Бизнесът иска 15 000 студенти по-малко

Част от тях се реализират на места за хора със средно образование
7 фев 2024 13:42, Стела Стоянова
55
Бизнесът иска 15 000 студенти по-малко
Снимка БГНЕС, архив

За поне 15 000 по-малко студенти догодина настояват в своя позиция от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според тях свободните места по държавна поръчка трябва да са около 27 000, като следва да има увеличение при инженерно-техническите специалности, от които икономиката ни изпитва огромна нужда.

Оттам припомнят, че за учебната 2023/24 държавният-план прием в университетите бе за 42 000 студенти, от които 36 000 след средно образование. В същото време броят на завършващите средно образование е също около 36 000 души. Вместо за всеки завършил средно образование да има място в университет, броят на откритите места за студенти да е до не повече от 50% от общия брой завършващи, смятат принципно от АИКБ. Според тях това ще даде възможност за по-голяма конкуренция сред кандидат-студентите и подобряване на тяхното качество, а оттам и изграждане на подходящи специалисти, които бързо да преминат прехода от образование към заетост. Ако към бройките в държавна поръчка се добавят около 26 000 места, обявени в частните университети, както и още около 8 000 места за платено обучение в държавните висши училища, това означава, че местата за кандидат-студенти годишно завършващи средно образование са над 50 000, въпреки че завършващите средно образование всяка година намаляват, а около 16% заминават в чужбина, посочват работодателите.

Бизнесът настоява и за по-добро обвързване на план-приема с потребностите на икономиката. Оттам посочват, че в момента системата на висшето образование у нас "произвежда" редица кадри с квалификация, която не е търсена от пазара на труда и "свръх квалифицираните" кадри с висше образование работят на работни места, които изискват по-ниски образователни и квалификационни изисквания или се вливат в редиците на безработните, което води до загуба на човешки ресурс. "Делът на завършилите, които се реализират на позиция, за която се изисква висше образование, се увеличи от 47% през 2015 г. до 59.4% през 2023 г. Тези положителни промени се дължат най-вече на увеличение на държавния план-прием за технически специалности, благодарение на последователната политика на АИКБ в тази насока, както и на промени в подзаконовата уредба, които предоставиха повече средства за издръжка на студентите в това направление, възможности за повече стипендии, включването им в списъка на защитените специалности и др.", посочват от АИКБ, отбелязвайки, че все още над 40% от завършващите висше образование се реализират на места, изискващи средно или по-ниско образование. За някои направления на практика реализацията по специалността и на работно място, изискващо висше образование, е толкова ниска, че не оправдава по никакъв начин завишения план прием - например в туризма реализацията по специалността е едва 25%, в икономиката - 44% и други, пише "Сега".

Това положение е логично предвид разпределението на броя студенти по области на висше образование, казват работодателите. Най-многобройната група студенти, обучаваща се в "Социални, стопански и правни науки", се реализира на места, изискващи средно образование. По същия начин стои въпросът и с нивото на безработица сред същата група, казват оттам. Ако добавим и студентите от частните университети, то броят на учащите в областта на "Социални, стопански и правни науки" ще достигне 70 000 лица. Утвърденият прием за студенти в държавните висши училища е най-голям именно в направления от област "Социални, стопански и правни науки", който заема 34-35% от утвърдения и 35-36% от реализирания прием по професионални направления от всички области на висшето образование. Съответно най-масовите направления в национален мащаб са икономика, педагогика, медицина, администрация и управление, педагогика на обучението, комуникационна и компютърна техника, информатика и право. В тези осем направления се обучават над 50% от настоящи студенти, затова е необходима единна държавна политика във връзка с приема и реализацията на завършилите висше образование, за да се постигне реално обвързване на обучението с националните потребности на пазара на труда и за повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висшето образование, смятат работодателите.

Местата за студенти по психология, право и обществени комуникации и информационни науки например да са едва по 80 във всяко от тези направления (което е поне 2-3 пъти по-малко от сегашните бройки), по социология, философия и религия и теология - по 60 (също 2-3 пъти по-малко), по туризъм - 100 бройки (3 пъти намаление), а по икономика - 900 (при над 3000 в момента), предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал. За сметка на това пък местата за математици да са 400 (т.е. близо два пъти повече), за информатици и общи инженери - по 2000 бройки, за машинни инженери и учещи електротехника и електроника - по 1500 бройки, за следващи комуникационна и компютърна техника - 2600, за медици - 1000, транспорт - 1200 и т.н.

