Възраждането на българския ислям

В България се наблюдава повишен интерес към исляма от мюсюлмани и немюсюлмани, пише катарско издание
24 сеп 2008 18:35,
326
Възраждането на българския ислям
Снимка: Булфото

Въпреки нарастващия интерес към мюсюлманската вяра в България, голям брой джамии остават затворени по време на свещения празник Рамадан заради липсата на имами.

Това съобщава в специален репортаж катарското издание "Ислям онлайн".

"Ислям онлайн" цитира главния мюфтия на България Мустафа Хаджи, който посочва, че две са главните причини за недостига на мюсюлмански проповедници:

Първата причина се корени в миналото, по време на комунистическото управление, когато ислямските училища бяха забранени. Това доведе до настоящия недостиг на имами, заявява Мустафа Хаджи.

Втората причина са ограничените ресурси, с които разполага Главното мюфтийство, за да се изплащат заплати на имамите.

В България има 1500 джамии и само 900 имами на заплата от Главното мюфтийство, пише "Ислям онлайн".

Според изданието в момента в България се наблюдава повишен интерес към исляма от страна на мюсюлмани и немюсюлмани.

Видно е, че българските младежи, изповядващи исляма, се завръщат към лоното на тяхната религия, подчертава Мустафа Хаджи.

Но, според Главния мюфтия на България, има и друга тенденция: немюсюлмани да проявяват засилен интерес към исляма.

Много от тях в края на краищата приеха исляма, заявява той.

Мустафа Хаджи подчертава и усилията за повишаване на знанията за исляма сред българите:

В момента се опитваме да преведем на български много арабски и турски книги на ислямска тематика, за да помогнем на хората да разберат по-добре тази религия, заявява Мустафа Хаджи.

"Ислям онлайн" пише в заключение, че мюсюлманите съставляват 12 процента от 7,8-милионното население на България, според официалните данни.

И все пак Главното мюфтийство твърди, че този процент е приблизително 25. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
прав си 301 но и турците в Бьлгария са необразовани |мнозинството| а младите погазват повечето канони и учения на исляма
304
0
 
0
 
! Отговори
zi преди 15 години
Незнам прекалено много за исляма, но бих казал, че знам достатъчно. религия като религия общо взето, но разликата идва при изповядването и от хората. Мюсюлманите са фанатици на тема религия, отделят огромно количество от времето си за нея и съобразяват голяма част от постъпките си с това което казва религята. 5 пъти на ден да се кланят на всемогъщата сила (Бог)... без дори да има 100% доказателства дори за съществуването му (това се отнася и за другите религии). Лично аз не бих отделял толкова много време дори за нещо което съм сигурен че, съществува ако животът ми не зависи от това.Първо, България си е християнска република; Второ, вече прелива от един или друг вид фанатици. Абсолютно няма нужда от утежняване на ситуацията. Няма да споменавам за и така належажите проблеми с етническата търпимост.Подобен акт на разширяване на мюсюлманството в България би усложнил и този проблем. Мюсюлманите нека си бъдат мюсюлмани колкото си искат вкъщи. Да не парадират с вярата си и да си траят, все пак са на територията на не ислямска държава. Който иска повече права да иде другаде, светът е пълен с ислямски държави, прав ви път, ако ли не, стойте си тук, но си трайте.Сега знам, че ще писнат една камара хора за това как живеем в свободен свят и всеки има право да си развива каквато си иска религия където си поиска. Аз ще им кажа на тези хора отново да си помислят колко е свободен свободният свят, в който уж живеем.
303
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е да ама, коментар 300 от 13:11 е изтрит от ***. За втори път. :)Какшо толкова им бърка в здравето не знам. Сами преценете езикът и посланието на съобщението! Да живее копи - пейст'а!А ето го и самия коментар:до 288Обръщам се към вас с уважение за умерения ви тон и поздрав за това, че сте се поинтересували как е низпослан Коранът, но позволете да не се съглася с написаното накрая! Познавайки много добре и двата етноса и живеейки с месен регион, смея да твърдя, че всеки средностатистически турчин на възраст от 25 нагоре знае петтяхто стълба на Исляма и без да е чел Свещената книга! Турците са много по-религиозни и запознати с религията си, отколкото българите с православието. Причините за това според мен са няколко: Преди 90-те турското население беше концентрирано в селата и малките градове, живееше строго патриархално с религиозни, морални и културни ценности на почит. След 90-те освен разселването по големите градове, започнаха съвсем легални курсове по арабски и Коран, а завършилите го честваха с празник. Нищо, равносилно на това не видях да се организира от църквите. Българите, с изсмукани от комунистическия атеизъм души се люшкаха от една секта към друга. И досега някои мои наборчета (на Христова възраст) пък и по- възрастни хора не са кръстени!Това са мои лични наблюдения, но в много широк диапазон. Изключвам, разбира се, болестта на сегашното време - тийн-феновете на чалгата и мислещите се за много "urban" недорасли индивиди.
302
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мисля че е крайно, пък и Е.С. ще ни задължи да няма двойно гражданство. който живе и работи в страната, плаща си данъците, осигуровките, наема за жилището и вс. др. мастрафи, като гражданин на тази държава сключил обществен договор с нея, ще има право на глас как трябва да се управлява, ЗАЩОТО ТОВА КАСАЕ НЕГО ЛИЧНО. който е гражданин на друга държава но плаща данъци тук - същите права, който е гражданин на България но живе и работи в друга страна, плаща си данъците там, осигуровките, наема за жилището и вс. др. мастрафи плаща там където живее или развива бизнес, като гражданин на тази държава сключил обществен договор с нея, ще има право на глас там а не тук и няма право на глас как трябва да се управлява страната ни, СПРАВЕДЛИВО, ЧЕСТНО И ЛОГИЧНО. В ПОВЕЧЕТО СТРАНИ НА Е.С. Е ТАКА. ТАКА Е И В ТУРЦИЯ.
301
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Gluposti tova, che si miusiulmanin neznachi, che ne si Bylgarin! Trqbva da se razgranichavat tiq dve neshta! Tova da ubivash nevernici i da im pojelavash jenite sa osmanski izjivelici, koito islqma NE propovqdva! I sme 21 vek za kakvo se delite dai da se obedinqvame. Nqma znachenie miusiulmani, hristiqni... vsichki sme Bylgari v Bylgariq! Miusiulmanite bili takiva bili onakiva ne poznavate islqma, a govorite se edno chetete korana za zakuska vseki den are sq, koito sa protiv po zle za tqh...
300
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Изобщо не искам да знам за религия която проповядва да пожелаеш жените на неверниците ; да убиваш неверници и т.н. и с това да се приближаваш до рая.Тая религия кара вярващите в нея да избиват всички други вери.А за интереса кьм исляма - не познавам човек /а познавам много\ който изведньж да се е влюбил в тая вера.Сигурен сьм че ако в Турция се образова по голямата част от населението ; много хора май ще си сменят религията .Тия които са ходили там знаят че турците в малките градове и села са неграмотни.
299
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за съжаление кота което казва 300. - 13:11 Анонимен е самата истина, вместо да си стъпи във фунциите Българската православна Църква след т.н."демокрация", тя - Църквата се разцепи на две, а 500 години е била стожер. Кога най-после ще осъзнаем завета на Кубрат написан на Народното събрание, това важи както за българите, така и за всички български граждани, вкл. и за мюсулманите. Всички сме в една лодка, а кормчиите на тази лодка си ги определяме всички ние и християни и мюсулмани.
298
0
 
