Галин Цоков: Ботев е не само поет и революционер, но и просветител

Учителството е било в кръвта му
6 яну 2024 19:00, Стела Стоянова
103
Галин Цоков: Ботев е не само поет и революционер, но и просветител
Снимка БГНЕС, архив

Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той е просветител и един от иновативните учители на своето време. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на честванията по случай 176 години от раждането на великия българин в Калофер. По-рано през деня той поднесе цветя и пред Даскал Ботевата къща в Карлово.

“Учителството е било в кръвта на Ботев. Историографи казват, че се е родил в една от стаите на калоферското училище и буквално пъпът му е бил хвърлен в него”, каза министър Цоков. Той подчерта и ролята на баща му в неговото израстване - просвещенецът и учител Ботьо Петков. “Още на 18 години Ботев започва да преподава в украинското село Задунаевка и ярката следа, която остава в съзнанието на местните хора, е жива и до днес”, допълни проф. Цоков. По думите му днес улицата, на която е живял, местното училище и дори футболният отбор в селото носят името на Христо Ботев.

“Ботев е въвеждал иновативното обучение в българското училище. За него то е било светиня, която трябва да бъде свободна и автономна”, каза още Галин Цоков. Според него Ботев е приемал учителството като мисия, а учителят трябва да бъде едновременно иновативен и мотивиращ. Той цитира и думите на поета Георги Марков, че за разлика на другите народи, чиято история се е писала от щикове, то историята на България се писала от учители.

“Днес сме длъжни да подкрепим 28-годишни учители, които да се превърнат в съвременните образователни лидери на България. За да се продължи делото на Ботев. За да живее България”, завърши проф. Цоков.

На тържествата присъства и министърът на културата Кръстю Кръстев, кметовете на Карлово и Калофер д-р Емил Кабаиванов и Драгомир Боев, народни представители и др.

Сутринта министър Цоков присъства и на тържествената церемония в Карлово по случай Богоявление и ритуала по хвърляне на кръста във водите на Стара река. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Ха преди 4 месеца
Помаците мразят Ботев и не му харесват поезията.
82
0
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 4 месеца
Богатите са давали пари за освобождението. Ботев също за кораба Радецки.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Христо Ботев го убиват турците. Васил Левски го убиват турците... ама българите мразят Русия и ходят на ол-инклузив в Тюркие!
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много си умен Цоко. Сигурно мислищ че чорбажиите дето си хортуват с беювете ще дигнат въстание срещу себе си и ще дарят жълтиците на бедните, че искат да са свободни и да не им работат без пари.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Турските кланета в Гърция имат много свидетели самите турци, избягали роби а има и заповеди на пашите черно на бело да се колят сички деца под 3 г. и момчета над 12 г. както и сички мъже и жени над 40 г.
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 8279 изчезвай от коментарите. Ботев не е сам в делото. Освен това баща му е даскал и основател на училище. Такова, в което ти не си стъпвал.))) На кой е бил даскал, като при освобождението 98% от населението е било неграмотно.В цифрата влизат гърци и турци и затова не е 100%
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
79 изчезвай от коментарите. Ботев не е сам в делото. Освен това баща му е даскал и основател на училище. Такова, в което ти не си стъпвал.
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми цитирате ботева поезия, ами по-добре кажете майноле, кви успехи има Ристо, още Ботева на фронта революционий, революционии още възстанически?Тоз който подлъга момци, млади момци още юноши на заколение байноле, уж бойно ле. А то оказа се смърт, позорна, позорана още излишна. Нехранимайко си беше Ристу и и таков си манйоле загина.Загина, от куршум четнически, от ръка четническа обречена и тя на излишна смърт.
75
1
 
0
 
! Отговори
Кое не е ясно? преди 4 месеца
Със съдействието на Григорович, вече ръководител на катедрата по славянски филологии, Ботев дори се записва като волнослушател в Историко-филологическия факултет на Императорския новорусийски университет.[12]През 1866 година Христо Ботев е назначен за учител в Задунаево, българско село в руската част на Южна Бесарабия, където пристига през септември.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
75 отговорих ти. Няма "сега". Няма "ако". Яшкият мирен договор е договор между Русия и Османската империя, подписан в Яш на 29 декември 1791 г., след завършване на Руско-турската война от 1787 1792 година. Яш по онова време е столица на васалното от Турция Княжество Молдова . През 1774г на земята получена в резултат на яшкият мир е основан град Одеса от Екатерина Велика.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
74 те не само се докладват. Паметника на Ботев бе залян от укропитеците в Одеса.
72
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 72Ти не ми отговори, ако Ботев беше учител във Варшава и Тбилиси пак ли ще трябва да пише, че е бил учител в руски градове.
71
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Защо не го изучават в училище? Нали е русофил? Тези произволи с враговете на САЩ трябва да се докладват .
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 71Виж в Гърция колко гърци са исклани и не от помаци черкези а аот турци.)))Според кой, гърците ли?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
68 Няма "сега". Ще се придържаш към историческата истина и фактите, а не към ревизии. Ботев получава образование от Русия. Това е факт. Чети! Още от 1857 година Ботьо Петков се опитва да изпрати сина си да учи в Русия с помощта на Найден Геров, негов познат от Одеса, който е станал известен просветен деец и руски вицеконсул в Пловдив. Това се осъществява едва през есента на 1863 година, когато Христо Ботев получава стипендия от руското правителство и заминава през Пловдив и Цариград за Одеса
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Виж в Гърция колко гърци са исклани и не от помаци черкези а аот турци.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Селото е било българско, на българи-колонисти.
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 63Сега не само се изтипосва в статия "украинско село" )))Що бе селото сега да не е в Русия? Ако Ботев беше учил във Варшава или Тбилиси пак ли трябваше да пише в Русия.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 66гори, но при Батак не са успели май и знаеш какво става)))При Батак клането не е от турците, а от башибозука зъставен предимно от пом аци. Когато идва войската всичко е свършено и,, въстанието" и клането. Впоследствие турците затварят, осъждат и заточават в Анадола предводителите на башибозука.Това е истината.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знаех че османлиите са имали нпо-та и са деляли албанци турци и кюрди на "армии" по етнически състав, а пък Ботев хич не е писал хладък гроб че ще му бъде почивка и си е гледал шансовете, защото си е траел да гледа как американец пардон турчин беснее над бащино му огнище. Ние за това сме учили за Ботев - да не бъдем като него, а да бъдем рая покорна на атлантическия халифат...