Диян Стаматов пред Dnes.bg: Родителите гледат на 15 извинени отсъствия като на ваканция

Това съдава конфронтация между директори и родители
Обновена: 6 фев 2024 18:25 | 6 фев 2024 17:45, Стела Стоянова
46
Диян Стаматов пред Dnes.bg: Родителите гледат на 15 извинени отсъствия като на ваканция
Снимка БГНЕС, архив

МОН предложи прамени в начина на извиняване на отсъствията, който обаче създаде конфликт между родители и учители. Какъв е той и как може да се избегне, Dnes.bg попита директора на 119-то СУ Диян Стаматов.

-    МОН предложи 15 дни отсъствия, извинени от родителите, като компенсация за медицинските бележки. Как гледат директорите на това?

Това е повод за конфронтация между директори и родители. На практика по този начин се решава един здравен проблем, към който училището няма отношение. За значителна част от родителите това е една допълнителна ваканция.

МОН в желанието си да либерализира един чисто здравен казус, с безсилието на родната здравна система, вкарва идея, която предвещава нови образователни недостатъци.

Много симпатичното предложение, каквото е 15 дни отсъствия, без никакви условия, биха довели до нови усложнения в училищата.

С това предложение държавата прехвърля в ръцете на родителите редица отговорности, които до сега бяха споделени с училището. Ако това се направи, трябва да бъде регламентирано в кои ситуации се извиняват отсъствия, и те да бъдат разделени примерно по равно за първия и втория срок, освен ако в семейството не е възникнала необичайна ситуация.

-    Ако не се случи това, е възможно извиняване на отсъствия с амбулаторни листове...

Това не бива да се случва, но казусът е здравен. Не би трябвало информация за здравното състояние на децата да бъде качвана електронно, така че достъп да имат всички. Това обаче би трябвало да бъде решение на здравните власти и да не се прехвърля като решение на директорите и на МОН. Решението за това трябва да бъде на здравното министерство, не по симпатичен начин да се решават проблеми, които не са образователни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Я, сус бе! Тия деца, да не са ваши, а г-н директорчо? Нашите деца не са бройки, които да осигуряват вашата пенсия! А съм казал: образованието, незадължително! Ние, решаваме, дал ша ги пуснем или нема ги пуснем. 60% от вас, при незадължително образование ги пращаме с мотиката на село. Децата са си наши, не са собственост на държавата! Де се казва, такива кат вас, детеядци, ни карат да съжаляваме, що сме направили децата! 15 дена е идеално. И без тва, 7 часа всеки ден са на даскало!
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се разреши на учителите да бият учениците. Не слуша в час, разваля дисциплината и пречи на учителя - като му треснеш един та сопппола осем пъти да му се завие около шията
19
9
 
8
 
! Отговори
до Рендету преди 3 месеца
Баце карай си пенсията спокойно не се напрегай много това време свърши отдавна и НИКОГА няма да се върне и НИКОЙ не се сеща за добро от него ,сега е 2024 година не е преди 40 години едно време имаше телефон на шайба явно ти си още на такъв телефон
18
8
 
13
 
! Отговори
Рендету преди 3 месеца
При лошия Соц. у всяко Школо си имаше Лекарски и Зъболекарски кабинет, всеки ученик си имаше здравна книжка, в която се описваха заболяванията и лечението му, задължителните ваксинации. Днес, всичко е Пари, Пари и отново Пари... Нацията ни не просто се топи като "Сладолед в Пустиня", ние буквално изчезваме като такава и въпреки това, "демократичната" ни Държава като Мащеха продължава да следва курса на самоунищажение!!!!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само тая пионка на ГЕРБ и дебелобойко ли е училищен директор, че само неговото мнение се чува и слуша?! Толкова ли няма други директори на училища.
16
2
 
14
 
! Отговори
Този има ли деца? преди 3 месеца
Кой родител ще напише бележка за извинение на отсъствията ако детето няма причина?В крайна сметка когато ни е изгодно обясняваме как било в САЩ в страните в Европа а сега не казваме че в много от страните ТОВА Е ПРАКТИКА и даже не става САМО ЗА 15ДНИ!При 40седмици обучение за Учебна година да изкараш че 3седмици са проблем и да противопоставящ родители на учители и директори си е чиста проба МАНИПУЛАЦИЯ!Ей Отворко СКРИЙ се!НЕ МОЖЕ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ ДА СЕ ИЗКАЗВАШ КАТО КРАЙНА ИНСТАНЦИЯ!Кротни се!
15
6
 
3
 
! Отговори
Gorskio преди 3 месеца
Ако искам да заведа щерката на ски по кое време, когато има сняг да го направя, че не се сещам кога е зимната ваканция? Дбили сър!
14
1
 
11
 
! Отговори
Asd преди 3 месеца
Хората се покъсаха да взимат бележки от лекари и да ходят по почивки.
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днешните ученици са БУКЛуци! Пушат из тролеите и автобусите! Обиждат хората! Бутат се! Носят ножове и боксове железни! Ужас! Никакво възпитание нямат! Родителите са абдикирали от възпитателният им процес. На другото отгоре отвръщат на учител. Едно време при Тодор Живков да отвърнеш на учител беше немислимо, защото после хем ще ядеш бой от учителя и директора, хем ще бъдеш постриган 0 номер и изпратен в ТВУ и там пак ще ядеш бой! А сега-ужас!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДЕЯН СТАМАТОВ Е НЕКАДЪРЕН.
11
2
 
15
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
Според ГЕРБ ученикът трябва да стои по цял ден в училището а родителят само да плаща за всички допълнителни услуги предоставени от близки до директора фирми.
10
3
 
3
 
! Отговори
Родител 3 преди 3 месеца
А защо не?!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЧАКАМЕ НАЦИСТКИТЕ КОМЕНТАРИ НА ВЪЗПИТАНИТЕ С БОЙ И СЕКСУАЛНО МАЛТРЕТИРАНЕ МУТРИ... ДА ОБЯСНЯВАТ КАК НАСИЛИЕТО Е ПЕДАГОГИЧЕТИ ПОХВАТ.
8
0
 
5
 
! Отговори
ЗА 6 преди 3 месеца
До АнонименНЕ, ТИ НЯМАШ ОБРАЗОВАНИЕ ЗАЩОТО СА ТЕ ОБРАЗОВАЛИ С БОЙ И СЕКСУАЛНО МАЛТРЕТИРАНЕ ЗАТОВА СИ ОТ ИЗОСТАНАЛИТЕ И ДИКТАТОРСКИТЕ НАЦИСТИ.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам тия за какви отсъствия говорят сега учениците са ваканция 24/7/365 в телефона пише всичко което ги интересува а роботите скоро и задачите ще им решават и ще им развиват темите по литература.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАЩО УЧИЛИЩЕТО НА КОЕТО СТАМАТОВ Е НЕСМЕНЯЕМ ДИРЕКТОР Е ЕДНО ОТ СЛАБИТЕ УЧИЛИЩА?
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЗА 1. Личи ти че нямаш образование понеже си от модерните демократични.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
15 години герб вменяваха чувство за вина и непълноценност на родителите
3
7
 
8
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
За ГЕРб учениците са ценен източник на пари трябва да стоят в училище по цял ден задължително.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРАВИ СА РОДИТЕЛИТЕ, ДЕЯН СТАМАТОВ ПРЕВЪРНА УЧЕНИЦИТЕ В КРЕПОСТНИЦИ А УЧИЛИЩЕТО ВЪВ РОБОВЛАДЕЛСКИ ЛАГЕР.