0
 
! Отговори
друга готина българк преди 15 години
това, което го пише 276 е много, много вярно!!!нека наричаме нещата с истинските им имена!
297
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СТИГА СТЕ СЕ РАЗДЕЛЯЛИ ПО РАСА,РЕЛИГИЯ И Т.Н. ХОРАТА СЕ ДЕЛЯТ НА ДОБРИ И ЛОШИ,КОЙ КАКВАТО РЕЛИГИЯ ИСКА И ЖКОЙТО ИСКА ДА СИ ВЯРВА....АЙДЕ ОСТАНЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.....САМО ЕДНО КОЙТО Е Ж БЪЛГАРИЯ ТРЯБЖА ДА С ТАКОЖО САМОПРИЗНАНИЕ.....
296
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Знам, че при такъв потов от разнопосочни и едностранчиви коментари на базата основно на първосигнални емоции е безсмислено да участваш - при потоп колкото вода и да наливаш, потопа си остава същия потоп. Но съм провокиран от някои опити за смисилени анализи, като 330 например, от които лъха и добронамереност, но същевременно наливат масло в огъня защото остават в руслото на полуистините, с които ни заливат и към които ни насочват от къде ли не. Даже и заглавието - е, може да е всичко, но тук, в заддунавска България, НЯМА български ислям, той е привнесен, наложен и налаган основно насила. Ако се използват точни термини, български трябва да се нарече исляма, приет във Волжско-Камска България, днес Татарстан, който наистина е нещо уникално и за човешките отношения, и за развитието - Татарстан е бил водещ и в културно, и в техническо, и в иновационно отношение и в Русия, и в СССР, и сега... но това е друга тема и там заслугата е на протобългарите, които освен уникални постижения са имали и уникални качества, които и до днес в една или друга форма са се запазили.Но да се върнем към религиите. При тях, както при всичко човешко /духовно/ има развитие, ставане и на даден етап новото, ефективното, доброто, перспективното не е всичко, и в тази област законо за отрищание на отрицанието е валиден. От 2000 години /И ВЕРОЯТНО МНОГО НАПРЕД/ ИМА САМО ЕДНА АБСОЛЮТНА РЕЛИГИЯ И ТОВА Е ХРИСТИАНСТВОТО. СЪЩНОСТНО С НЕЯ МОГАТ ДА СЕ РОДЕЯТ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН И В РАЗЛИЧНА ФОРМА ОСНОВНО БУДИЗМА И КОНФУЦИАНСТВОТО. И нещата водят началото си от Египет, а не от евреите и арабите /те имат езин произход от Авраам/, те присвояват и развиват по свой начин монотеизма, но нещата идват истински на местата си само при Иисус. При евреите и арабите има само пророци, такъв е и Мохамед, евреите чакат месията, но само при христианството има Иисус, който е и СИН ЧОВЕШКИ и СИН БОЖИ, който е истинския МЕСИЯ.Може би вече ставам отегчителен и затова завършвам Иисус, христианството, са неунищожими и незаобикилими, всичко е въпрос на време и ставане и естествено цена, която ще платим дори за такива антибългарски и антихристиански статии като тази.
295
0
 
