно по-малко от 60+, а средната възраст на преподавателите е 54-55 г.

Д-р Петров коментира пред Bulgaria ON AIR и ваканциите на учениците.

"Повече от 15 г. държавата се старае да покаже колко са големи ваканциите, но увеличава работното време. В обявените ваканции включва съботите и неделите и официалните празници. Само увеличението на учебното време не води до по-добри резултати", категоричен беше гостът.

Призивът му е за подобряване на дисциплината в училище и провеждане на политика за индикатори за качество.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 4 месеца
Ти си много изтърван, бе. По тая пробита логика на един футболист му се събират 7-8 часа игра на седмица, на един актьор - 10,12 часа, а ако си художник, може и с месеци да не работиш. Една работа се заплаша според значимостта й, а не според броя на работните часове. Но дори и за броя на часовете, сметката ти е толкова изкривена, че няма нищо общо с действителността.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До # 31 Повечето от тези учителски места са по чл .68 ал1 т.3 тоест са по заместване до завръщане на титуляра , който вероятно е излязъл в продължителна почивка. С други думи това не са реални свободни работни места.Останалите са за непедагогически персонал огняри ,охрана ,пазачи, домакини , счетоводители,касиери и други.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
34- Ало- я кажи след като си изброил всички облаги за учителите, защо вече никой не се завира в тая не вероятно високо заплатена система- отвори РУО- София, Варна, Пловдив, Бургас....
30
2
 
11
 
! Отговори
Родител ногодяй преди 4 месеца
Все повече се убеждавам че българина е мега,гига,хипер просто жуотно, възпитал наследника че всичко и всички да му длъжни, малкия *** няма желание за нищо освен наркотици и чалга, и накрая учителя виновен , просто българско Жуотно
29
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До # 26Ало ...я ми кажете в коя сфера може да се похвалят с 48-50 дни платен годишен отпуск само за лятото ? Кой друг може да се похвали със заплата на пълен работен ден не повече от 4,5 астрономически часа ,като в тези часове влизат и междучасията ? Колко почивни дни ви се събират около избори? Задуха малко вятър и хайде неучебен ден или online ,което си е пак почивка.В коя друга сфера могат да си го позволят? Истината е ,че прекалено много ви разглезиха последните десетина години.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 26 - Намаляха, за да готвят младото народонаселение, да не мисли за почивки. Родителите нилокнне ги пита. Ама и те са ми смешни - Не е седнал сшедън път с детето си вкъщи, ама видиш ли - ядосан, *** неговото дете няма ваканция. Тея си мислят, че училището е някаква детска площадка, където се забавляват дечицата.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"По времето на соца заплатите им бяха ниски ,но бяха истински учители строги и безкомпромисни" - Бяха нормалнинзаплатите и стигаха з априлипен живот, но по време на соца, а даже инпреди него, биейа. Дядо ми са го били с гегата за овце. Ималинстая по народнонпеене, а в нея имало носии и една гегаю през 3 реда се пресягсл даскала, да те бие. И слушали. И същуте тея хлра правиха заводи за компютри и гинрпоизвеждаха после ... А сегс ... Гей паради :D
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
23- Я отвори РУО- София, Варна, Пловдив, Бургас- виждате ли колко много учители се търсят, високи казвате заплатите- а те са толкова високи, че никой не иска да влиза в системата.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков също се мъчеше ... Ама оплесла нещата ощемповече в образованието.
24
10
 
