"Пътното" - клиент на прокуратурата

Братята Георгиеви и всички шефове на служби обясняват кой, къде, кога и какво е скрил и свил
15 май 2008 08:31,
15
"Пътното" - клиент на прокуратурата
Уволненият шеф на Фонд Републиканска инфраструктура Веселин Георгиев. Снимка: БГНЕС

Веселин Георгиев и всичките му подчинени от регионалните пътни управления, са станали по спешност клиенти на прокуратурата, след като Борис Велчев прочел доклада от одита на Сметната палата, пише "24 часа".

"Данните са доста шокиращи. Затова наредих Софийска градска прокуратура да образува незабавно досъдебно производство без предварителна проверка", заяви главният прокурор.

Според запознати с производството ставало дума за милиони левове.

Имало конфликт на интереси, подадени данъчни декларации с невярно съдържание, както и различни нарушения при сключването на договори между Веселин Георгиев и брат му.

Разследването тепърва ще установява щетите на държавата.

Сметната палата е установила още, че няма информация за планираните, реално извършените, платените и отчетните работи по ремонт и поддържане на пътищата.

Пътният фонд нямал и регистър на имотите си, установили проверяващите.

За 98 имота нямало изобщо актове за собственост.

От издаването на разрешителни за изграждане на крайпътни търговски обекти фондът е събирал само една такса и така е ощетил постъпленията за хазната.

Пред изданието уволненият Веселин Георгиев заявява, че с нито 1 лв. не е ощетил държавата.

"Нека и прокуратурата да провери", подчертава той, като обявява, че не се страхува от проверки и е готов да застане пред детектора на лъжата.

Днес Софийският градски съд ще гледа искането за промяна на мярката за неотклонение на Любомир Лилов (директор на Дирекция „Усвояване на средства от ЕС към Фонд Републиканска инфраструктура (РПИ) и Иван Владимиров (началник сектор „Подготовка търгове и договаряне към фонд РПИ).

В момента Лилов и Владимиров са с мярка за неотклонение „задържане под стража”, наложена им от съда на 26 януари.

Двамата бяха арестувани в средата на януари, след като поискаха и получиха подкуп от архитекта Георги Янев, за да променят статута на земя до магистрала "Хемус", така че да стане подходяща за строителство.

Общо исканата от тях сума бе 50 000 лева.

Заради скандала ЕК прекрати временно изплащането на средства за инфраструктура от еврофондовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
оптимист
13
0
 
1
 
! Отговори
nick преди 16 години
Точно това беше въпроса. Как прости момчета стават милионери. И аз имам представа горе-долу от него. И незнам кой е бащата на жена му щото гледам този сорт хора да не ги познавам отблизо. А че има конфликт на интереси го знам. Знам и как се печелят търгове. И това за финансирането го знам. Неслучайно мафията в Италия е почнала и държи строителство, пътища и ***. Щото не се знае колко пари са вложени и откраднати. Като не беше толкова за тия смешни 50000 що не си стоя във грамадната велика фирма.
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Не съм казвал ,че са забогатяли честно или ,че строят качествено. Казах ,че те са единствената фирма в раьона ,която има ресурса да строи пътище и че въпреки смяната на Веселин Георгиев И Биндер иТерагруп ще продължават да си строят пак същите пътища. Просто тая рокада с Веселин бе точно защото Веселин не е отишъл беден във властта а като милионер и бакшиши от 50000лв. са смях за него и за това го махнаха ,защото министъра Гагаузов харесва и 20 и 30000лв. Но не може да го проумеете. Иначе съм 100% сигурен ,че Веселин ще издържи теста щото не е направил нищо не редно в самите строителни работи и финансирането им. Та нали за това го изгониха-заради конфликт на интереси. А от къде има пари е ясно да видите кой е бащата на жена му.
11
0
 
