Първи /не/ учебен ден

15 септември е, в класните стаи се очаква да влязат 68 225 първокласници; първият учебен ден ще стартира с едночасова стачка
15 сеп 2007 08:31,
66
Първи /не/ учебен ден
Снимка: Булфото

На 15 септември, първият учебен ден, в класните стаи в страната ще влязат 68 225 първокласници, или с 1756 повече от миналата година по първоначални данни.
   
В София първокласниците ще бъдат около 10 000 или с около 900 повече от предходната учебна година, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в София.     

За първи път новата учебна година ще бъде открита с едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини, организирана от синдикатите в образованието.    

Със заповед на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев първият учебен ден трябва да бъде открит в 9.00 часа във всички училища в страната с издигане на националния флаг.   

Между 80 и 85 на сто от училищата и детските градини в страната обаче са готови да се включат днес в едночасовата  предупредителна стачка от 9.00 часа, а за София тези данни  надвишават 85 на сто, съобщиха от единния Националния стачен  комитет на трите синдиката в образованието.   

Детските градини ще приемат днес деца след 8.30 часа, а училищата, в които ще има едночасова предупредителна стачка, ще посрещнат учениците в 10.00 часа.

В тези училища от 9.00 до 10.00 часа учителите ще прочетат обръщение към родителите, в което ще представят исканията си за стопроцентно увеличение на заплатите и ще призоват за съпричастност.    

Синдикатите и работодателските организации в образованието настояват увеличението да бъде поетапно от 1 октомври т. г. до 1 юли 2008 г.

Те искат за образование през 2008 г. да бъдат отделени 5 на сто от БВП, както и да бъде увеличена издръжката на един ученик и на едно дете в детска градина.   

В петък вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев коментира, че е издал заповед в колко часа, с какви символи и ритуали трябва да се открие новата учебна година, а директорите, които не я  изпълнят, ще носят отговорност.   

Според синдикатите заповедта на министър Вълчев не отменя насрочената едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини.    

На първия учебен ден учениците от първи до четвърти клас трябва да получат безплатните си учебници.     

От издателство "Просвета" съобщиха, че значителна част от училищата в страната все още не са получили безплатните учебници и учебни помагала от първи до четвърти клас заради транспортната фирма, наета от МОН да осъществява доставките.   

Синдикатите подготвят през следващата седмица и редица протестни действия, свързани с исканията им за работни заплати, както и заявяват, че ако не постигнат споразумение с МОН, ще започнат от 24 септември ефективна стачка в училищата и детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
viktori преди 16 години
Само обща стачка може да промени нещата!Учителите няма да спечелят сами-само ще ги излъжат
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нашата стачка не трябва да се разглежда , изолирано и много е примитивно да се мисли че тя е в интерес само на учителите! Нашата стачка е в интерес на Бъдещото поколение на България! ДНЕС ДАВАМЕ ПЪРВИЯТ УРОК НА ПЪРВОКЛАСТНИЦИТЕ, КОИТО УТРЕ ЩЕ БЪДАТ УЧЕНИ, ЛЕКАРИ, ИНЖИНЕРИ, ШОФЬОРИ В ТАЗИ СТРАНА! жИВОТЪТ Е ЕДНА ВЕЧНА БОРБА НА ДОБРОТО СРЕЩУ ЗЛОТО, НА СВЕТЛИНАТА СРЕЩУ МРАКА! НАПРЕД НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ne iskame da nastroivame naroda sre6tu nas a prosto ne se sdurjah da izkaja vuzmu6tenieto si sre6tu genocida po otno6enie na horata na intelektualniq trud az su6to se zanimavam s intelektualen trud moite roditeli su6to popadnal sum i na svestni u4iteli koito sa napravili ot men 4ovek i sa mi dali solidna podgotovka za da se spravq s trudnostite v jivota i da se realiziram iskah samo da kaja 4e bez u4iteli i lekari i intelektualci ne mojem da oceleem da i 6oferite se trudqt i zaslujavat vuznagrajdenieto si no ne e opravdano da ima takova neravenstvo te ne sa po cenni ot intelektualcite
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И за туй сме тук във форума , а не в класната стая! И не ни пука от министри, които никога не са работили/ справка Стани-Шеф/
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Неразбрахте ли че не трябва да се противопоставяме и да се сравняваме с шофьорите и другите работници, те не са виновни че правителствата от 1945г провеждат политика на геносид спрямо интелектуалците на България! Другото е 16 и 17 да целят с тези си изказвания нарочно да се опитват да настроят народа срещу законните ни искания. Неправете грешки , ако искаме да победим.Всички заедно срещу политиката на БСП И ГЕРБ
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хаха, стресна ги министъра. Браво. Направиха си ритуала от 9 часа.Ей такива министри ни трябват.
19
0
 
0
 
! Отговори
feed преди 16 години
шофьора носи отговорност а учителя не носи така ли?шофьора сигурно висше образование за шофиранетот? сигурно той извършва умствен труд докато кара, защото умствения труд е най-заплатен навсякаде по света! евала на това изказване! и като е толкова лесно и доходно да си учител защо никой не ще да стане, ето това е криворазбраната ни цивилизация! родителите са виновни за това че децата им са с лошо образование, те немогат да възпитат едно дете, а учителя трябва да възпита вече 30 - как да стане нема шанс! Всеки има право да отстоява правата си, нали сме демократична държава, както във Франция преди транспортните фирми блокираха държавата така и учителите имат право да стачкуват! хора моля Ви не се излагайте с неадекватни изкавания, а помислете и се поставете на тяхно място!
18
0
 