Оттам изразяват притеснение и от факта, че степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична. "Извършените още през 2018 г. промени в закона за висшето образование и предприетите действия от МОН за подпомагане на практическите стажове и кариерното ориентиране на студентите не са достатъчно ефективни. Все още липсва широкомащабна кампания за популяризиране на възможността студентите да сключват договор с работодателите срещу поемане на разходите за обучението им изцяло от държавата", казват от бизнеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Асоциацията на българските студенти искат печалбите на АИКБ да се намалят 50% ,да се намалят депутатите до 100бр ,да се намалят министерствата с 50% ,областните администрации -закрити на 100%, агенциите с 80%, заплатите на министри,депутати ,кметове ,служители в агенции и подобни- до 2 минимални заплати ,помощ за украинците-0лв!С тези мерки заплатите в частния сектор ще се вдигнат средно с 300% и ще има хиляди раб.места ,вместо емигранти!!!АИКБ- нагли и алчни тарикати!!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Офф ,да се омитаТ преди 2 месеца
АИКБ е частно сдружение ,което иска да си намери евтини роби ,но няма как да му се получи.Кожодерите от АИКБ да си търсят балъци другаде.Защо не си направят ПУЦове ,които сами да си финансират?Вижте само какви дърти номенклатури са се наредили в УС на тази вмирисана на мухъл организация.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Военния министър да ги взема в казармата
42
2
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Бизнесът да духа супата. Младите да се образоват и беш на вън. На тиквениците да им работят синчетата и щерките,те и без това са ***, нищо,че са завършили нещо си.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
36000 завършвали средно образование от 50-55 хиляди, които са на възраст за завършване на средното образование. Останалите 14-19 хиляди какви ли са ....
40
0
 
16
 
! Отговори
Asassin преди 2 месеца
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), са нагли и безкруполни...те дори имаха предложение, учениците от последните класове /10-12/, да нямат лятна ваканция, а да им работят...и жените да не раждат много, тъй като не могат да се реализират на пазара на труда...Типично робовладелско мислене, с получени пари от тъмни сделки се опитват да определят правила на играта..А не мислят, че и те могат в един момент да се окожат на улицата..
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Студентите искат 15000 български работодателя по малко и нови западни такива!
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да намалят държавната поръчка, който иска да учи щото не му се работи да си плаща.
37
2
 
10
 
! Отговори
бизнеса е преди 2 месеца
капиталистически , да не се меши на МОН . Като щат да си внасят тайланци и виетнамци . Хората що да седят без дипломи щото се реализирали за средно образование . За левче боса пурата си къса . хахаха . да закриват спортни паралелки , спортни училища . губене на време . няма тука спорт . рушвети каптагон и тестостерон , черно тото
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бизнеса иска да цоцка държавни субсидии с които да взима бентлита и имоти, не да плаща заплата на квалифициран персонал.
35
0
 
27
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 2 месеца
Защо "бизнеса" разглежда хората като работници, те могат също да станат бизнесмени?
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Червените крадци-бичмета в лицето на Васил Велев и Сие робовладелци искали неграмотни роби бухащи за жълти стотинки,драги ми смехуркивци вземайте си парите и "бизнеса" и се изнасяйте към Судан,Еритрея Сомалия и прочие цветущи демокрации,където ще можете да дерете и по десет кожи за тоя който kлати дърветата!
33
0
 
4
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 2 месеца
Шом бизнесо така е рекъл... голям ресурс се оказа това човечеството!!!
32
3
 
23
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Циници , безсрамници , брутални крадци и робовладелци . Турците по времето на турското робство не са били толкова жестоки към края на турското робство , колкото българските чорбаджии, които не са се отличавали от сегашните наречени бизнесмени . Тези бизнесмени искат българите от български произход да са необразовани , неграмотни, роби и задоволяващи техните сексуални удоволствия. Това е пълно унижение за българите от български произход .
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо бизнеса реши че въпросните лица ще работят за "него" в България?
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индустриалния капитал и сдружението му е добре да има институция която да им обясни отговорностите по отношение на кариерното добруване на цели сегменти от висшисти и най вече в структуроопррделящи отрасли. И когато се справят с тази задача, едва тогава би имало логика да определят колко и какви специалисти да са държавен приоритет.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 33, а може тогава бг бизнесът да поиска и другите страни да затворят университетите си? Или пък да поискат държавата да забрани на хората да я напускат. Да изградим високи стени и да се стреля на месо? О, чакайте това сме го виждали :)
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Студентите да не са наемни работници - туй са Бизнесмени :)))
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаиш ли ква книга имам - Книга на Бизнесмена :)))
26
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мой приятел завърши Техническия университет в София с отличен успех, не излизаше по дискотеки, не харчеше и пилееше за алкохол, цигари и ***, смееха му се колегите, подиграваха му се, че е задръстен, ама той блъскаше, защото знае какво е немотия, идваше от бедно семейство, накрая заради успеха специализира авиоинженерство в Германия и стана много добър авиоинженер, предложиха му работа на летището в Щутгард, поправя , проверява и конструира самолети. Луди пари взима.

Спонсорирани публикации