Възраждането на българския ислям

В България се наблюдава повишен интерес към исляма от мюсюлмани и немюсюлмани, пише катарско издание
24 сеп 2008 18:35,
326
Възраждането на българския ислям
Снимка: Булфото

Въпреки нарастващия интерес към мюсюлманската вяра в България, голям брой джамии остават затворени по време на свещения празник Рамадан заради липсата на имами.

Това съобщава в специален репортаж катарското издание "Ислям онлайн".

"Ислям онлайн" цитира главния мюфтия на България Мустафа Хаджи, който посочва, че две са главните причини за недостига на мюсюлмански проповедници:

Първата причина се корени в миналото, по време на комунистическото управление, когато ислямските училища бяха забранени. Това доведе до настоящия недостиг на имами, заявява Мустафа Хаджи.

Втората причина са ограничените ресурси, с които разполага Главното мюфтийство, за да се изплащат заплати на имамите.

В България има 1500 джамии и само 900 имами на заплата от Главното мюфтийство, пише "Ислям онлайн".

Според изданието в момента в България се наблюдава повишен интерес към исляма от страна на мюсюлмани и немюсюлмани.

Видно е, че българските младежи, изповядващи исляма, се завръщат към лоното на тяхната религия, подчертава Мустафа Хаджи.

Но, според Главния мюфтия на България, има и друга тенденция: немюсюлмани да проявяват засилен интерес към исляма.

Много от тях в края на краищата приеха исляма, заявява той.

Мустафа Хаджи подчертава и усилията за повишаване на знанията за исляма сред българите:

В момента се опитваме да преведем на български много арабски и турски книги на ислямска тематика, за да помогнем на хората да разберат по-добре тази религия, заявява Мустафа Хаджи.

"Ислям онлайн" пише в заключение, че мюсюлманите съставляват 12 процента от 7,8-милионното население на България, според официалните данни.

И все пак Главното мюфтийство твърди, че този процент е приблизително 25. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
0
 
! Отговори
тъпак преди 15 години
*** нали знаеш че се разкурвявате от ранна дестка възраст така че много добре знаеш кой се тъпче а за развратните жени няма да казвам нищо и аз ги обичам наистина се стараят разбра ли ***
284
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наскоро бях на почивка в провинцията-хижа ''Трещеник'',на влизане в тоалетната не можах да си отворя вратата и чух зад себе си:''абе тия прасета мръсни един *** не могат да отворят''.Е да ме прощавате ама тез долни фанатица изобщо не се изживяват като българи ,какво првят у нас,и те и *** много ни идват.Не съм комунист,ама тогава беше по-спокойно
283
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не търся конфронтации, но май ще е по-добре да се изказвате по-подготвени по темата. Всеки споделя някакви свои виждания, но е грозно, когато са нискоинтелигентни и пълни с омраза. Всъщност, разбирам ви много добре. Не се очакваше друго ниво на интелигентност след дълги години комунистическа инерция и погубване на националния интелект. Не се очаква друго и от обърканите години на нереализиран преход, ограбване на народа и чалга. Що се отнася до Исляма в България, нищо никога не се е възраждало! По време на комунизма и Коран се четеше и пет пъти на ден молитви имаше и се постеше, само че скришом. Сега просто всичко е явно. И вас това ви обърква.. щото повечето от вас дори не знам дали сте кръстени, не сте запознати с религията си и не я изповядвате дори умерено! Иначе е факт, че Ислямът се разраства в глобален мащаб. За причините можете сами да гадаете, но ако това не ви харесва просто останете си такива каквито сте!
282
0
 
0
 
! Отговори
Заро преди 15 години
Що бе не са мръсни е*ал ли си мюсюлманка? Доста чистички са - но се е*ат само наказателно ;) тъпчете туркините яко
281
0
 
0
 
! Отговори
браво-351 преди 15 години
съгласен съм с теб 351 аз съм и тук се гнуся от коментарите на някои недоносени *** защо трябва да се смесват религии аз например имам приятели и то много добри от почти всички религии и това изобщо не ми пречи какво но явно на други някой трябва да е виновен че да има по кого да зблобеят и да е виновен за нещо хванете за работа и стига сте се дръфчили
280
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и сега ако това което е написано под 349 ми го изтрият, както ми изтриха това което пишех за българската история и държави, ще ви питам това български сайт или е *** НЮЗЩото ако е така кво правим ние тук в тоя сайт.и ако е *** НЮЗ дето си публикува платените статийки на нарочно с полско име турски писач Юлиуш Висожински, явно трябва да им се напомни че българите разбираме доста от компютри, софтуер и неговите плюсове и минуси, нали :))
279
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Така! Писна ми да ви слушам тъпите и безмислени коментари! Единствено 345 пиши верни факти! Но и аз да ви светна с някои неща:1. Най-бързо нарастващата религия в света от 11. 09. 2001 е ИСЛЯМА! Затова не се учудвайте толкова!2. Исляма и християнството си приличат много- но повечето от нас гледат само разликите. Аз съм изучила трите свещенни религии в Дания и мога да Ви светна, че не трябва да ви е страх от мюсулманите а от политиката на българското правителство! Това е най-големият ни враг!3. Обикаляла съм почти всички арабски страни и мога да ви кажа, че там не гледат религията- а човека! Никой не ме е питал каква религия изповядвам- но когато разбираха че съм християнка са ме водили по църкви и са ме изнинадвали като са ми правили напр. коледно тържество- което се падаше на техният АИД!Възмущавам се от хора, които не разбират, но бързат с хвърлянето на камани!Аз и мъжът ми сме християни, дъщеря ни е възпитаваме като християнка и не искам да взима никой от друга религия- не заради друго, но както казват моите приятели от арабския свят: трудно е да се смесват различни вери!
278
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МЮСЮЛМАНИТЕ - НАЙ-МРЪСНИТЕ ХОРА НА ПЛАНЕТАТА !
277
0
 