0
 
! Отговори
Jordan_13 преди 15 години
Да ви го начукам, *** калашници, скоро Българския Бог ще ви изтрие от Българската територия, а вашия дрислив Аллах, ще лиже изпражненията му
294
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ALLAH E EDNSTVENIYAT GOSPOD NA VSELENATA
293
0
 
0
 
! Отговори
coni преди 15 години
koy kakvoto pravi za sebesi go pravi ayim sori cakayte kato vlezem pot prista ste razberete mnogo nesta no vece ste e mnogo kisno vristane nazad za sijeleniye
292
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mi 4e az sim go priela ve4e.nyama spor
291
0
 
0
 
! Отговори
до автора на статият преди 15 години
абе г-н Висожински защо не вземеш да си махнеш вече тъпата статия и какво толкова важно отбелязваш не може никой да разбере защото освен етническо напрежение и насаждане на омраза друго не прочетох в коментарите и и може би трябва да бъдете съден за насаждането на това напрежение вземете си статията и вървете да не казвам къде........ сам ще се досетите !
290
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 15 години
вид фанатизъм, включая религиозният ислям. В 21 век промиването на мозъци си е пълна простотия и голяма опасност. Лесно се манипулира *** фанатик.
289
0
 
0
 
! Отговори
Knight преди 15 години
Абе за мюсюлманите още едно време хората са се опитвали да се справят с тая краста колко ли не походи са организирани и реконкисти и какво ли не , но чумата се оказа устойчива
288
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Ние се раждаме на този свят, без познания и сме въведени в религия от обстоятелствата, къде сме родени и какви са родителите ни. В същност религията е само пътя към Бога, за да го познаем и обикнем! Затова не би трябвало да има никакви борби между религиите, те само са различни служители на един и същи Бог! По-важното е дали сме повярвали или не, а не толкова чрез коя религия сме го сторили. Не съм пропагандатор на Исляма, Християнин съм, което е нормално за родения в България. Смятам обаче, че каквото пише госпожата #351 е самата истина и се присъединявам към нейното мнение. Прехвърляме само, етническите и политически противопоставяния като такива на религиите, което е крайно погрешно! Боя се обаче, че именно това не се разбира от Българските турци, а и от голяма част от Православните Българи. Българските турци в голямата си част, не познават истински Исляма, за който токова парадират и го бъркат с Велико Турския шовинизъм. Питайте ги например, колко от тях знаят, че Коранът е бил пратен от Господ чрез Архангел Габриел на Мохамед, който нито е знаел да чете нито да пише и когато е Габриел е отворил пред него златния свитъки му казал "чети!" е казал на Габриел, "Господи аз не мога да чета!" Тогава Габриел пак заповядъл чети! И мохамед "прочел" Корана! Доста след това мохамед не е написал, а е продиктувал корана на един свой братовчед за да се напише! Исляма птизнава същия наш единен Господ, всичките ангели и архангели, както и Сатаната и борбата Господня срещу него! Тои вярва и в Исус Христос и също като нас чака неговото повторно завръщане! Единствената съществена разлика е че за последен месия пратен от Бога признава Мохамед. Но ако човек истински вярва в Бог, лесно ще разбере и приеме, че е възможно Господ да прати нов месия, за да пробщи към себе си други все още не вярващи след Христос, като Арабите! Ето тов Турците нит знаят, нито искат да разберат!
287
0
 
0
 
! Отговори
Sibel преди 15 години
imame si i djamii i carkvi predostata4no,ostavete horata da si hodyat kadeto iskat,vseki vyarva vav ne6to i tova e,bahti kolko ste zle vsi4ki,HORA YA PO SPOKOYNO stiga s tezi obidni komentari....
286
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
:)))vsi4ki sme hora na tozi svqat i balgari i turzi i zigani i drugi kakvi li ne,vajno e da se razbirame.......{}az sim turkinya no nikoga ne bih oti6la da jiveya vav TURZIYA obi4am BILGARIYA tuka sam se rodila i tuka iskam da umra,tova eeeee

Спонсорирани публикации