Учителите влизат в системата, но не остават, трябва да поемат чужди дефицити

Парите за образование са недостатъчни, заяви д-р Юлиян Петров
3 яну 2024 09:03, Елка Василева
83

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв.

"Парите за образование са недостатъчни, образователната система е недофинансирана, учителите влизат в системата, но не остават, защото трябва да поемат дефицитите на своите колеги - социални работници, полицаи, пренатоварват се, особено младите", коментира представителят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че парите за образование трябва да бъдат 6% от БВП, а реално те са 3,9%. По думите му учителските заплати не са толкова високи, както се коментира.

"Трябва да се говори и за спецификата на учителската професия - учителят да усети подкрепа, за да достигне нужните резултати. Родителите да бъдат партньори, учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света", каза още д-р Юлиян Петров.

Представителят на КТ "Подкрепа" съобщи, че учителите до 34-годишна възраст са двойно по-малко от 60+, а средната възраст на преподавателите е 54-55 г.

Д-р Петров коментира пред Bulgaria ON AIR и ваканциите на учениците.

"Повече от 15 г. държавата се старае да покаже колко са големи ваканциите, но увеличава работното време. В обявените ваканции включва съботите и неделите и официалните празници. Само увеличението на учебното време не води до по-добри резултати", категоричен беше гостът.

Призивът му е за подобряване на дисциплината в училище и провеждане на политика за индикатори за качество.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
УЧИЛИЩЕТО, УЧИЛИЩЕТО- А РОДИТЕЛИТЕ- ВИЕ СЕДНАХТЕ ЛИ ДА ГОВОРИТЕ С ДЕЦАТА СИ, ДА ГИ ЧУЕТЕ, ДА ГИ УСЕТИТЕ, ДА РАЗБЕРЕТЕ КЪДЕ ДЕТЕТО ВИ ИЗОСТАВА И КАК ДА НАВАКСА ТОВА ИЗОСТАВАНЕ- БАБИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ, ТЕ СИ ТРЪГВАТ ОТ УЧИЛИЩАТА- КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ СЛЕД ТЯХ, А ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ ИЗТЪРПИ ПРОДУКТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ СЕМЕЙСТВА- ХОРА ГЛЕДАЙТЕ СИ ДЕЦАТА- ПОМАГАЙТЕ ИМ И ГИ ПОДКРЕПЯЙТЕ!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще споделя преживяното от мен- аз и момичетата/внучките ми/ на спирката след като са играли народни танци в мола а после игри по различни кътове- та уморени и бъбриви- в един момент при нас идват момчета около 15 г които си подвикват псуват и смеят твърде странно към тях се присъединиха и още- подобно на тях неадекватни- нито за момент не се съобразиха с нас че има 6/8 г деца прегърнах треперещите си деца и влязохме в дошлия автобус- в това ли ще се превърнат моите момичета-ХОРА ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ
11
7
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Има нещо гнило в българското училище и системата за образование! Това с увеличаване на парите на учителите да се мисли ,че ще се уредят нещата ,е меко казано наивност..или просто е лицемерие ,или пък още по-лошо ,че "не си в час " с образователната система у нас.Аз нямам представа как да се решат нещата в училището и образователната система у нас,но не е главният фактор "малкото заплащане" .Аз има малко наблюдения към тез които постъпват за учители...еми те 20-25 % от тях едва ли знаят таблицатА
10
1
 
8
 
! Отговори
Туземец преди 4 месеца
Ако знаете ,каква *** са в университетите.
9
16
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 месеца
Учителите днес са най-големите *** в обществото - пият, пушат, нямат елементарно възпитание и каква изненада - децата ни са последни в Европа по практически умения нужни за реалния живот. И всяка година искат по-големи заплати без абсолютно нищо в образованието на децата да е подобрено. Децата масово бягат от училище заради учителите, които не могат да задържат интереса на малките в час.
8
6
 
7
 
! Отговори
Внимание ! преди 4 месеца
Хората с купени дипломи са вече на работа !!!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така де, дайте по-високи заплати на прозводителите на *** мотници.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най- големият проблем на на нашето училище са методистките.Сталинизмът продължава в училище.Затова е цялата скапания.Остават лошите за парите там, а качествените с призвание са отстранявани.Срам ме е от бг училището , науката и образованието.Най- лошият пример за образователна простотия е ВТУ и медодистките там.Ужас.
5
11
 
15
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Училището вече НЕ Е врата към света! И това е големият проблем, че не го разбират тези от МОН! Проблемът е, че светът се развива. Училището - НЕ! За това децата не искат да ходят на училище и не им е интересно! Познавам британската система и там децата плачат когато трябва да излязат във ваканция. Училището Е място за забавление! Ученето не трябва да бъде скучно! Както и работата ни НЕ е скучна! Подобни остатъчни от комунизма трябва да се разкарат от образованието! Иначе нищо няма да се промени!
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То пък едни учители ...
3
21
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 4 месеца
Обществена тайна е ,че не достигат учители по математика. Истината е ,че програмистките фирми прикокват добрите учители по математика и информатика за им работят при тях като им дават четворни и петорни заплати на учителските. И така няма кой да ни учи децата. За да се оправи България трябва да се изземат парите на програмистките фирми за да не мамят учителите с пари и така поне ще останат в образованието.
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко Борисов вдигаше всяка година заплатите на учителите. А цените изобщо не мърдаха - порция кюфтета с гарнитура беше 2.50. Обаче тогава нямахме въздушен Шенген. А сега имаме въздушен Шенген, честито!
1
5
 
28
 
! Отговори
Dodo преди 4 месеца
Докато има Делегиран бюджет и на учениците се гледа като ходещи портмонета нивото на образованието и поведението ще са рано на Слаб 2. Не е само до учителските заплати.