Синдикат: Учителите искат увеличение на заплатите

Има текучество на млади учители
30 апр 2024 14:51, Инна Ангелова
105

Учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната предлагат от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

"Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново не установихме. Има едно много активно и вече предизборно говорене за учителската заплата, която трябва да бъде 125%, сега завърши един етап на 8,4% увеличение, което беше догонване на инфлацията. Тези 125%, които ги има в нашия колективен договор, и в програмите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ги имаше, но не станаха факт, защото сметките показа нещо друго. Нашата сметка показва около 105% над средна брутна работна заплата чисто трудово възнаграждение на учителите", заяви д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в студиото на "България сутрин".

Според Петров учителите не приемат професията заради парите. След направено изследване данните са, че има голямо текучество за учители до 35 години. В някои от градовете то достига до 50%. “Последното изследване показва, че учителите в първите три години имат 70% отлив и не издържат. Това са най-младите учители, които се опитват да влязат в системата и да останат, но не поради ниските заплати", подчерта д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Синдикатът допълни, че учителите не стават учители основно заради заплатата. В малкия град може и да е заради заплащането, защото то е постоянно. Учителят избира професията си най-вече заради призванието, работата с деца, любовта, която им дава и удовлетвореността от крайния резултат.

Петров поясни обаче, че в училището учителите стават свидетели на друга реалност. "Липса на дисциплина, огромна агресия както от учениците и от ученик към учител, така и от родител към учител. Една голяма липса на партниране по отношение на институциите, по отношение на родителите към учителите и колегите, които са над 50-55 години издържат или са си решили, че ще останат в професията, но младите в никакъв случай това не го правят", каза още д-р Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
14
 
17
 
! Отговори
КО преди 1 месец
НАШТЕ УЧИТЕЛИ НЯМАТ НУЖНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ.
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пъти ще им увеличават заплатите?! Прекаляват вече. На пенсионеите им досвидяха 100 лв. дадат, а на полицаи, милиционери, лекари, учители, държавни чиновници... увеличават заплатите по 2 пъти в годината. И пенсионерите искат 30% увеличение, както на военните. А, да видим как ще стане?
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом учител твърди, че демокрацията била разрушила образованието - закривай. Представете си какви учители имаме, та търсете качествено образование.
12
1
 
15
 
! Отговори
до Точен преди 1 месец
Какво общо има НАТО с училището копейко въшлива?
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Точен Ух, ти да видиш извън НАТО и ЕС какво качествено образование има, особено в Русия. Одъртял/а си. Това е истината.
10
0
 
2
 
! Отговори
с хазарт няма да преди 1 месец
сколасат . за докарване на допълнителен доход са впрегнали всички волове в каруцата . хахахахаха стани богат , тото , картончета . Уххххааааааа . После голяма кола , екскурзия, ала семейство мейзга .
9
1
 
11
 
! Отговори
Властимащ-мислене преди 1 месец
Най-лесно се управлява ***, неук народ. За какво му е по-умен от него, нали ще го измести....ако има връзки разбира се! ;)
8
15
 
27
 
! Отговори
Учител възпитател преди 1 месец
Коментарите са излишни , работим за без пари в лудниците и зверилниците наречени училища .... това е ...който иска да заповяда .... ама няма да издържи и седмица .....
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва съвъшено друг подход, на основата на тъсене и предлагане. Индивидуални временни договори с всеки учител, след специфично интервю. Различни градове, региони, уч. предмети, качество на работата - ред изисквания, които да определят заплащане на конкурентна основа. Примерно - в Тервел - 1500 може да е ОК, но в София и 3 000 може да се окаже недостатъчно за опредделена позиция. Търсене - предлагане.
6
23
 
25
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
С 40 г учителски стаж твърдя: Демокрацията уби/ва/ българското образование. Никакви високи заплати няма да го спасят. Родителите се самозабравиха, учениците са лоши и демотивирани. Докато сме в НАТО и този вид ЕС, ще става все по-зле.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
eee и така взимат повече от мене ... парите от къде ще дойдат като сме затънали в заеми ..
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много им вдигнаха възнагражденията, а резултатите все така лоши.
3
7
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Младите напускат. Какво да чакат. Не е до учителите, а до децата и родителите. Няма да има учители, или в краен случай е има учители, които за нищо не стават.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гении! Дай твоята заплата!
1
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мойте уважения към учителите но последните години техните заплати най-много се увеличиха да почакат малко.