Над 90% от младите учители у нас до 3 години напускат професията

Образованието е само в предизборните кампании, няма воля за реформа
26 апр 2024 21:00, Анисия Иванова
75
Над 90% от младите учители у нас до 3 години напускат професията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата, много бързо се отказват от професията. Но изглежда липсва политическа воля за така нужната образователна реформа, това коментира Люба Йорданова, "Заедно в час", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

В България темата за образованието се превръща в приоритет само в предизборните кампании, тъй като звучи добре пред избирателите, но никога не се представя истински план за реформа и как младите ще излизат подготвени за света, каза Йорданова. Проблемът с образованието е, че промените в сферата изискват усилия и време, а от тях няма пряк политически дивидент и може даже да навреди на имиджа на партиите или формациите, предприели тази реформа.

Важно е в образованието да не се подхожда с промени „на парче“, тъй като всяка част в сектора е тясно обвързана с друга. Трябва да се започне от университетското образование на учителите и директорите, тъй като то е изключително остаряло. След това има нужда от продължаваща квалификация с обучения и след като са започнали работа. И не на последно място трябва да се преформулират инструментите, с които учителите работят като: учебни планове, съдържани и методи на преподаване.

Функционалната неграмотност е сериозен проблем, тъй като след резултатите от PISA се оказа, че около половината от подрастващите в страната, направили теста са функционално неграмотни, което означава, че при прочитане на даден текст няма да успеят да разберат смисъла му. Гостът обясни, че ако целим да променим това трябва да започнем като отговорим на въпроса – какви искаме да са учениците, след като излязат от училите и какви ценности искаме да имат.

"Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Педагогиката е на второ място сред професионалните направленията. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. През 2021 г. излезе изследване на Световната банка, което показа, че в България над 90% от новите учители до 3 години напускат професията. Причините са разнообразни. Това, което сме видели в опита си, е, че когато младите учители нямат подкрепа в началото на кариерата си и нямат опитни колеги, които да ги подкрепят и да са техни наставници, това ги обезкуражава.“

При подбора на директори и на младите учители трябва да се анализира и тяхната мотивация да работят.

Компаниите имат нужда от хора, притежаващи уменията, нужни в 21 век, като основното е да знаят как да учат цял живот. Гостът обясни, че образователна реформа е възможна, въпреки че секторът е изключително консервативен, като има много добри примери от западни държави в тази насока.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Образование
СУ има нужда от 100 млн. лв. за ремонт, сградата е в тежко състояние
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
11
 
! Отговори
БеГе образованието преди 3 седмици
Е ПРОВАЛ
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отворете тикток и вижте ученичките когато пускат на живо от часовете за какво става въпрос. Това не е училище, а сграда, която печата дипломи на негерамотни деца! За възстановяване да не говорим!
24
19
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
Защото старшите даскалици които освен държавна заплатка която е доста над средната за страната прибират и още толкова от извънкласни уроци са налазили отдавна схемата и няма и да я пуснат.
23
5
 
13
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Защото всеки си мисли, че е лесно да си учител и да ти увеличават заплатата всяка година. Да, ама не. Е аз уча и мисля да ставам учител.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ти нищо не знаеш , а пишеш опорки за да прокараш джендарията си и такива като Джасим. Многознайковци като теб всеки ден стават за смях от липсата на обща култура даже в на първите въпроси в тв шоутата. Понеже учителките не пушели трева, не били на 16 и не били интересни.
21
32
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Учител по български съм. Заплатата ми е 2200 чисто, от частни уроци взимам още 2500 лева на месец и от оценяване на тестове и учебници още 6000 лева на година. А бе, под 7000 лева чисто на месец на падам. Да са живи мама и тате, че са доценти в университета и имаме 7 имота в София и от наеми взимам още 6000 лева на месец, та с 13 хиляди и собствено жилище се оправям някак си. Харча 3000 лева на месец и 10 хиляди спестявам и инвестирам всеки месец. Вече имам към 2 милиона инвестирани.
20
8
 
17
 
! Отговори
Ха преди 3 седмици
Така ли...Аз пък знам, че от окупирали си баби, никой нов учител не може да започне.
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И навремето образованието си имаше недъзи. Сега не знам как е, н като завърших през 1992 ми беше дошло до гуша от косинус, синус, тангенс, котангенс.... Неща, които са само за хора с интереси и заложби в математическите направления. Аз смятам и до днес на пръсти, но много лесно учех чужди езици. Но в езикова се влизаше с математика.... Ходех редовно на поправка по математика. Сега съм бакалавър по хуманитарна специалност, а едва завърших средно заради глупавата програма. Голям тормоз беше.
18
25
 
8
 
! Отговори
Лами преди 3 седмици
Са даскалите. По 3000взимат, отделно по 50 на час зй урок и пак не им стигат. И....въобще не са ценни.
17
2
 
28
 
! Отговори
Чаша преди 3 седмици
От население с 80% де били, какво да се очаква. Вече може и да са повече.
16
0
 
24
 
! Отговори
Скоро преди 3 седмици
Като почнат да стрелят, както в САЩ и старите ще напуснат.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У ,,Света е бизнес,, имаше един *** дето вика как Европа забравила за класическия бензинопил която технология Европа имала . Тоз *** знае ли колко рефенерии бяха закрити през последните години в Европа ??? и САЩ ??? Няма да ни стигне бензиняя . 30 рефенерии бяха закрити и останаха 90 от които повечето за ремонт . В САЩ е подобно .
14
4
 
31
 
! Отговори
завършил за учител преди 3 седмици
Висшето ми е за учител по математика. Ама станах програмист и печеля 4 пъти повече отколко бих като учител.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Образованието отдавна е Не образование.Скачахме за демокрация 35 г и накрая нещата пак се наместиха всякаш не е минал 10 ноември 1989.
12
5
 
37
 
! Отговори
затворен кръг преди 3 седмици
Младите учители са продукт на сегашното образование и за съжаление масово са неграмотни, с малки изключения. От друга страна пък, изключенията, като видят къде са се озовали и в каква среда им се налага да работят, бързо се обезкуражават и напускат. Остават тези, които за нищо не стават и предават незнанието си на децата, за да се произведат още неграмотни кадри.
11
5
 
21
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Ами нормално. Сега ако не сменяш работата на 2 години, ставаш неконкурентноспособен и никой вече не иска да те наеме на работа.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То наистина трябва да има и вероучение в училищата че да почне един рев от жендарията. Секта било.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не професията по възможност държавата!
8
4
 
27
 
! Отговори
Лалалалала преди 3 седмици
Поредната лелка от нпо, която идея си няма от образование и не знае къде се намира, но иначе дава акъл какво трябва да се направи. След като всеки втори българин почна да разбира от футбол, политика и бекхенда на Гришо, сега новата мода е да разбираш от образование.
7
8
 
14
 
! Отговори
Ствол преди 3 седмици
Старите са го превърнали в секта.