0
 
! Отговори
приличате си като 2 преди 15 години
добре плюете по всички защото някой трябва да ви е виновен че все ви пречи нещо я се огледайте и се ослушайте искам да ви попитам *** скапани има ли българска сватба без да мине с *** музика и гюбеци та даже и по масите се катерите и се събличате голи до кръста и ви се пее Джелем-Джелем и умирате от радост и щастие тогава защо плюете другите като вие сте най големите *** а за кражбите и другите неща няма да споменавам галфончета
276
0
 
0
 
! Отговори
Една готина БЪЛГАРКА преди 15 години
Хора осъзнайте се...аз съм от малък град..последиците от Турците:1. Вече не чувам българска реч по улиците на града в който живея2.Повечето предприятия (заводи) в града наемат перво турци и ако няма кандидати тогава наемат българи или ***.3. В единствения университет,който имаме в града (спонсориран он Доган и сие) приемат туркини от селата дето не знаят как да се представят на български, а камо ли да говорят на български....и изкарват 6 на изпита.....а българите , който знаят български им занижават оценките и не влизат....влизат само ако нема достатъчно кандидати от *** и забулените...това са малко от последиците , които идват от това че все повече и по-нагло турците ни завземат тихо мълком....ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! България над всичко и всички...!!!
275
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
"избирахте правилините хора"... защо се делиш? Не виждаш ли, че избирателната система е направен за да са винаги правилните хора на власт? Точно за това ГЕРБ много бързат за изборите, да не би някой да я промени...
274
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
...ама "да живее България" със Азис или без Азис?... е, хайде той е *** - ти ще изселиш *** на Луната, това е много хубаво, обаче нали Азис го пускат българи да си предава *** номер?..А България как сте живее с чалгата? 80% от българите въртят кореми в чалгатеките на ***, турско, сръбско, албанско, арабско и занзибарско:)))))
273
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То България няма отдавна.И не знам какво разбираш под всичкоп, то вече няма нищо, всичко го окрадаха и на хората им остана една вяра, понеже се разочароваха от всичко.
272
0
 
0
 
! Отговори
az sam balgar4e преди 15 години
az si obi4am rodinata i sam gotov da dam i pislednata kapka krav tq da se o4isti ot tezi bokluci(turci,***,evrei).togava БЪЛГАРИЯ 6te e nai-hubavoto mqsto za jiveene,nqma da se nalaga da izdarjame tazi *** s 4esniq si trug.da jivee БЪЛГАРИЯ
271
0
 
0
 
! Отговори
България над всичко преди 15 години
до 357-ти си един глупав резак.вие *** не ставате за нищо друго освен за ..... като се замисля,за нищо не ставате.съжелявам опитах се да се сетя но немога,ааа и внимаваи да не ти падне фесчето с главата.
270
0
 
0
 
! Отговори
Rumi преди 15 години
и ще дойде ден............дано е по-скоро, че този народ са като рак за държавата ни, яде ни отвътре.........
269
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 15 години
Уважаеми сънардоници:).... Исляма настъпва - юруш сега всички комплексари да пишат тъпите си истерични коментари под тази новина :))))Точно към тях ми е забележката..:) Ех драги ми сънародници - фенове на чалгата, на Нова телевизия, на хвърлянето на фасове зад борда (т.е. през прозореца) и на 12-годишните BMW-та....То за това скоро ще завъртим двадесет годинки от разграбването на родината, защото сте много умни и през цялото това време си избирате правилните хора да ви управляват. Сега първосигналните ви мозъци са се събудили и алармират за голяма грозяща опастност, а именно да ви сложат ***, да ви обрежат немитите , да ви нае|бат жените и децата и Милен Цветков да бъде задължен да води невероятните си предавания на турски! Няма да ви го сложат турците уважаеми комплексирани българи, ами ще ви го сложат както и до сега са ви го слагали отзад и то на два ката родолюбивите ви политици, съдии, администратори и обикновени бандити. Те ви управляват (т.е. манипулират) тъпите мозъчета и ви се подсмихват от джиповете вече от доста време.. За много неща се тревожите вие скъпи ми сънародници, но за едно-две само е потребно, за съжаление обаче на вас не ви е до това... И какво сега, исляма идва, завлядяват ни, а? :) И какво знаете вие за исляма? Колкото за християнството знаете, толкова и за исляма. ***!
268
0
 
0
 
! Отговори
Nedovolen преди 15 години
Че ви... гадове!
267
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
siglasna sam sas teb......hora sivzemete se kakvo pravite,vsi4ki nie jiveem vav edna edinna darjava....BALGARIYA
266
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Хайде не на мене тия, а? Много добре знаеш, че точно турски емисари и агенти заплашваха цели турски семейства, че ако не си вдигнат парцалките към майка Турция, ще им изгорят къщите. Това са ми го разказвали познати турци и приятели, които имат други турци познати. Престанете да ми се правите на света вода ненапита и решете какви сте и за коя родина милеете. После си търсете правата от нея. Аман от вашата наглост!

Спонсорирани публикации