7
 
! Отговори
Валя Яхниева преди 4 месеца
Факт е ,че от доста години насам учителите нехаят станаха мързеливи ден да мине друг да дойде . Единственото за тях е кога и с колко е поредното увеличение на заплатите им. По времето на соца заплатите им бяха ниски ,но бяха истински учители строги и безкомпромисни .Днес са бърсалка за обувки на разглезени отрочета и компенсирани родители. При ниско заплащане учителите си вършеха работата работеха ,дори и събота. Днес за нищо не стават по неграмотни са и от децата , които уж учат.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ключът на "учителския проблем"; Добра селекция на входа на професията и задържане на добрите учители в последствие, включително и с много добри заплати. Некадърника, както и да го стимулираш, както и да го квалифицираш и преквалифицираш - той си остава некадърник. А за учител, трябват не само знания, а и истински талант.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде ги видяхте високите заплати?! Та в Кауфланд и Лидл касиерите взимат същата заплата даже и повече, които даже нямат и образование. А колкото до дългите ваканции, които вече ги няма - родителите много протестираха предишни години и съответно намалиха ваканциите. Едно време коледната беше отпреди 20 декември до 8-10 януари! Сега е 1 седмица само. Родителите не искат да се занимават с децата си и им е по-добре с къси ваканции. Вече няма и баби и дядовци да ги гледат поради късното пенсиониране.
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 19, само си представи какво ще се случи с такава система :) Ако заплата на учителя зависи от постиженията... децата, които се справят по-трудно ще бъдат подложени на психически тормоз от същия този учител. В един момент ще имаме деца напуснали училищата си и неможещи да си намерят място в друго. Системата трябва да се премахне в този ѝ вид и да се изгради напълно нова без право на учителите да прилагат остарелите си методи. Текущо цялата система е прогнила! Включително учителите!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До #########И откъде ще ги вземеш тия "новите". Щото те ще се редят на опашка за заплати от 1000 лева, нали? Май училището ти е било наистина в дефицит.
19
8
 
9
 
! Отговори
######### преди 4 месеца
Има един единствен начин образованието да изплува от дъното и това е връщането на учителските заплати на нивата от преди 10,15 години . Обвързване на заплатите им с крайните им резултати по строги критерии ,за да се вижда кой как и колко работи. Да се спре писането масово на фалшиви високи оценки ,за да изглежда отстрани ,че всичко е наред. Да се въведе оценка за дисциплина и повтаряне на класа . Всички учители,които не се представят добре на НВО да бъдат уволнявани и заменяни с нови.
18
7
 
18
 
! Отговори
циник преди 4 месеца
Защо винаги се пишат брутните заплати? Реално един обикновен учител получава около 1500 лева чисто, срамно е да се завижда на тази заплата на човек с висше образование и отговарящ за човешки живот! Да питам и аз защо не се възмущавате на 1600 лева заплата на чистачка в София? Комунизма толкова ви е изкривил мозъците, че даже не се осъзнавате колко сте зле!
17
3
 
10
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Примери от софийско даскало - на съвета нова даскалица пита, що не може да пише отсъствия на избяали от час, ми не можело. Пита - ако ги блъсне мпс или нещо друго стане - колежке, пепел ви на езика. Съответно тя вече си измяуква материала и не и пука, кой кво вденАл. Вика - заплатката нали тече...
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се измисли система да обвържат заплатите на учителите с постиженията . От моя опит с 2те ми деца , някои учители трябва да взимат двойно , други трябва въобще да не се занимават с тази професия . Не е редно резултатите на децата според ПИЗА да са последни е Европа но учителите да не поемат никаква отговорност за това ! Не рядко срещам учители които разчитат изцяло на нас родителите да се научи материала.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 16, ето един, който не разбира НИЩО от образование! Заради такива като теб вече говорим за образУвание!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 15, хайде малко по-сериозно, а? Преди никой никога не псуваше и не се лигавеше, нали? Чак толкова ли са ви нежни децата, че чак треперят? Да не трепереха от студ? И колко сте възвишени... танци в мола... Никой не се съобразява с вас. Добре, че другите са лоши, та вие да сте добри. Вие сериозно ли очаквате обществото да се развива положително, ако се изживявате на съдник и сочите с пръст другите? Ами като сте толкова специални вземете си такси и живейте изолирано. Честно повръща ми се