0
 
! Отговори
стоян преди 16 години
Уважаеми учители не се плашете от вълчев Нека си плаши гаргите СТАЧКУВАЙТЕ СМЕЛО ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е maia друго си е баща ти да върти геврека на рейсо по цел ден щото за нищо друго не става всеки може да е шофер на трактор и рейс няма по лесно от тва цял ден си караш после се насмучеш с колегите в мизерната квартална кръчма прибереш се удариш един бой на жената за профилактика и на сутринта пак у рейсо да псуваме по цял ден на воля ето това колкото и да е грозно е живота на един шофер от СКГТ само дето ти няма с какво да се гордееш в този случай
16
0
 
0
 
! Отговори
Filip преди 16 години
Всеки може да стане шофьор и да работи по 10 часа на ден - за справка виж заминалите в чужбина. Но не всеки има акъл в главата, ясно?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ДОВЕЧЕРА ГЛЕДАЙТЕ ХАРИ ПОТЪР КАКВО ОТКРИВА! СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!
14
0
 
0
 
! Отговори
оптимист веселяк преди 16 години
Ама много интересни хора има - на другите им били по-ниски заплатите, да не се увеличават и на учителите. Ами и другите да си поискат увеличиние, ние имаме най-ниското заплащане в Европа и изравнени цени на стоките. Простички сме си и това си е - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте(учителите в случая) да не му е. Ами как да има качествени хора в тази професия, като от 1990г. насам заплащането и условията на работа са мизерни. А учителите са тези, които общуват по цял ден с подрастващите и формират голяма част от възгледите им. Като им се дават мизерни условия, те ще възпитат мизерници.....
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не си прав, наистина са им безобразни заплатите срамота е . Не може един *** необразован алкохолизиран шофьор от мизерния градски транспорт да взима над 1000лв. заплата и когато реши че са му малко просто спира да върти геврека и му я увеличават, а един учител който възпотава и образова бъдещето на нацията ни да взима 250-300лв СМЕШНО Е и поне той не върти геврек не вози забързани жалки души хаиде да не му обръщаме внимание все някак ще се справи После защо ни е толкова *** и затъпял народа
12
0
 
0
 
! Отговори
maia преди 16 години
Защо *** не стане шофьор на автобус, защото не и стиска, защото няма да може да се справи. Всеки може да прочете един урок, но не всеки може да работи много други професии. И друго ще ти напиша *** е свикнала да работи по 4 часа, а автобусния шофьор работи по 10 часа и с единия крак е в гроба а с другия в затвора, ако случайно стане някаква беля.
11
0
 
0
 
! Отговори
morfi преди 16 години
Glupavo e da se misli 4e vsi4ki davat 4astni uroci !Interesno dali nqkoi ot tuk komentirashtite si prashta deteto na 4astni uroci i po vajno dali moje da si go pozvoli !Ako moje da si go pozvoli toi e taka da se kaje ot ohranenata 4ast na obshtestvoto, t.e. ne mu puka za nikoi !$astnite uroci znaem sa samo po nqkolko predmeta, a drugite kakvo da pravqt !A kolko sa roditelite koito mogat da si pozvolqt da plashtat dopylnitelno!Nqkoi ot vas bi li har4il nqkolko godini pari i vreme za vishe obrazovanie i sled tova da go sravnqvat s 4ista4ka vyv gubeshta firma ?
10
0
 
0
 
! Отговори
maia преди 16 години
Браво на министър Вълчев, те тия даскали се позабравиха и прекалиха. Ниски им били заплатите, нима на другите работещи са високи. Но другите работим по 8-9 часа на ден, а те работят по 2-3 часа. Никаква подкрепа за даскалите, имам такива познати които сами си признават, че не са научили децата на нищо обаче децата ги били научили на много работи. Накрая искам все пак да подчертая, че има и много добри учители на те са голяма рядкост.Честит първи учебен ден!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Първите трима в ред ли сте ?Тъпите даскали ВСЯКА година протестират, на тях ВСЕ НЕ ИМ СТИГА, все те били най-ощетени, все те били в най-неизгодна позиция.Истината е, че талантливите и квалифицирани учители се справят - дават частни уроци, изнасят лекции по местни университети и т.н. докато 80% от всички учители в българия е дърти, неквалифицирани търтеи, които само си седят на дебелия *** по цял ден и реват за пари."*** ПОДГОТВИХ СИ УРОКА В НАС! ДАЙТЕ МИ ПАРИ СА!" Да ама не, такава наглост от страна на уж образовани хора не може да се толерира.Разбирам да имаха основания да искат тея повишения - но нямат.Не са внедрили някой иновативен метод на преподаване, не са изелзли извън учебната програма с цел обогатяване на знанията на учениците, не казали ЕДНА нова дума от 20 години насам, но и как да го направят като повечето са 50+ годишни, пожизнено назначени като учители - приказват едни и същи празни приказки всеки ден, просто пред различни хора.Те НЕ заслужават увеличение.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
КАКВИ ЧАСТНИ УРОЦИ ? В ПРОВИНЦИЯТА Е ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ! СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!
7
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
kraino vreme e i dr. d1rjavni sferi da se rasm1rdat i da posledvat u4itelite. pozorno e da jivee6 s 300 lv. na mesec.
6
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
Според управляващите нямало пари за заплати на учителите на децата на България..Ок - ходете си тогава!.. Кому сте нужни? За какво сте ни? След като не можете да намерите пари за това, следователно други трябва да дойдат, които ще намерят пари... Всеки нормален собственик на фирма ще изгони работника - ако той не си върши работата, нали? Ами вашата работа е да намерите пари и след като ги намерите тогава да изгоните некадърните учители на българските деца. Какво толкова сложно има не мога да разбера...