Грешки на охраната на Фицо - втори нападател щеше да го убие

Ген. Коджейков: Има секунди, в които премиерът на Словакия е сам
16 май 2024 11:21, Елка Василева
57
Грешки на охраната на Фицо - втори нападател щеше да го убие
Снимка: БГНЕС

"Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е насочено към нападателя, а премиерът е свит. Ако тръгне втора атака от някъде другаде, отзад, той ще бъде убит“. Това коментира пред bTV ген. Тодор Коджейков, бивш началник на българската Национална служба за охрана, след като вчера министър-председателят на Словакия Роберт Фицо беше атакуван от 71-годишен мъж в град на 150 км от Братислава.

Още по темата
"Според мен това е грешка и пропуск. Учили са ни, че ние трябва първо да се погрижим за охраняемото лице. Има действия, които се разпределят между служителите", обясни още ген. Коджейков.

"Има секунди, в които премиерът е абсолютно сам, ако има втори нападател, може спокойно да го довърши", допълни експертът.

"6-7 човека се скупчват около нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието трябва да бъде насочено към министър-председателя и един или двама човека, както и полицаите, или хората, които са на втората линия, да са около атакуващия. След това трябва да започне евакуация и да се придвижат по най-бързия начин до безопасно място", обясни ген. Коджейков.

Той посочи, че на големи мероприятия, на които присъстват повече хора, се правят проверки с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

"Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения как и по какъв начин протича ежедневието на премиера и използва момента той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо – пет изстрела за секунда и половина – две", посочи ген. Коджейков.

"При атака от един метър успеваемостта е почти на 100%, защото реакцията – докато мозъкът свикне с мисълта, че се случва нещо, е една секунда. Докато се влезе в действие – тялото да започне да работи, минава още една секунда. Необходими са около две секунди за реакция – това се тренира, за може съзнанието така да реагира, че във всеки един момент да можем да направим нещо, без да мислим", коментира още той.

"От стрелбата до евакуирането на премиера има много слабости от страна на охраната. Не знам по каква програма учат и за какво са тренирани", смята ген. Тодор Коджейков.

"Сред тях е това, че охранителите така хващат ранения Роберт Фицо, че започват да го теглят. Един от тя се опитва да го хване за крака, за да може да го носят. Има суетене", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
ДАЛИ? преди 2 седмици
Дали сега Словакия ще изгони АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК заради организирането на покушението над премиера на Словакия? Или само ще отзоват военния аташе? Или представителя на ЦРУ, който е замесен в случая? В опита за убийство на словашкия премиер.
52
0
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 2 седмици
Путин е виновен,че слънцето изгрява от изток.Такава простотия гони някои ,че е плашещо.
51
1
 
0
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
Гледах видеото, тотално нямат идея какво да правят охраната, толкова нямат подготовка. Да заповядат да тренират в България, тука имаме маса кандидати за подобно народно недоволство.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Собственикът на охранителната фирма е бил приятел с Фицо, и нищо чудно ако не са се разбрали нещо за далаверите, да е разпоредил на момчетата си да не се напъват много...
49
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първо Фицо, после Орбан и накрая Вучич! Путин не прощава!
48
1
 
2
 
! Отговори
за мен преди 2 седмици
До Анонименза мен шофйоритр на НСО са яничери - заради някое лице се държат така че да ги мразиш всичките . Онези в служебните коли неса с нищо повече >Ако ги е страх за живота да ОДЯТ да пасат патки - не стават за такава " сложна работа "
47
10
 
7
 
! Отговори
Крушарско преди 2 седмици
Старчето което го думна се оказа член на проруско паравоено формирование. Демек заклет путерастин, явно е очаквал доста повече слагачество на Фицо за путин и затова го е гръмнал.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е Путин. Евреите избиват народа. Това е модерен нацизъм в захаросана мулти-култи обвивка. Фицо е русофил и привърженик на Путин и комунизма, словашкия Костя Копейкин.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много застъпници на Фицо, много ***.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е вероятно Путин да му е видял сметката!!! Явно Фицо го е изиграл и не е очаквал!!!
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стрелеца е част от паравоенна организация приближена на Путин!!! Путин му е видя сметката!!! Въпроса е защо??
42
3
 
12
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
Евроръководството беше видимо доволно от случилото се!Изявленията им са чисто лицемерие!Няма как да е иначе -главният терорист Сорос е техен шеф!
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Щото не искаме "паралелна реалност". Остави да попие, не се напъвай да ми отговаряш." - аз навремето помня имаме едни такива заглушаващи радиовълните на паралелните реалности, наричаме ги демократи. :D
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Щото не искаме "паралелна реалност". Остави да попие, не се напъвай да ми отговаряш." - аз навремето помня имахме едни такива заглушаващи радиовълните на паралелните реалности, наричахме ги комунисти. :D
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 38 "реалността е съвсупност от действията и гледните точки на всички организми на земята." Хахахаха. Кво?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 33 - реалността е съвсупност от действията и гледните точки на всички организми на земята. Липсата на информираност е паралелната реалност, която уж не желаеш, но в която живееш. Щях да ти повторя да оставиш и тази мисъл да попие, но камъка, сойто имаш на раменете си очевидно не попива, а изпарява. Говориш за свобода на словото, а те е страх да чуеш идеите на другите. Твоята свобода е свободата на мишлето дето църка до де не види котарак.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В рамките на две-три секунди се произвеждат 5-6 изстрела.А този умник ми говори за адекватна реакция. Не ми се търси, но си спомням, че Коджейковбеше намесен с незаконата охрана на Доган, отказ да си подаде оставката, охранител, който стъпка българското знаме и още какво ли не!Какъв експерт е, да припомним и по негово време колко ескорта на НСО избутваха коли на гражданите и причиняваше катастрофи. Аз съм ЗА политиците да не са свещени крави, а да ходят на работа с колело или влак!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВНУЦИТЕ НА ФАШИСТКО-КОМУНИСТИЧЕСДКИЯ ЛЕТИ КОИТО СЪСИПВАТ БЪЛГАРИЯ ЕТО КАКВИ ДЕМОКРАДИ СА БАРАБАР С ТРРОЛОВЕТЕ ИМ.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а ТОВА ЧЕ СГЛОБКАДЖИЙСКА бЪЛГАРИЯ ВЪВЕЛА ТОТАЛНА ЦЕНЗУРА СЕ ИЗДИГНА В РАНГЛИСТАТА НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е цинизъм - скандална е за мен тази ви класация. Всеки знае че Тагаревщината инищожи точно свободата на словото. КАКВО Е ТОВА ПОДОБРЕНИЕ В ТАЗИ КРАСАЦИЯ КАК НВЕ ВИ Е СРАМ.
34
4
 
4
 
! Отговори
Моше преди 2 седмици
"Тоз кой се не наведе пред евреите с разтворени свежо вазелинирани бузСки ще бъде прострелян, застрелян и разсстрелян!" - Библията