Синдикат: Учителите искат увеличение на заплатите

Има текучество на млади учители
30 апр 2024 14:51, Инна Ангелова
105

Учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната предлагат от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

"Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново не установихме. Има едно много активно и вече предизборно говорене за учителската заплата, която трябва да бъде 125%, сега завърши един етап на 8,4% увеличение, което беше догонване на инфлацията. Тези 125%, които ги има в нашия колективен договор, и в програмите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ги имаше, но не станаха факт, защото сметките показа нещо друго. Нашата сметка показва около 105% над средна брутна работна заплата чисто трудово възнаграждение на учителите", заяви д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в студиото на "България сутрин".

Според Петров учителите не приемат професията заради парите. След направено изследване данните са, че има голямо текучество за учители до 35 години. В някои от градовете то достига до 50%. “Последното изследване показва, че учителите в първите три години имат 70% отлив и не издържат. Това са най-младите учители, които се опитват да влязат в системата и да останат, но не поради ниските заплати", подчерта д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Синдикатът допълни, че учителите не стават учители основно заради заплатата. В малкия град може и да е заради заплащането, защото то е постоянно. Учителят избира професията си най-вече заради призванието, работата с деца, любовта, която им дава и удовлетвореността от крайния резултат.

Петров поясни обаче, че в училището учителите стават свидетели на друга реалност. "Липса на дисциплина, огромна агресия както от учениците и от ученик към учител, така и от родител към учител. Една голяма липса на партниране по отношение на институциите, по отношение на родителите към учителите и колегите, които са над 50-55 години издържат или са си решили, че ще останат в професията, но младите в никакъв случай това не го правят", каза още д-р Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Увеличение на заплати само за учители, които всяка година преминават оценяване на знанията им и то не в града в който са учители а в друг град, по-далечен от техния. Така кадърните ще получават хубави заплати а за некадърните ниски заплати. Но това няма никога да го направят защото са гласове за Винету. На учителите отдавна се гледа като на многоброен електорат, който бива обгрижван за да гласува за Винету.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А учениците защо са неграмотни?И 5000 лв.да им ги направят,ако не вадят кадърни кадри,какъв е смисъла?
33
13
 
24
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Учителите работят само пет месеца.
32
7
 
22
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
Това виц ли е.... В училища та е бардак а те все пари искат.
31
9
 
25
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
И аз искам. Може ли като тях и на мен да ми увеличават заплатата на 6 месеца? Нямат ли малко срам тези учители? Преди да увелича заплатата на служителите си искам РЕЗУЛТАТИ! А резултатите на учителите ги виждаме. Та, да питам: на какво отгоре пак искате бе? Едва 6 месеца след последното увеличение?!?!?!?!?! Къде го има това нещо? Резултатите ви падат, а вие само ламтите за още!!!!
30
4
 
19
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Защо, заради унищожителният доклад където се казва че от училището излизат неграмотни учиници, роби на запада?!
29
3
 
16
 
! Отговори
До Точен преди 1 месец
Заради учители като теб образованието ни е на това ниво - на крива ракета и космоса и е виновен . Айде обясни ако НАТО и ЕС са виновни защо образованието в Германия, Финландия , Англия , Нидерландия и т.н. и т.н. е добро , те също членуват в ЕС и НАТО. И въобще как един военен съюз като НАТО влияе на образованието
28
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
учениците ни номер едно по пиене на алкохол и пушене на цигари и дрога. На последно място по знания в ЕС. Какво правят учителите и за какво точно да им плащат?
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички професии увеличиха заплатите по няколко пъти, вкл. и на държавните т,ртеи само пенсионерите с някакви жалки левчета и то чак след 2 месеца. Това го направи ПП и на следващите избори ще загубят много. Учителите и милиционерите са хора на ГЕРБ. Ще гласуват за ГЕРБ.
26
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ееее, стига вече, оливат се! През няколко месеца увеличение искат. За какви такива успехи и резултати? Невъзпитани и неграмотни ученици, наскоро ги сложиха на челно място по употреба на опиати, тютюнопушене и алкохол. Когато се появи положителна промяна в образованието, да им ги увеличават, но докато всичко върви надолу - не. И, на когото не му харесват българските деца, какво търси в училище? Голямата заплата?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сега е момента да си вдигнат заплатите, че после мара ще дигне гащите. т.е Кокорчо.
24
20
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До като не изпукат всички соц. учители няма да имаме образование. Още промиват мозъците на децата по руски образец. Те така са научени едно време от партията. Ай сиктир!!!!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То всеки иска , въпросът е какво дават насреща на тези заплати! Покрай децата с най разни учители общувам - някои трябва да им удвоят заплатите наистина , но на други трябва да им се забрани дори да припарват до деца камо ли да обучават . Първо реформа , после да искат заплати .Не може на фона на падащото ниво на образование , което се вижда на на тестове като ПИЗА да се иска .
22
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над 3000лв чисто и 3 месеца отпуск - никак не е зле.
21
6
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хах, те децата намаляват, учителите се увеличават?!? Как става тая работа? Да си намерят истинска работа. Да видят как се вадят пари. Ай сиктир!!!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Точен- Моля, разясни как демокрацията и НАТО убиха образованието?! Ти лъжеш- никога не си бил в образователната система.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КОТо и с квалификация не става в повечето случаи. Не всеки става за учител. Квалификация може да те научи на комп. програми или някакви умения, но не и модел за подражание. А учителите трябва да бъдат такива.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че имат синдикати да ги защитават не са като лекарите
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учител възпитател 8 А, стига си се правил на жертва! На 2000 лв. ви вдигнаха заплатите, лекторски получавате допълнително, пари за Коледа и 24 май ви дават, пари за облекло, частни уроци давате. На месец си докарвате по 3000 лв., ако ви се работи. На когото не му харесва учителската заплата, да отива у някоя верига да реди стоки. Там учениците няма да ви пречат.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14 Зъболекарите всеки месец надуват цените на услугите и материалите, които използват. Какви пари повече ще им дават?!