1
 
! Отговори
nick преди 16 години
На тия селяндурчета кой ли им ги даде тия пари да ги купят тия кариери, машини и тем подобни. Като четеш 5-ти и ти се повдига. И като гледаш как строят разбираш за какво става дума. Те ремонтираха един път до моя град и след 2 години - кратерите на луната са по-малки. А за парите - много ясно. Интересно защо те даржат няколко регионални митници под око. И как се дават пари заедно със секс услуги на отбрана компания. Ако се разровят ще изленат доста интересни неща. Ама няма да го направят. Аман с такива инициативни и умни хора. Като Вальо Топлото.......
10
0
 
1
 
! Отговори
ми-ми преди 16 години
Помаци от Родопите- к'во повече да искаме?
9
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Такива продажни *** като тия от статията трябва да се обесят публично и показно, майка им да ....
8
0
 
1
 
! Отговори
men преди 16 години
da ne bi da iskash da mi obiasnich, che vuprosnoto bratche s chesten trud sled uchiliste ot spestenite zakuski si e kupil vsichki tezi mashini i e organiziral zialata rabotna linia??? ili, che vuprosnoto bratche deto e podsudimo, ne e stipalo, burkalo s tendjerata v kazata s med??? aide-nema nuzda!!! az poznavam dosta initziativni, rabotesti hora, na koito im seche pipeto. e, nito edin ot tiah niama takiva mastabi na razmah v rabotata si- zasto li????
7
0
 
1
 
! Отговори
anitta преди 16 години
Всички които са наясно с далаверите на Веселин Георгиев и Емил Георгиев значт, че Биндер, Треагруп и др. свързани компанни работят по направление- Пътища-Ремонт н пътища. Да се зададе въпроса кой даде поръчка за пътя Сливен-Ямбол, за ремонта на Хаинбоаз, за построяване на амреиканската военна база край Сливенско, за концсеиите на каменните кариери... и за ред други активи, парични потоци и обсебване на имущество. Къде е накзазателната отговорност, свързните лица за обществените поръчки??? Прозрчността на избора????
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
АААА 5-ти хайде сега не на нас тия :))) Как според теб въпросната фирма е придобила тези бази, машини и т.н.т. ??? С труд ли ? Не ... с рушвети и далавери. И иска да продължава по същия начин и за в бъдеще, но неможе все едни и същи да папкат разбираш ли ? Не ти е удобно да го разбереш но това е
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ха ха ,които знаят за какво става въпрос точно с това уволнение на Веселин Георгиев ни би видял светлина в тунела. И ще ви кажа ,че Веселин Георгиев спокойно ще си иде на детектора ,защото няма за какво да се притеснява ,това го знаят всички ,които са по-близки с него. Веселин Бе уволнен защото друг искаше да вземе поста му. А така или иначе ф-*** Биндер пак ще продължи да си строи същите пътища ,защото в този регион от Стара Загора до Сливен няма друга толкова мощна фирма, която да може да строи с такива темпове - това са машини ,каменни кариери ,асвалтови бази,Бетонови възли и т.н.. Така ,че всичко е за да натопят човека и да го махнат ,за да се сложи техен човек. Искам да ви кажа ,че в тая държава се уволняват точно по-честните и неудобните ,които са милионери и тредно можеш да извадиш цифра с която да ги впечатлиш и подкупиш. А тия от министерството с подкупа от 50 000лв. са точно такива смешници ,които лапат и цепят с министъра А Веселин За 50000лв. дори няма да си вдигне погледа от вестника. Но както и да е минало ,заминало.
4
0
 
1
 
! Отговори
SD преди 16 години
С тези темпове след 30 години може би ще имаме истинска прокуратура и съд
3
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Всяко чудо за три дни! Няма да има осъдени! Слабо ми пука кой кога и за какво е бил разследван от прокуратурата и следствието, по-важното кой кога, за какво и на колко е бил осъден!
2
0
 
1
 
! Отговори
Kolega... преди 16 години
;)))
1
0
 
1
 
! Отговори
зоп преди 16 години
по-интересно би било да се проверят търговете с "три оферти в плик"

Спонсорирани публикации